UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 27 mei 2024

Minister over Frontrunners-gebedsgenezer Tom de Wal: ‘Tuin er niet in’

De inspectie kan gebedsgenezer Tom de Wal, die zich misdraagt als een Jomanda 2.0, niet aanpakken, stelde Pia Dijkstra, minister van Volksgezondheid tijdens het Kamervragenuurtje.

Minister over Frontrunners-gebedsgenezer Tom de Wal: ‘Tuin er niet in’

Foto: Pia Dijkstra, Minister voor Medische Zorg Bron: Martijn Beekman

De Inspectie Gezondheidszorg (IGJ) kan niet optreden tegen de kwakzalverachtige genezingsclaims van Tom de Wal, voorganger van de door hem opgerichte Frontrunners-sekte, antwoordde minister Pia Dijkstra van Volksgezondheid tijdens het vragenuurtje eind mei in de Tweede Kamer op vragen van VVD-kamerlid Judith Tielen. De minister uitte zich kritisch over de ‘kwakgenezer’: “Ik hoop dat er niet veel mensen heen gaan naar zijn genezingsbijeenkomsten, ik raad iedereen aan hier niet in te tuinen.”

Dijkstra riep mensen op die menen slachtoffer te zijn geworden van zijn quasi-genezingen zich bij de inspectie te melden zodat die er werk van kan maken (de vragen over Frontrunners zijn vanaf 39” te zien).

Kamerlid Thielen stelde haar vragen naar aanleiding van berichtgeving van de Limburgse omroep L1 over genezingsbijeenkomsten van de religieuze organisatie Frontrunners in een immense zaal van het Maastrichtse MECC waar 1100 mensen in kunnen maar waar er uiteindelijk maar een kleine tweehonderd juichende en zingende mensen kwamen, getuige een verslag van De Volkskrant.

L1 citeerde in de uitzending Catherine de Jong, secretaris van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, over de omstreden nepgenezingen van Tom de Wal.

Huiveringwekkende bijeenkomsten

De overheid moet volgens kamerlid Tielen mensen beschermen tegen deze ‘huiveringwekkende bijeenkomsten van goeroes en andere charlatans’. Tielen beroept zich daarbij op de mogelijkheden in de wet Kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz) waarin staat dat alternatieve zorgverleners mensen geen schade mogen toebrengen.

Tuchtrechtelijk en strafrechtelijk is er zonder een klacht niet veel te doen, zo lijkt het. Een gang van de IGJ via de Reclame Code Commissie en de ACM behoort echter ook tot de mogelijkheden. De Wal van Frontrunners claimt bij genezingsdiensten mensen te genezen van hun ziekte door middel van gebed. Bijvoorbeeld mensen die slecht kunnen lopen vanwege beweringen over beenlengteverschillen, rennen tijdens de bijeenkomsten vrolijk door de zaal na handoplegging door ‘genezer’ De Wal. Elke controle, elke bewijsvoering voor deze claims ontbreken. Zijn het ingehuurde acteurs??

We hebben op deze website in maart een uitgebreid artikel geschreven over de genezingstrucs van prediker De Wal die zich gedraagt als een Jomanda 2.0. De Wal en ook zijn discipel Jelthe Kloens hebben een grote voorkeur voor het corrigeren van been- en armlengteverschillen, tot zelfs tien centimeter, zoals is te zien in filmpjes van zijn drukbezochte genezingsbijeenkomsten in het hele land en in zijn eigen Frontrunners-zaal in Werkendam, het hart van de bible belt.

‘Wonderen’

Op zijn Facebook– en Instagram-pagina’s zijn diverse ‘wonderen’ te zien. De toegang tot de bijeenkomsten zijn gratis maar De Wal verwacht (forse) schenkingen van de bezoekers: de acceptgirokaarten liggen klaar in de zaal.

De recente Kamervragen en beantwoording van de minister hebben een golf aan publiciteit opgeleverd. Landelijke kranten als De Volkskrant, Trouw, De Telegraaf en verschillende talkshows hebben pogingen (via e-mail) gedaan De Wal te strikken voor een quote of voor een interview. Tevergeefs.

Op zijn Facebook-pagina laat de trotse, grijnzende ‘gebedsgenezer’ weten inmiddels tot de Tweede Kamer te zijn doorgedrongen maar geen tijd te hebben aan de mediaverzoeken te voldoen: ‘Ik kan niet komen, ik ben met groot werk bezig’, laat hij weten via een filmpje op zijn Facebook-pagina. Om er aan toe te voegen: ‘We zijn geen charlatan, geen kwakzalver, we geloven dat Jezus geneest.’

De glorie gaat naar God

Op zijn Facebook-pagina meldt hij ook de eerste ‘resultaten’ van de recente genezingsbijeenkomsten in Maastricht. ‘Mooie genezingen waarbij onder andere mensen getuigden dat ze lichaamsdelen weer konden bewegen die vast zaten en hoe schade en pijn van ongevallen weg was. Mooie aftrap. De één na de andere persoon ontving genezing. Vrouw compleet genezen van Fibromyalgie! Tien jaar had ze pijn en ze is nu helemaal pijnvrij. We give God all the glory! Lege rolstoel, gehoorapparaten en brillen niet meer nodig, wonder na wonder We zien uit naar alle getuigenissen die nog binnen gaan komen.’

Een voorbeeld: Een man vertelt sinds zijn vijfde jaar een beenlengteverschil te hebben van 2,5 centimeter waarna we De Wal na handoplegging de zaal in zien roepen: ‘Kijk zijn benen zijn weer gelijk, God heeft hem genezen. Prijs God. Halleluja.’

Omroep Brabant volgt de activiteiten van Frontrunners al een tijdje op de voet. In de podcast Op Hoop van Zegen duiken journalisten van de omroep in de religieuze organisatie van Tom de Wal, Frontrunners Ministries.

Ook Omroep Gelderland heeft kritische stukken geschreven onder meer over de ‘genezende’ De Wal die meent ook autisme te kunnen genezen door zijn ‘duivelsuitdrijving’-activiteiten. Begin april sloegen twee moeders alarm over de zorgboerderij United Souls in Wekerom die hun kinderen zonder toestemming meenamen naar duivelsuitdrijvingen en genezingsdiensten van Frontrunners waar de kinderen van hun autisme genezen zouden kunnen worden.

Naschrift 10 juni 2024: 
Begin juni zette BNN-VARA-journalist Job Zwamborn een nieuwsbericht over Frontrunners op Instagram.
Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 11 maart 2024

De snelgroeiende religieuze organisatie Frontrunners hanteert nepgenezingen als verdienmodel. Jomanda 2.0 is opgestaan.

artikelen - 13 oktober 2021

Het Artsen Covid Collectief (ACC) heeft dit jaar de Meester Kackadorisprijs gekregen; de inspectie neemt het collectief nu ook onder vuur.

tijdschrift - 01 december 2020

Minister van Ark geeft antwoorden op Kamervragen over BIG-registratie van alternatieve artsen.