UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 30 december 2008

Levensgevaarlijke afslankpillen

De FDA waarschuwt voor 25 levensgevaarlijke Chinese afslankpillen, waarvan de gevaarlijke ingrediënten niet op het etiket stonden. Dergelijke pillen kunnen net zo goed in Europa als in Amerika verkocht worden.

Levensgevaarlijke afslankpillen

English summary

The FDA published a list of dangerous slimming products, mostly from China. They contain sibutramine and are sold all over the world; some of them have been seized in Europe already. The worst are Lida DaidaiHua and Zhen de shou, and some of these dangerous products are not on the FDA list. It is best to consider taking Chinese ‘herbal’ products as ‘Chinese roulette’. Later the FDA added 41 more brands, not from China. In the postscript the new FDA sites are mentioned. 

 

Nederlands

Op de FDA-lijst komt onder meer LiDa DaiDaiHua voor. Dit product werd samen met Meizitang (niet op de FDA-lijst, maar een ‘sister product of lida daidaihua‘) al sinds februari 2005 in Nederland verkocht. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) nam toen al een zending in beslag, en waarschuwde de Britse MHRA. Opvallend genoeg werd toen het Britse publiek gewaarschuwd, maar IGZ nam voor zover valt na te gaan niet de moeite een waarschuwing voor het Nederlandse publiek te doen uitgaan. De importeur was een Nederlandse firma in Tilburg. In juli 2006 was het op ebay nog steeds te koop, en de Duitse douane in Dresden nam omstreeks die tijd een miljoen Li Da Dai Dai Hua capsules in beslag. Ook in Ierland werd er nog op 24 september 2008 voor dit product gewaarschuwd. De spelling van de naam varieert trouwens iets, en de samenstelling is ook elke keer drastisch anders – de producent is naar eigen zeggen al toe aan de zevende generatie pillen!

Deze pillen worden verkocht als ‘natuurlijk’ maar in werkelijkheid bevatten ze gevaarlijke medicijnen in te hoge doses, dus natuurlijk vergif, dat natuurlijk niet op het etiket staat. Neem bijvoorbeeld Miaozi, van dezelfde firma als Lida DaiDaiHua en Meizitang. Het staat op de FDA-lijst en in Nederland heeft een TCM-praktizijn (Traditional Chinese Medicine) het aan een vrouw voorgeschreven en verkocht, die er ernstige hartklachten van kreeg.

Zhen de shou (ook op de FDA-lijst) is ook al in Nederland gesignaleerd. Op 16 november 2007 werd er door de IGZ voor gewaarschuwd. De naam is in het Chinees wel heel erg recht voor zijn raap: ‘Echt verkrijg mager’! Volgens de reclame van de producent is een belangrijk ingrediënt ‘feeënblad’ uit een oud en mysterieus woud in Shennongjia in Hubei, China. Maar wie even googelt, vindt gemakkelijk griezelverhalen waar maar één ding mysterieus aan is: hoe konden de slachtoffers niet begrijpen dat hun vele en ernstige klachten van die pil kwamen?

 

Sibutramine

Van de 25 merken van de FDA-lijst bevatten er 24 sibutramine en 10 daarvan ook nog andere stoffen. De FDA verstrekt daarover meer details. Sibutramine moet onder streng toezicht van een arts worden gebruikt vanwege de vele bijverschijnselen. Hart en bloedvaten, maar ook lever en nieren moeten goed in de gaten worden gehouden. De maximale dagdosis is 10 mg, bij uitzondering mag 15 mg soms ook. Het helpt niet zo veel (enkele kilo’s meer dan een placebo).

Er zijn veel landen waar sibutramine niet geregistreerd is, en ons Farmacotherapeutisch Kompas meldt in rode letters dat de Commissie het afraadt. In sommige pillen zitten ook nog sporen fenytoïne (een anti-epileptische middel met veel bijwerkingen) of fenolftaleïne (een gentoxisch laxeermiddel), daar worden ze nog gevaarlijker van.

