UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Frits van Dam | Geplaatst: 15 mei 2009

Opgelucht over arrest Hoge Raad

De VtdK is opgelucht dat de vrijheid van meningsuiting geprevaleerd heeft in het arrest van de Hoge Raad. De Vereniging behoudt hiermee de mogelijkheid om met de term ‘kwakzalverij’ onzinnige pretenties aan de kaak te stellen zoals dat depressie en schizofrenie behandeld kunnen worden met manipulaties van de nekwervels. De Hoge Raad is er – terecht – van uitgegaan dat voor de VtdK de term ‘kwakzalver’ geen beschuldiging van kwade trouw of oplichting inhoudt.

Voor het persbericht van de Hoge Raad zie elders.
English summary

The Dutch Supreme Court has annulled the verdict of the Court of Amsterdam that said that the Dutch Association Against Quackery was wrong to call manual therapist Maria Sickesz a quack.

The Supreme Court said in its judgement that the Association made it clear enough that they intended the more neutral meaning of the word, namely without the implication of swindle or fraud. The principle of freedom of speech clearly protects the Association.

Moreover, Sickesz’ claim to be able to cure schizophrenia by manipulating neck vertebrae is so poorly supported by science that she cannot reasonably ask the Association to state that her type of treatment is effective.

The Supreme Court indicated that the Court of The Hague should retry the case.

The Association is very relieved that the principle of freedom of speech has prevailed.

A translation of the Ruling of the Hoge Raad dated May 15, 2009, and also of the advice (‘Conclusion’) of the ‘Procureur-Generaal’, dated January 23, 2009, is available in Word format (see upper right hand corner). 

Overige meldingen van dit nieuws:

Hoge Raad geeft bestrijders kwakzalverij gelijk (persbericht Novum)
Hoge Raad geeft bestrijders kwakzalverij gelijk (De Pers, met link naar column van Marcel Hulspas uit 2007)
Hoge Raad stelt antikwakzalvers in gelijk (De Telegraaf)
Hoge Raad stelt antikwakzalvers in gelijk (Agrarisch Dagblad)
Hoge Raad: Zaak-Sickesz terug naar hof (Reformatorisch Dagblad)
Hoge Raad: gebruik woord ‘kwakzalver’ toegestaan (de Volkskrant)
Boven de papieren versie hiervan heeft een koppenmaker gezet: ‘Hoge Raad: “kwakzalver” is niet altijd belediging’; dit is niet erg correct want het ging niet om het misdrijf van belediging (Wetboek van Strafrecht artikel 266) maar om een mogelijke onrechtmatige daad die beoordeeld is door civiele rechters.
‘Kwakzalver’ verliest bij Hoge Raad (Radio 1, met interview met secretaris VtdK)

NRC Handelsblad citeert secretaris Frits van Dam die meldde dat de VtdK tot nu toe 90.000 euro kwijt is aan advocatenkosten voor deze ene zaak. Volgens de krant is de kostbare rectificatie indertijd niet geplaatst omdat de Vereniging anders failliet zou zijn gegaan. Dit is niet correct: ze zijn niet geplaatst omdat de tegenpartij zo verstandig was ze niet op te eisen.

Informatie:
Prof. Dr. F.S.A.M. van Dam (secretaris VtdK)
020-6739478 en 06-20616743
e-mail: secretariaat {at} kwakzalverij.nl

Prof. Dr. R.A.P. Koene (bestuurslid)
024-3553116 en 06-51466799

Naschrift webredactie VtdK:

Ten behoeve van degenen die graag een ordelijk overzicht willen hebben van wat er op deze website en in het blad is gepubliceerd over deze zaak verwijzen we naar
Chronologie van de kwestie-Sickesz
Kort cv van Maria Sickesz

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

Frits van Dam

dr. F.S.A.M. van Dam is als psycholoog verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en als bijzonder hoogleraar aan de afdeling Klinische Psychologie, FMW, Universiteit van Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

page - 17 november 2021

De VtdK hanteert de volgende definitie van kwakzalverij:

tijdschrift - 15 juli 2019

Cees Renckens blikt terug op drie ‘chefsachen’ uit de recente kwakzalverij.

tijdschrift - 29 maart 2017

Inhoud Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij – Jaargang 128, 2017, 1 * Over het komen en gaan van modeziekten (pag. 1)* Sickesz als verdedigster van de oorlogsmisdadiger en antisemiet Menten (pag. 9)* Systeembiologie, een door de kruidenkwakzalvers gekaapte term (pag. 11)* Correctie (pag. 14)* Ad hominem (pag. 15)* Floww en een geval van negatieve transsubstantiatie […]