Symposium 2023Fysiotherapie en de grens met niet-reguliere behandelwijzen

Schrijf u nu in
Door: de Webredactie | Geplaatst: 25 november 2022

Wat maakt dat mensen misinformatie over gezondheid geloven?

Buitenlandrubriek met o.a.: Wat maakt dat mensen misinformatie over gezondheid geloven? / Hoofd van Indiaas hooggerechtshof zegt dat kwakzalverij ‘India’s grootste ziekte’ is.

Wat maakt dat mensen misinformatie over gezondheid geloven?

Foto: Misinformatie versus waarheid. Beeld: Pixabay.

Iedere maand plaatst de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen in het buitenland. In deze aflevering: Wat maakt dat mensen misinformatie over gezondheid geloven? / Hoofd van Indiaas hooggerechtshof zegt dat kwakzalverij ‘India’s grootste ziekte’ is / Urinetherapie werkt niet / Bevoegdheid ingetrokken voor Amerikaanse dokter die Ivermectin voorschreef / FDA waarschuwt voor producten waarin de naam ‘Artri’ of ‘Ortiga’ voorkomt.

Mondiaal: Wat maakt dat mensen misinformatie over gezondheid geloven?

Meerdere psychologische factoren spelen een rol bij de vraag of iemand gelooft in misinformatie over gezondheid. Dat blijkt uit een nieuwe analyse waarvoor 61 empirische studies zijn bestudeerd. Uit de analyse blijkt dat kennis van het onderwerp, geletterdheid en rekenvaardigheid, analytisch denkvermogen (versus intiuitief denkvermogen) en vertrouwen in wetenschap ervoor zorgen dat er weerstand tegen misinformatie over gezondheid kan ontstaan. Complotdenken, religiositeit, conservatieve ideologie en het identificeren met een conservatieve partij zijn factoren waardoor iemand gevoelig is voor misinformatie. Mensen die hoger opgeleid en ouder zijn, zijn ook minder gevoelig voor misinformatie.
Bekijk het onderzoek bij Science Direct.

India: Hoofd van hooggerechtshof zegt dat kwakzalverij ‘India’s grootste ziekte’ is

NV Ramana, de Chief Justice van India, die aan het hoofd van het Hooggerechtshof staat en verantwoordelijk is voor het aanbrengen van zaken waar de wet zich over zou moeten buigen, heeft zich fel tegen kwakzalverij uitgesproken. “Kwakzalverij is de grootste ziekte waar India door geraakt wordt”, zei hij. Ook zegt hij dat kwakzalverij begint waar bewustzijn eindigt. Hij vindt dat Indiase ziekenhuizen worden geleid als bedrijven waar winst het belangrijkst is, in plaats van het dienen van de samenleving. Kwakzalvers kunnen door een gebrek aan toegang tot de gezondheidszorg op extra klandizie rekenen. Ramana vindt dat het hoog tijd is om met wetgeving te komen ten einde mensen te beschermen tegen de frauduleuze behandelaars.
Lees meer in The Economic Times.

Mondiaal: Urinetherapie werkt niet

Het idee dat urine helend zou kunnen zijn, een product waar kwalen mee verholpen kunnen worden, klopt niet. In The Conversation wordt uitgezocht waar het idee – dat nu online weer veel aandacht krijgt – vandaan komt dat het goed voor je zou zijn om urine te drinken, erin te baden of op andere wijze aangebracht kan worden en komen uit bij de Egyptenaren, Azteken, Grieken en Romeinen die oorlogswonden dachten te kunnen genezen met urine of het gebruikten om tanden te bleken.
Lees meer in The Conversation.

Verenigde Staten: Bevoegdheid ingetrokken voor dokter die Ivermectin voorschreef

Dr. Ann Cullen uit Florida houdt online spreekuur in meerdere staten en schrijft daarbij medicijnen voor. Ze verloor haar medische bevoegdheid al in de staten Kansas en Albama toen bleek dat ze Ivermectin was gaan voorschrijven aan patiënten met Covid-19, terwijl dit door de Amerikaanse Food and Drug Administration geen goedgekeurd medicijn tegen Covid-19 is. Omdat ze online consulten doet, ging Cullen gewoon door met het voorschrijven van Ivermectin in andere staten. Nu is ze ook haar bevoegdheid in andere staten kwijtgeraakt.
Lees meer bij MedPage Today.

Verenigde Staten: FDA waarschuwt voor producten waarin de naam ‘Artri’ of ‘Ortiga’ voorkomt

Producten die een variatie op de namen ‘Artri’ of ‘Ortiga’ bevatten, kunnen schadelijke medicinale ingrediënten bevatten die niet op de verpakking vermeldt staan. Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat deze middelen dexamethason, diclofenac en methocarbamol kunnen bevatten. De FDA heeft al waarschuwingen naar Wallmart, Amazon en Latin Foods Market gestuurd, waar dit soort middelen werden aangeboden. Wallmart en Latin Foods hebben consumenten aangeboden de middelen terug te nemen.
Lees meer op de site van de FDA.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 24 augustus 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: CfI roept Amerikanen op te protesteren tegen Homeopathie-amendement / Amerikaanse dokter mag niet meer praktiseren na claims dat vaccin magnetisch maakt.

tijdschrift - 23 augustus 2023

Christof Zwart, een antroposofisch huisarts, kreeg een lintje en werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

tijdschrift - 23 augustus 2023

Cees Renckens stuit op een artikel en duikt in de geschiedenis van de kwakzalverij.