UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 01 februari 2020

Oproep aan inspectie: stop Robert Oosterling

Kwakzalver van de maand, afl. 3: Robert Oosterling bedenkt dure natuurlijke ‘geneesmiddelen’. De inspectie zou hem moeten stoppen.

Oproep aan inspectie: stop Robert Oosterling

Foto: https://vimeo.com/228221347

Hij houdt praktijk in een APK-garage op een industrieterrein in Doorwerth, bij Arnhem. Robert Oosterling is zijn naam. Uitvinder en houder van octrooien op oprolbare vloerverwarmingssystemen en ook de ‘trotse’ houder van enkele (telecom)faillissementen. Sinds een jaar of vijftien is hij behandelend kwakzalver, af en toe is hij te zien op een stand op een paranormaalbeurs. De vijftiger Oosterling is producent/bedenker van ‘gepersonaliseerde natuurlijke geneeskundige recepturen en kruidenformules, voor een groot aantal verschillende symptomen en ziekten, zo claimt hij.

Oosterling laat zijn ‘natuurlijke’ behandelwijze los op chronische aandoeningen, ontstekingsziekten en aandoeningen zoals Alzheimer, Parkinson en dementie. Ook de ziekte van Lyme, Q-koorts, kanker, osteoporose en diabetes meent hij met zijn zelfgemaakte kruidendruppels aan te kunnen pakken. Het curieuze geloof erachter: het ‘versterken’ en inzetten van het zelfgenezende vermogen van het lichaam/immuunsysteem.

Oosterling is een druk en met zichzelf ingenomen man, een gladde prater en een fantast, zijn kwalificaties die bekenden van hem gebruiken. Hij ontmoet ‘dagelijks meer patiënten met verschillende gezondheidsproblemen van over de hele wereld dan de meeste gezondheidsspecialisten, ziekenhuizen en medische centra’, citeren we van zijn website. Mensen die het kunnen weten betwijfelen dit en hebben het over hooguit enkele patiënten.

Meldingen

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) kreeg de afgelopen maanden enkele e-mails met vragen over Robert Oosterling en over zijn ‘verdachte’ en dure behandelingen, van familieleden en vrienden van patiënten met onder meer MS en met (uitbehandelde) kanker.

De ‘natuurlijke’ hulp van Oosterling bestaat uit flesjes met kruidenextracten die speciaal per ‘geval’ worden samengesteld, zo beweert Oosterling. ‘Een op maat gemaakte behandelcombinatie gebaseerd op 4000 geneeskrachtige plantstoffen’, luidt zijn formulering. Driemaal dagelijks druppelen: 1,2 milliliter per keer, een druppelpipet wordt bij het behandelpakket – dat per post wordt opgestuurd – meegeleverd. Patiënten krijgen zes flesjes, elk met een andere samenstelling. Een flesje is voldoende voor een maand, laat hij op zijn website weten. Voor het opruimen van ‘disorders’ heeft Oosterling zes maanden nodig; prijs 250 euro per maand. Oosterling heeft het dan over het onschadelijk maken van ziekteveroorzakers of ‘(energie)verstoringen’.

Hij schrijft: ‘Iedere behandeling is zo samengesteld dat ze uw immuunsysteem in zes maanden maximaal ondersteunt in het schoonmaken en herstellen van uw lichaam. Door uw lichaam schoner te maken kan het zelf-herstellende vermogen van uw lichaam weer gaan werken. Uw lichaam kan dan weer gezonde lichaamscellen genereren om uw organen en weefsels weer opnieuw te bouwen’, beweert Oosterling op zijn website disorderfree.org. Mogelijk is een verlenging nodig bij het ondersteunen van het immuunsysteem, waarschuwt hij patiënten alvast.

