UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 15 februari 2016

Natuurarts Wilko van der Vegt is Gerson-gelovige

Geloof kan extreme vormen aannemen waardoor gekte en blindheid gaan regeren. Basisarts Wilko van der Vegt, met een praktijk voor natuurgeneeskunde in het Overijsselse Ommen, is hier het sprekende voorbeeld van.

Natuurarts Wilko van der Vegt is Gerson-gelovige

Van der Vegt is het “vriendje” van Henk Fransen uit Apeldoorn, een al net zo kwakzalverige basisarts en mocht daarom als een van de eersten optreden in diens videocircus. Fransen heeft de afgelopen maanden geld ingezameld (zo’n 45 duizend euro) om YouTube-filmpjes te maken waar kwakzalvers hun “genezende” verhalen kunnen vertellen. Het betreft de “beste alternatieve behandelingen die wereldwijd voorhanden zijn bij kanker”, zo luidt omschrijving van Fransen over de kunde van zijn circusartiesten. Zo komen kwakzalvers aan het woord over de wondere werking van voedingssupplementen en mineralen, over speciale paddenstoelen die tumoren “er uit jagen” en over “stralingvangers” die mobiele telefoonschade als tumoren zouden bezweren. 

Van der Vegt mocht in de hem toekende videoruimte leeg lopen over hetGerson-dieet, volgens Fransen “het meest effectieve kankerdieet”. De Ommense natuurgenezer behandelt sinds zijn studententijd patiënten met dit dieet. De therapie is genoemd naar Max Gerson, een Joodse arts uit Polen die in de jaren dertig van de vorige eeuw Polen/Duitsland ontvluchtte en naar de VS trok. 

Natuurarts Van der Vegt mocht in zijn “zoektocht naar genezing” drie YouTube-filmpjes vullen, totaal 52 minuten. Zijn filmpjes zijn opgenomen lezingen van Van der Vegt voor een goed gevulde zaal. In deel 1 van beschrijft Van der Vegt het Gerson-dieet en somt hij vele wondergenezingen op die ermee bereikt zouden zijn.Deel 2 gaat over ontgift-rituelen met een wonderlijk koffieklysma om gifstoffen uit het lichaam, ook die van tumoren, zo snel mogelijk door het toilet te kunnen spoelen. Ontgiften is een onlosmakelijk onderdeel van de therapie. Hierdoor verdwijnen alle gifstoffen uit het lichaam, ook die zijn ontstaan door elektrosmog rondom ons, door landbouwpesticiden en door plasticresiduen, leert Van der Vegt de toehoorders in de zaal. Hij gebruikt daarbij tenenkrommende teksten met een wetenschappelijk ogende aura: de woorden lijken zo ingewikkeld dat ze wel moeten kloppen. Op het derde YouTube-filmpje laat Van der Vegt zich interviewen door zijn kwakvriendje Henk Fransen. “ik ontmoette hem twee jaar geleden op een kankercongres, hij is inmiddels een vriend van me geworden, een arts waarmee ik heel veel samenwerk “, laat Fransen de zaal weten. Het is een toneelstukje geworden voor twee zelfingenomen kwakzalvers, voor een zaal bekeerlingen. 

Nu enkele citaten van Van der Vegt, om te glimlachen: “gezonde mensen hebben geen toiletpapier nodig. Hun feces stinkt bovendien niet. Die van zieke mensen wel. Zij stinken harder naarmate ze zieker zijn”, zijn enkele wereldwijsheden van natuurarts uit Ommen.

Had Van der Vegt gekeken in het databestand PubMed dan zou hij ontdekt hebben dat feces altijd stinkt en dat de mate waarin veel meer te maken heeft met wat er is gegeten: eieren bijvoorbeeld en veel eiwitrijke bonen- en koolsoorten zijn beruchte stankmakers. Tik foul smelling stools in de zoekmachine van PubMed en bovenstaand beeld ontrolt zich voor je ogen.

Het door Van der Vegt gepromote Gerson-dieet is er één van rauwe sappen uit uitgeperst fruit en groenten: appels, wortels en bieten moeten stuk geslagen worden tot pulp, er moet geen water aan worden toegevoegd. Hier is een dure juicer voor nodig (aanbevolen: de Norwalk juicer à raison van 2500 dollar). Er moeten dertien glazen sap per dag (om het uur, om zeven uur ’s ochtends beginnen) naar binnen worden gewerkt. Vele liters dik sap dus. Het verdere eten moet vleesloos en glutenvrij zijn. Tarwe- en roggebrood zijn uit den boze, havermout mag. Dagelijks moeten er flink wat supplementen worden geslikt, zoals kaliumzouten (keukenzout is verboden) en verschillende leverenzymen die de lever tot rust moeten manen; het gaat dan bijvoorbeeld om gemalen zaden van de mariadistel. Ook vlaszaadolie, niacinepillen (vitamine B3) en vitamine-injecties (B12) staan op een “evenwichtig” Gerson-menu.

De theorie achter het geheel: de voedingsstoffen in rauwe sappen zetten lichaamscellen inclusief tumorcellen in het lichaam aan tot een schoonmaakkarwei. De afvalstoffen die daarbij vrijkomen belasten de lever en moeten daarom zo snel mogelijk het lichaam uit. Hier is het klysma voor waarbij een koffie-extract via een slangetje de anus en vervolgens de darm binnen sijpelt op weg naar de lever om daar enig reinigend werk te doen. Het advies: liefst drie maal daags een klysma; een groot bekerglas per keer. 

