UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 06 mei 2015

Kwakzalvercongres in Noordwijkerhout afgelast

De organisatoren van het kwakzalvercongres “Spirit of Health”, dat stond gepland voor 2 mei in het NH Congrescentrum Leeuwenhorst in Noordwijkerhout, hebben eind april de bijeenkomst moeten afgelasten, omdat er geen interesse voor was.

Kwakzalvercongres in Noordwijkerhout afgelast

Het aantal vooraanmeldingen was op één hand te tellen, terwijl er in Noordwijkerhout een zaal wachtte voor vijfhonderd deelnemers. Op het congres zouden enkele beruchte kwakzalvers spreken over de genezende werking van chloordioxide (in combinatie met citroenzuur). MMS is de veel gebruikte afkorting (Master Mineral Solution) voor dit chemisch spul. Het zou een krachtige schoonmaker zijn die menig natuurgeneeskundige als paardenmiddel inzet voor van alles en nog wat. Zo zou het gevaarlijke goedje volgens gelovers werken tegen kanker, malaria, hiv/aids, ALS, autisme enzovoort.

Jim Humble, de absolute MMS-goeroe, zou in Noordwijkerhout een verhaal houden over de geschiedenis van MMS. Humble is een sekteleider die zichzelf betitelt als aartsbisschop van zijn zelf opgerichte Genesis II – kerk. Het hoofdkantoor van zijn sekte, met leden over de hele wereld, is gevestigd in de Dominicaanse Republiek. 

Er stonden nog meer kwakcoryfeeën op het programma in Noordwijkerhout. Zo zou ook de Italiaan Tullio Simoncini (in de congresfolder professor genoemd, wat hij niet is) acte de présence geven. Simoncini, levenslang als arts geschorst onder meer vanwege fraude, denkt dat kanker een schimmelinfectie is en daarom eenvoudig te genezen is met het zout natriumcarbonaat.

Ook ene Andreas Kalcker stond op de sprekerslijst. Kalcker – aangekondigd als dr., wat hij niet is – meent autisme en ALS te kunnen genezen met MMS. Hij afficheert zich als bisschop van de Genesis-sekte van Humble. Pepijn van Erp schreef in februari op de website Kloptdatwel een stuk over het Noordwijkerhout-symposium. 

De organisator van het congres Spirit of Health is Leo Koehof. Hij is de Europese uitgever van de boeken van sekteleider Jim Humble. Zijn Jim Humble Verlag heeft een adres in Kerkrade. Op deze website zijn MMS-boeken te koop, van onder anderen Humble zelf maar ook flesjes met het spul, zoals MMS-sprays voor neus, huid en haren. Kerkrade is niet voor niets gekozen door de in Duitsland wonende Koehof. De verkoop van MMS is in Duitsland verboden, in Nederland niet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) waarschuwt wel tegen het gebruik vanwege het hoge risico op vergiftiging en huidschade. Net als de Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA

Leo Koehof, adept van Humble, is een zonderlinge man, zo meldt Kloptdatwel. Twee jaar geleden was hij betrokken bij de verspreiding van leugenachtige indianenverhalen over honderden malaria-patiënten in Oeganda die genezen zouden zijn dankzij MMS-drankjes die Koehof en zijn vrienden zouden hebben uitgedeeld. 

Koehof organiseerde in april 2014 zijn eerste Spirit of Health-congres, in Hannover met sprekers als Jim Humble, Andreas Kalcker en de Australische kwakzalver Adrian Jones. Deze Jones prijst zwarte zalf aan als middel tegen huidkanker. Zwarte zalf is al net zo’n agressieve stof als MMS. Het middel bevat zinkchloride. 

Koehof heeft voor dit jaar de lat wat hoger gelegd en was van plan in verschillende meerdere Europese steden Spirit of Health-congressen te organiseren, als eerste eind april in het Duitse Kassel en daarna in mei in Noordwijkerhout (2 mei) en in het Britse Brighton (5 mei). Bijeenkomsten met optredens van Jim Humble (via een skype-verbinding) en Andreas Kalcker. Het congres in Kassel heeft in de Duitse pers veel negatieve publiciteit gegenereerd. Zo kregen negen van de zestien standhouders op de show, die tegelijkertijd met het congres was georganiseerd, boetes omdat ze producten aanprezen die in Duitsland verboden zijn, MMS-producten vermoedelijk. Ook de organisatie van het Spirit of Health-congres in Zuid-Engeland verliep niet zonder slag of stoot. Zo had de organisatie grote moeite met het vinden van een zaal in de buurt van Brighton, een zaal waar een paar honderd man lezingen bij zouden kunnen wonen. Twee zalencentra in de buurt van Brighton, de Seaford Head School in Seaford en het Old Chapel Centre in Alfriston, trokken hun aanvankelijke goedkeuring twee weken geleden in, uit angst voor acties van anti-MMS-activisten. De nieuwe locatie, ook in de buurt van Brighton, werd tot op het laatste moment geheim gehouden. Congresdeelnemers werden er vanuit het centrum van Brighton met bussen heengebracht.

Ook in Nederland kreeg organisator Koehof problemen. De interesse voor het congres was gering: er waren maar bitter weinig aanmeldingen voor het MMS-congres in Noordwijkerhout, melden bronnen dicht bij de organisatie. Kwakzalvercongressen worden steeds minder georganiseerd, en er is minder interesse voor, lijkt het. Koehof zelf reageert niet op e-mails. Duitse media stellen dat NH Leeuwenhorst Koehof juist de wacht zou hebben aangezegd, uit angst voor negatieve publiciteit en acties voor de deur van anti-MMS-activisten. De directie van NH Leeuwenhorst wil deze versie niet bevestigen of ontkennen, laat staan dat ze vertelt wie voor de gemaakte kosten moet opdraaien.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 27 mei 2019

Buitenlandrubriek met o.a.: Netwerk verspreidde bleekmiddel onder 50.000 Ugandezen tegen hiv / Groei Amerikaanse stamcelklinieken.

artikelen - 24 februari 2019

Bisschop Oduro van de Genesis II Church in de Bijlmer laat mensen MMS, een bleekmiddel, drinken tegen van alles en nog wat.

artikelen - 25 maart 2018

'Heilpraktiker' Patrik Beaumont uit Hellevoetsluis brengt infusen in bij zijn patienten, terwijl hij daar niet toe bevoegd is.