Curieus apparaat

Een curieus apparaat speelt een belangrijke rol bij zijn behandeling. Patiënten hebben het over een ‘MRI-hersenscan’, een aanduiding die ongetwijfeld afkomstig is van Oosterling zelf. Deze ‘bodyscan’ gebruikt hij bij het stellen van de diagnose en om te kijken of de behandeling aanslaat. De scan wordt ook gebruikt bij het opstellen/formuleren van de gepersonaliseerde’ kruidenextracten. Oosterling schrijft: ‘In 2 uur tijd zoekt onze geavanceerde lichaamsscan-technologie naar meer dan 40.000 aandoeningencombinaties van virussen, bacteriën, parasieten, schimmels, giftige stoffen enz.’

Oosterling opereert het liefst onder de radar, omdat enkele mensen nog steeds een financieel, naar oplichting riekend, appeltje met hem hebben te schillen. Enkele e-mailschrijvers gingen voor hun gezondheidsscan naar een kantoortje in een APK-garage annex stalling in Doorwerth, andere gingen daarvoor naar Oegstgeest, naar de praktijk van klassiek homeopate Monique Bruggeling. Zij helpt Oosterling bij de uitvoering van zijn kwalijke praktijken.

De patiënten kregen bij het maken van een controlescan een uurtje een ‘speciale’ koptelefoon op hun hoofd, waarna na 1à 2 uur op (twee) beeldschermen kleurenplaatjes verschenen. Op basis hiervan stelde Oosterling de diagnose en een daaraan gekoppelde behandeling – een speciale kruidenextractenmix. Hoe dat in zijn werk gaat, beschrijft een Vlaamse vrouw met uitbehandelde eierstokkanker uit St. Niklaas. Ze hield twee jaar een dagboek bij op haar Facebook-pagina, vanaf haar eerste diagnose in het ziekenhuis AZ Niklaas.

Ze schreef in juni 2019: ‘Ik krijg 1.5u een hoofdtelefoon op en wordt mijn lichaam helemaal gescand. Ondertussen wat bij praten en ook Robert ziet het verschil met januari en na een tijd wordt dat ook duidelijk op de beelden. Elk beeld heeft een variatie van gele tot roze, rode, donkere driehoekjes die infectie, toxine, virus, bacterie aantonen (geel is oké, roze, rood en donker is niet zo oké)…. in januari stonden alle beelden vol rode en donker driehoekjes, nu valt het op dat de overgrote meerderheid al geel is ! Dat is goed nieuws. Mijn lichaam is dus hard aan het werken om alle vergif uit me te krijgen Bloed en organen en weefsels zijn met +-80% en meer verbeterd op 5 maand tijd. Mijn lymfestelsel is nog hard aan het werk en dat is normaal, ik begin nu aan flesje 5 en 6 van de immuunboost die zich specifiek richt op het lymfestelstel. Dus vooral verder doen is de boodschap en dan ergens in september kijken of er na die 6 maand immuunboost nog iets extra moet blijven of bijkomen. Dit is allemaal goed nieuw dus.’

De (machteloze) vrouw voelde overigens enige nattigheid. Ze schrijft: ‘Ik heb een slechte nacht gehad, wellicht speelde de paradox tussen mijn tumormarker en het resultaat van de hersen-MRI hierbij een rol.’

Henk Fransen

De uitbehandelde patiënte betaalde Oosterling 1800 euro, voor de scan en voor een ‘immuunboost’ van zes maanden. Enkele maanden daarvoor was ze nog naar een detoxkuur van drie weken geweest in het ‘resort’ van basisarts Henk Fransen in het Friese Hemrik. Fransen, geen onbekende van de VtdK, werkte de afgelopen twee jaar samen met Robert Oosterling, Die stuurt zijn scandiagnose naar Fransen voor het opstellen van een behandelplan, lijkt het scenario. De Vlaamse patiënte betaalde 3600 euro voor de detoxkuur die Fransen speciaal heeft ontwikkeld voor uitbehandelde kankerpatiënten.

In 2018 gaf ze 8000 euro uit aan alternatieve behandelingen en voedingssupplementen, schrijft ze in haar dagboek. De toen 51-jarige vrouw ging onder meer naar een acupuncturist en naar de Vlaamse kwakzalver Ignace Van Eeckhout. Ook die voormalige huisarts in Herent (bij Leuven) werkt samen met Henk Fransen.