De receptuur voor het koffie-extract vereist discipline: neem een liter water, doe daar vier eetlepels koffiemaalsel in, laat het geheel drie minuten flink koken en daarna nog eens een kwartiertje pruttelen. De koffieprut moet er daarna uit worden gezeefd. Is de overblijvende “koffie” afgekoeld tot lichaamstemperatuur dan kan het klysma worden ingebracht, liefst een kwartier. Wanneer er enig aandrang ontstaat, is het zaak naar de wc te rennen om de “gifstoffen” zo snel mogelijk richting riool af te voeren. Kankerpatiënten krijgen het advies dagelijks zes koffieklysma’s te zetten; gezonde mensen kunnen volstaan met twee. Naast het klysmagedoe, adviseert de Gerson-arts nog enkele druppels wonderolie te nemen (geperst uit de zaden van de ricinusplant), oraal twee maal per week.

Het zeer dure Gerson-dieet is geen sinecure en vereist discipline en goede begeleiding, adviseert Van der Vegt, die zelf het dieet volgt. Die discipline (voor als er “vanwege de ernst haast is”) is aan te leren in zijnzonnige vakantieoord Acinipo, in de bergen bij Málaga (zuidelijk Spanje). Patiënten kunnen daar een weekje therapieën onder de bezielende leiding van de hele familie Van der Vegt. Ook vriend Henk Fransen komt er af en toe buurten om een cursusje te geven. http://www.acinipo-resort.com/ De prijs van het uitje is onbekend en alleen telefonisch op te vragen bij de dokter zelf.

Van der Vegt (BIG-registratie 09032362701) heeft zich bij zijn therapietruc in Spanje laten inspireren door de dochter van zijn overleden leermeester. Charlotte Gerson bestiert een therapiebedrijf in Playas de Tijuana, ook al een zonnig vakantieoord, in Mexico aan de Stille Oceaan-kust even onder San Diego. Kankerpatiënten kunnen daar twee weken achtereen een peperdure Gerson-therapie volgen. Elfduizend dollar kost dit geintje, eten en drinken van groente- en fruitsappen en het slikken van supplementen inbegrepen. Een garantie voor een goede afloop wordt niet gegeven.

Therapeuten van over de hele wereld trekken naar Mexico om in het instituut extra Gerson-kennis te vergaren. Dit kan resulteren in een heus certificaat. Van der Vegt, die het Mexicaanse instituut talloze malen heeft bezocht (hij noemt Gersons dochter Charlotte “mijn tweede moeder”) is zo’n certified Gerson-practioner. 

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat de Gerson-therapie werkt, noch voor het dieet-deel, noch voor het koffieklysma-gedoe. De bewijzen die circuleren zijn anekdotisch van aard en bovendien slecht gedocumenteerd. Het Britse fonds Cancer Research UK, zuster van het KWF hier, schrijft op zijn website het volgende:

“Uit de beschikbare wetenschappelijke literatuur is op geen enkele manier af te leiden dat de therapie werkt, bovendien zijn er gezondheidsrisico’s als perforatie van de darm, uitdroging, infecties en hart- en longproblemen.” 

Het Amerikaanse National Cancer Institute komt tot dezelfde conclusie. Er zijn geen serieuze studies die enige effectiviteit suggereren bij de behandeling van kanker, schrijft het instituut. 

Van der Vegt weet zich geen raad met deze afwijzingen uit het reguliere circuit. In zijn YouTube-filmpjes komt hij niet verder dan grappig bedoelde maar misplaatste zinnen: “We hebben geen behoefte aan dobbelsteen statistiek/geneeskunde, wij zien het geheel”, zonder dat de natuurarts uit Ommen uitlegt wat hij met die ogenschijnlijk “mooie” zin bedoelt.

Morris Fishbein (van 1924 – 1950 redacteur van het Journal of the American Medical Association (JAMA)) schreef in november 1946 een editorial over Gerson en zijn soort: ‘Of all the ghouls who feed on the dead and dying bodies, the cancer quacks are the most vicious and the most unprincipled’ (zie hier).

Niet alle kwakzalvers steunen Fransen en doen mee aan zijn YouTube-circusshow. Er zijn er die weigeren. In het eerste promotiefilmpjes om geld bijeen te halen, kondigde Fransen vol trots aan dat de belangrijkste “genezer” in het Nederlandse alternatieve circuit, Engelbert Valstar, had toegezegd. “Ik ben heel blij dat hij heeft toegezegd zijn kennis met ons te willen delen”, aldus Fransen. Valstar is een orthomoleculaire supplementenvoorschrijver en berucht bij kwakzalverijbestrijders.

Valstar is echter niet gekomen. Hij zegt desgevraagd: “Aanvankelijk wilde ik meedoen, maar toen mij duidelijk werd dat vooral niet-artsen op zouden treden en aannemelijkheid van effectiviteit niet de hoofdlijn zou bepalen, zag ik hier snel vanaf. Ik ben ook niet met Fransen in zee gegaan omdat ik geen reclame voor mij zelf wil maken”. Er komt dus geen Valstar-filmpje en dus moeten we het doen met die drie YouTube-filmpjes van Van der Vegt, een van de weinige Gerson-artsen in Europa.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 09 maart 2021

Er zijn in ons land nog vele gelovigen in de genezingstheorie van de Duitse ex-arts Ryke Geerd Hamer; in juni is er een online-congres.

artikelen - 01 februari 2020

Kwakzalver van de maand, afl. 3: Robert Oosterling bedenkt dure natuurlijke ‘geneesmiddelen’. De inspectie zou hem moeten stoppen.

artikelen - 27 december 2018

Natuurarts Henk Fransen probeert met zijn kwakzalverij niet alleen aan kankerpatiënten maar ook aan mensen met Lyme te verdienen.