UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Ronald van den Berg | Geplaatst: 24 februari 2019

Bijlmer bisschop Oduro kwakzalft met bleekmiddel

Bisschop Oduro van de Genesis II Church in de Bijlmer laat mensen MMS, een bleekmiddel, drinken tegen van alles en nog wat.

Bijlmer bisschop Oduro kwakzalft met bleekmiddel

Foto: https://www.youtube.com/watch?v=V0AlIPh5fo8&feature=youtu.be&t=610

Miracle Mineral Supplement (MMS) is een kwakzalversuitvinding, het is een soort bleekmiddel. Iedereen weet dat je bleekmiddelen niet moet drinken en dat je ze moet weghouden bij kinderen. Zo niet “Doctor” Stephen Kwasi Oduro, alias koning Barima Asamoah Kofi IV, alias Bishop Barima van de Genesis II Church uit de Bijlmer. Hij dient het spul toe als panacee tegen van alles en nog wat, ook aan kinderen in zijn geboorteland.

MMS is een poeder waarvan de formule een chlooratoom bevat. Opgelost in water en aangezuurd (bijvoorbeeld met citroenzuur) werkt het als desinfectans, een soort bleekwater. Een waarschuwing staat al tien jaar op onze website. 

Recenter is het webartikel over Oduro’s collega-kwakzalver Patrick Beaumont die het spul ook voorschrijft en verkoopt. Bij inname is het product levensgevaarlijk, het verbrandt je slokdarm en ruïneert je maag, tenzij je een duizenden keren verdunde, homeopathische oplossing binnenkrijgt. Maar dan is het product, net als alle andere homeopathische middelen, gegarandeerd onwerkzaam tegen alle kwalen waartegen het zou helpen.

Pepijn van Erp schreef op 11 februari 2019 op de website Kloptdatwel  een informatief artikel over de in Ghana geboren koning-bisschop. 

Koning, Bisschop, Doctor

Stephen Oduro, die aangeeft uit een familie van “chiefs” te stammen, werd in 2002 in Ghana gekroond tot koning (één van de vele), naar eigen zeggen omdat er geen anderen beschikbaar waren voor die verantwoordelijke familiefunctie. Hij is ook lid van de Genesis II Church. Hij is daar opgeklommen tot bisschop. Genesis II noemt zichzelf “non-religious” en is gericht op “health and healing”. De ‘kerk’ is met een dozijn andere commerciële bedrijven ingeschreven op de Bijlmerdreef in Amsterdam en schrijft MMS voor bij allerhande aandoeningen.

Van Erp verwijst naar een filmpje, waarin Oduro (in chief-pak) in gesprek is met de drukke, lacherige en met cowboyhoed uitgedoste “Archbishop” Mark Grenon, baas van de “church”. Oduro zit daarin op te scheppen over zijn vele klanten in Amsterdam en Nederland. 

Van Erp schrijft verder dat Oduro in Amerika, land van onbegrensde mogelijkheden, na een naturopatencursus in 2018 een zogenaamde “PhD” heeft verworven; hij noemt zich daarom “dr.”, “doctor” dus, en bedrijft daarmee titelfraude. Het verschil tussen “doctor” en “dokter” is voor veel mensen onduidelijk. Beide titels zijn overigens in Nederland beschermd. Mensen zullen menen dat hij een soort arts is. Zo misleidt hij zijn klanten.

Van Erp vond in een artikel in Het Parool van tien jaar geleden dat de koning-kwakzalver destijds gezondheidswerker was, in dienst van de Amsterdamse GGD. Hij werkte ook als “radiodokter” op een Ghanese zender voor zijn landgenoten in Nederland.

Het artikel was van de hand van Patrick Meershoek en hoorde bij een serie over buitenissige types in de Amsterdamse Bijlmer en was zeer invoelend geschreven. Het ging onder meer over de illegale status die Oduro uit eigen ervaring kende voor hij het Nederlanderschap had verworven. Hij was teruggestuurd naar zijn land van herkomst en vervolgens weer teruggekeerd naar de Bijlmer.

Toevallig?

Kort na Van Erps artikel op Kloptdatwel publiceerde Patrick Meershoek op 16 februari 2019 opnieuw over Oduro in Het Parool. Dit artikel is heel wat pittiger dan zijn eerdere artikel van tien jaar geleden. 
Hij beschrijft hierin onder meer dat Oduro in Ghana eind 2018 zieke kinderen vergiftigde met MMS. Daaronder waren kinderen met hiv.

MMS wordt op internet aangeprezen als panacee tegen kanker, malaria en aids. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit heeft op 15 maart 2018 ook gewaarschuwd voor het gebruik van MMS. Wereldwijd zijn diverse gevallen gerapporteerd van (ernstige) bijwerkingen zoals ernstige vermoeidheid, bloedarmoede, brandwonden in het maagdarmkanaal, ademhalingsproblemen, ernstige nier- en leveraandoeningen en shock door lage bloeddruk. De bisschop trekt zich hier helemaal niets van aan.

Ronald van den Berg

G.R. (Ronald) van den Berg (geb. 1939 in Indonesië) deed artsexamen in 1965. Gespecialiseerd als zenuwarts, met name voor de psychiatrie (1970). Tevens opgeleid als psychoanalyticus (1976).
Aanvankelijk gedeeltelijk universitair werkzaam (1970-1983) o.m. als hoofd Polikliniek, als universitair docent sexuologie en als supervisor Sexuologische Werkgroep Wilhelmina Gasthuis. 
1972-1989 bestuurder (o.m. voorzitter) van de Ned. Ver. voor Psychiatrie.
1976-1994 geneesheer-directeur psychiatrische instellingen, aanvankelijk gecombineerd met opleiderschap; tevens supervisor individuele psychotherapie, sexuologie en partnerrelatietherapie.
Sedert 1994 arbeidsgerelateerde consultatie en advisering aan individueel werkende professionals, maatschappen en zorginstellingen, tevens praktijk voor psychiatrische psychotherapie (individueel en partnerrelatietherapie).

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 december 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Hoofd van gezondheidszorg voor de Britse Royals is pro-homeopathie / Nepdokter gearresteerd die het gemunt had op “goedgelovige” Mexicanen.

artikelen - 12 juli 2023

De Vereniging tegen de Kwakzalverij gaat in beroep tegen het OM. Het Openbaar Ministerie vindt titelfraude niet zo erg, terwijl dat strafbaar zou moeten zijn. Zo draagt het OM bij aan de devaluatie van de 'dr.'-titel.

tijdschrift - 10 januari 2023

Je zou verwachten dat als er titelfraude onder chirpractoren plaatsvindt, iemand daarop in actie komt. Cees Renckens doet verslag van een rechtsweigering.