Het resultaat van hun gezamenlijke alternatieve aanpak is triest: de vrouw overleed in november vorig jaar, nog geen vijf maanden na de positieve, juichende gezondheidsscan van Robert Oosterling.

Het scanapparaat waarmee Oosterling werkt, is vergelijkbaar met de Metatron 4015 Hunter waarover het gegevensbestand Rare Apparaten op de Vlaamse website van onze zusterorganisatie Skepp schrijft: ‘Met een Metatron op het beeldscherm organen en markeringen laten zien klinkt eenvoudig. Alleen blijft het in dit geval bij een niet waargemaakte fantasie. Diagnose en genezing bereik je niet middels het door de computer beluisteren van je oren of ander lichaamsdeel.’

Ofwel: het is een onzinapparaat waarmee Oosterling scans maakt. Eigenlijk onnodig te vermelden dat de werking/effectiviteit ervan op geen enkele manier ergens is onderbouwd. Desondanks speelt het apparaat een belangrijke rol in de behandelaanpak van Oosterling. Een ‘wonderapparaat’, vertelt hij patiënten, met een ‘resultaat dat 95 procent accuraat is.’

Dure scans

Alle e-mailschrijvers beschrijven zijn ‘scan’-apparaat, ook zij hebben honderden tot duizenden euro’s betaald voor onzinscans in een garage en in een homeopathische praktijk, met als resultaat een behandeling met onzindruppels. De garagehouder in Doorwerth laat desgevraagd weten Oosterling begin dit jaar de deur uit te hebben gezet omdat hij de huur niet betaalde en ging wonen in het kleine kantoortje bij zijn garage.

Henk Fransen laat de webredactie desgevraagd weten sinds een paar maanden niet meer met Oosterling samen te werken, na klachten van patiënten. Klassiek homeopaat Monique Bruggeling in Oegstgeest reageert niet op e-mails van de webredactie, Oosterling ook niet.

Het zou de inspectie voor de gezondheidszorg IGJ sieren als ze Oosterling op zijn onzindiagnose –en behandelingen zouden aanspreken en – in het verlengde daarvan – ook weer eens bij basisarts Henk Fransen langs zouden gaan, die inmiddels geen BIG-registratie meer heeft. De vereniging VtdK heeft eind februari, om dit proces te versnellen, bij de IGJ een klacht ingediend tegen Oosterling.

NASCHRIFT 25 maart 2020: IGJ waarschuwt Oosterling

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft kwakzalver Robert Oosterling flink uit de zak gegeven, na klachten van de Vereniging tegen de Kwakzalverij en drie door hem behandelde patiënten, die de vereniging voor de vreemde praktijken van de kwakzalver hadden gewaarschuwd.

In een brief eind maart schrijft de IGJ aan de vereniging: ‘Wij hebben de betreffende alternatieve behandelaar gewezen op de wetten en regels waaraan alternatieve zorgaanbieders moeten voldoen, in casu wat betreft de medische claims die op de website Disorderfree.org worden gebezigd ten
aanzien van het ‘genezen’ van ziektes.’

De IGJ schrijft in haar brief verder dat de naam van Oosterling in haar registratiesysteem is opgenomen zodat, mocht de kwakzalver in de toekomst opnieuw in de fout gaan, hij harder kan worden aangepakt.
Oosterling heeft zijn website niet aanpast, het wemelt er nog steeds van de valse gezondheidsclaims.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 09 maart 2021

Er zijn in ons land nog vele gelovigen in de genezingstheorie van de Duitse ex-arts Ryke Geerd Hamer; in juni is er een online-congres.

artikelen - 27 december 2018

Natuurarts Henk Fransen probeert met zijn kwakzalverij niet alleen aan kankerpatiënten maar ook aan mensen met Lyme te verdienen.

artikelen - 20 januari 2017

Uit een uitzending van Rambam blijkt dat de Succes Award een farce is. Henk Fransen kocht zo'n Award voor alternatief genezen.