Eén pil, Phyto Shape, heeft rimonabant in plaats van sibutramine. Dat staat natuurlijk ook niet op het etiket. Het is een stof die op het ogenblik in de EU voorlopig teruggeroepen zou moeten zijn.

In LiDa DaiDaiHua, Meizitang en Miaozi zat maar liefst 28 mg sibutramine, dus bijna tweemaal het absolute maximum. Zhen de shou spande de kroon met 36 mg. Mensen die willen afvallen, willen dat graag snel doen en dan nogal eens een pilletje extra nemen. Het kan bijna niet anders of er zijn ook in Nederland meerdere slachtoffers gevallen. Er is echter geen rapportageplicht voor ongelukken met kruiden. Het mag natuurlijk wel (bij www.lareb.nl), maar welke gewone burger legt er verband tussen zo’n ‘onschuldig kruidenmiddel’ en een acute ziekenhuisopname?

De FDA-lijst is niet compleet. De Canadese gezondheidsdienst (zowel Engels als Frans) heeft ook lange lijsten van riskante Chinese pillen. Behalve de vele Viagra-achtige stoffen staan daar nog een flink aantal pillen met sibutramine op.

Het meeste, mogelijk zelfs alles, komt uit China, dus het moet de douane passeren. De douane kan slechts 7% van alle goederenbewegingen controleren, maar ze controleert gericht in nauwe samenwerking met de Inspectie. Bij onbekende merken gaan de ‘kruidenmiddelen’ eerst naar de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en pas als de sibutramine is ontdekt, wordt IGZ ingeschakeld. De douane vangt veel, maar niemand heeft de illusie alles wordt tegengehouden.

De Inspectie moet vaker en vooral vlugger waarschuwen voor alle gevaarlijke pillen. Hopelijk begrijpen regering en parlement dan beter dat verder bezuinigen op de Inspectie, de VWA en de douane slecht is voor de volksgezondheid.

Het is voorlopig maar het veiligste om aan te nemen dat het slikken van Chinese pillen en kruiden Chinese roulette is.

 

Naschrift 13 februari 2009

Inmiddels heeft de FDA op 9 februari nog 41 items toegevoegd, waaronder vele niet-Chinese producten, en is van plan er nog meer toe te voegen. Het is eigenlijk dweilen met de kraan open. Er zou vooraf-controle op supplementen moeten komen, net als bij medicijnen.

Naschrift 9 juli 2009

Bovengenoemde link naar de site van de FDA is vervallen, in verband met een reorganisatie van de site. Maar 72 afslankmiddelen zien nu hier te zien. Een andere lijst waar per middel op staat wat er in welk middel zit staat hier.

Naschrift oktober 2010

Sibutramine (reductil) wordt door de producent Abbott uit de handel genomen. Zie: Sibutramine van de markt.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marie P. Prins

Marie Prins is een gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur die bij ongeluk in de kruiden is gerold. Ze wilde weten of en hoe ze de absint alsem in haar (keuken)kruidentuin veilig kon gebruiken. Daardoor kwam ze er achter hoe vreselijk moeilijk het is om betrouwbare informatie over kruiden te krijgen, zeker waar het kruiden betreft die al dan niet terecht de naam hebben genezende werkingen te hebben. Ze is daarna op zoek gegaan naar die informatie. Ze heeft ondertussen flink wat goede informatie gevonden maar is nog steeds op zoek naar iets in het Nederlands.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 november 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Wat maakt dat mensen misinformatie over gezondheid geloven? / Hoofd van Indiaas hooggerechtshof zegt dat kwakzalverij ‘India’s grootste ziekte’ is.

artikelen - 26 augustus 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Amerikaanse Antivax-beweging van Robert Kennedy Jr. van Facebook verwijderd / Amazon krijgt waarschuwing van Amerikaanse FDA vanwege verkoop ongeregistreerde middelen.

artikelen - 25 juli 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Penny Mondant, in de race voor het voorzitterschap van de Britse Conservatieven, lobbyde voor homeopathie / Indiërs zijn de grootste gebruikers van homeopathie.