UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Jan Willem Nienhuys | Geplaatst: 14 september 2008

Matthias Rath krijgt het lid op de neus

Matthias Rath, bekend van agressieve reclame voor vitamine beweerde in Zuid-Afrika zelfs dat zijn pillen hielpen tegen aids. De kritiek in The Guardian van arts en columnist Ben Goldacre daarop beantwoordde Rath met een proces wegens smaad. Nu heeft Rath de aanklacht laten vallen en moet hij om te beginnen 220.000 pond betalen. Wel gefeliciteerd, Ben en Guardian!

Matthias Rath krijgt het lid op de neus

Ben Goldacre schreef in het begin van 2007 een drietal columns over hoe Matthias Rath in Zuid-Afrika de levens van velen in gevaar bracht met zijn ‘ridiculous pills’. Zijn eerste column van 20 januari 2007 ging over aidsactivitst Zacki Achmat, die de Treatment Action Campaign (TAC) oprichtte en uiteindelijk gedaan kreeg dat hiv-medicatie in Zuid-Afrika beschikbaar kwam. Raths Zuid-Afrikaanse advocaat Anthony Brink klaagde daarop Achmat aan bij het Internationale Strafhof wegens ‘genocide’. De lijvige aanklacht was van een monumentale belachelijkheid. De week daarna schreef Goldacre dat het bijgeloof van president Yahya Jammeh (die astma in vijf minuten en hiv/aids in een dag kan genezen) niet zo bijzonder is vergeleken met dat van mensen als Rath en president George W. Bush en de grote farmaceutische fabrieken die vanwege financieel bijgeloof goedkope verstrekking van hiv-medicijnen tegenhouden. Een derde column, van 17 februari 2007, noemde ‘onderzoeker’ Raxit Jariwalla van het Rath-imperium die in een reageerbuis had aangetoond dat vitamine C beter tegen HIV werkt dan AZT. Deze drie columns waren voor Rath reden om zowel The Guardian als Goldacre aan te klagen voor smaad (libel).

Nu het proces zo goed als voorbij is (The Guardian gaat nog proberen het volle half miljoen proceskosten terug te vorderen van Rath) is Goldacre erg tevreden op zijn website, speciaal omdat de krant hem als nederige columnist zonder meer gesteund heeft. De krant besteedt er natuurlijk veel aandacht aan, en Goldacre wijdde er meteen een column aan.

Een overzicht

Achtergrondartikel over Matthias Rath.

In Duitsland speelde in 2003 het geval van de 9-jarige Dominik Feld die botkanker had en wiens ouders de voorkeur geven aan Raths behandeling. Een foutje van het British Medical Journal (BMJ) in een verslag van een rechtszaak tegen Rath kwam ze te staan op een schikking van 100.000 pond. Bij het verslag ook een video waarin te zien is hoe Rath tekeer gaat tegen BMJ.

Hoofdartikel over het einde van de zaak, met video.

Het commentaar van Ben Goldacre (12 september)

Hij vestigt de aandacht op het feit dat de voedingssupplement- en vitamine-industrie, goed voor een jaarlijkse omzet van ongeveer 50 miljard US dollar, zich bedient van dubieuze methoden. Goldacre geeft een aantal voorbeelden van alternatieve genezers die via advocaten in plaats van met wetenschappelijke argumenten hun gelijk proberen te halen.

Twee pdf-bestanden met respectievelijk de getuigenissen van zowel oprichter Achmat als penningmeester Nathan Geffen van TAC zijn via de site van de Guardian te verkrijgen; met een samenvatting in de Guardian.

Hoofdredactioneel commentaar 13 september 2003: Vitamin deficiency

Meer achtergrond in een Wikipedia-artikel over Matthias Rath.

De felicitaties stromen binnen en op tal van blogs, bijvoorbeeld ook dat van parlementslid Paul Flynn, staan commentaren en aanvullingen.

“Matthias Rath: the definitive charlatan” noemt een schatting van 340.000 voortijdige doden als direct gevolg van het kwakvriendelijke beleid van de Zuid-Afrikaanse overheid.

 

Misschien ook iets om voor Nederland in gedachten te houden: elke overheidssteun voor alternatieve behandelingen leidt er direct of indirect toe dat mensen nodeloos vroeg doodgaan.

Artikelen over Matthias Rath op deze website en in het blad van de Vereniging:

Kwakzalverij en voetbal
Brief van 25 maart 2000 van de VtdK aan voetbalclub Heracles te Almelo, van welke club Rath sponsor was.
Tevens verschenen in Actieblad tegen de Kwakzalverij 111.3

www.rath.nl
Actieblad tegen de Kwakzalverij 111.4 (juli 2000)

Meldt dat Rath nu open brieven naar Tubantia schrijft, dat Rath in 1998 van Almelo een startsubsidie van 2,2 miljoen gulden had gekregen, en maakt melding van een artikel in BMJ 1998 (vol. 317, p. 1069-1071), waarin de farmacoloog Tröger een Rath-middel (Vitacor 20/90) vernietigend beoordeelt.

 

Teleurstellende resultaten SC Heracles in seizoen 2000-2001, door drs. A.L. Ternee.
Actieblad tegen de Kwakzalverij 112.4 (juli 2001)

Maakt melding van grote advertenties van Rath waarin beweerd werd dat Numico de georganiseerde misdaad in ons land had gebracht, en van het feit dat Rath gedwongen was dit te rectificeren.

In hetzelfde nummer 112.4 een brief aan het bestuur van Heracles (zie: Correspondentie)

Heracles Almelo, door drs. A.L. Ternee
Actieblad tegen de Kwakzalverij 113.4 (juli 2002)

Rath trekt zich terug als hoofdsponsor van Heracles, maar blijft de jeugd van Heracles nog wel sponsoren

Cellulaire geneeskunde volgens Mathias Rath, ofwel de Berlusconi van Almelo, door drs. A.L. Ternee
Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij 114.3 (herfst 2003), p.10-14

Matthias Rath, mensenvriend
Rath had Tubantia een proces aangedaan, wegens het artikel ‘Circus Matthias Rath’. Hij verloor in mei 2004.

Vereniging tegen de Kwakzalverij adviseert kampioen SC Heracles
Brief van de VtdK van 20 mei 2005. Vermeldt onder meer de oprichting van TAC. Tubantia berichtte over de brief.

Nominaties Meester Kackadorisprijs 2005

Juryrapport Meester Kackadorisprijs 2005
Heracles werd genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs, maar bleek inmiddels de banden met Rath verbroken te hebben.

Rath verliest weer eens een rechtszaak
Alweer verloren in een zaak tegen Tubantia.

Ben Goldacre doet een boekje open over Matthias Rath
Nieuwe paperbackversie van Bad Science

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

Jan Willem Nienhuys

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 augustus 2020

Buitenlandrubriek met o.a.: Homeopathie lijkt op zijn retour in België / FTC spant in VS zaak aan tegen bedrijf dat claimt corona te genezen

artikelen - 27 mei 2019

Buitenlandrubriek met o.a.: Netwerk verspreidde bleekmiddel onder 50.000 Ugandezen tegen hiv / Groei Amerikaanse stamcelklinieken.

artikelen - 25 april 2019

Buitenlandrubriek met o.a.: GoFundMe blokkeert giften voor dubbelzinnige kankerbehandelingen / Yahya Jammeh stal 322 miljoen euro.