UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 25 maart 2018

Heilpraktiker Patrik Beaumont krijgt inspectie op zijn dak

‘Heilpraktiker’ Patrik Beaumont uit Hellevoetsluis brengt infusen in bij zijn patienten, terwijl hij daar niet toe bevoegd is.

Heilpraktiker Patrik Beaumont krijgt inspectie op zijn dak

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onderzoekt de praktijken van heilpraktiker Patrik Beaumont in Hellevoetsluis. Hij brengt infusen in en dat is in Nederland een voorbehouden handeling die volgens de Wet beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG) alleen door daartoe bevoegde zorgverleners uitgevoerd mogen worden. Zij moeten geregistreerd staan in het BIG-register. Beaumont is dat niet en gaat daarom zijn boekje te buiten.

Hp. zet hij voor zijn naam. Let op de punt, alsof dit de afkorting is van een zwaarbevochten universitaire titel. Op een foto op zijn website heeft hij zich getooid met een stethoscoop en een witte jas, waardoor het lijkt dat wat hij uitspookt, medische voeten in de aarde heeft. Heilpraktiker (Hp) annex kwakzalver Patrik Beaumont sleutelt aan van alles, met van alles. Zo kunnen patiënten met fysieke klachten zoals huidaandoeningen en hart- en vaatziekten bij hem terecht. Ook voor aandoeningen zoals Alzheimer, adhd en depressie draait hij zijn hand niet om.

Beaumont prutst met rare apparaten, behandelt met rare zalven en stoffen, zaken die geen enkele wetenschappelijke onderbouwing hebben. De heilpraktiker vindt (beter gezegd: ‘ziet door een kijkertje’) in iemands bloed allerhande oorzaken van gezondheidsellende: meestal zware metalen als kwik en lood, zuuroverschotten en schimmels en bacteriën. Beaumont komt in actie “als de huisarts het ook niet meer weet”, schrijft hij op zijn site. De afgelopen jaren heeft hij de ziekte van Lyme – de goed in de markt liggende variant chronische variant uiteraard – aan zijn behandelpakket toegevoegd en daar een website omheen gebouwd. Inmiddels is Lyme een van zijn “specialisaties”, vindt hij. Het gaat Beaumont blijkbaar voor de wind: hij heeft een praktijk voor “natuurlijke en biologische geneeskunde” in Hellevoetsluis en sinds kort een filiaal in het Limburgse Sint Odiliënberg, onder Roermond.

Lasser

Beaumont is geboren in Duitsland. Daar heeft hij onder meer gewerkt als lasser bij de Duitse spoorwegen. Om vervolgens naar Nederland te verhuizen. Hij voerde klussen uit voor de Nederlandse en voor de Belgische spoorwegen. Op zijn website kwalificeert hij zich als ingenieur; waarom is onduidelijk.

Beaumont zag twaalf jaar geleden het alternatieve licht toen hij ziek werd. Veel kwakzalvers zijn op dezelfde manier begonnen. Beaumont ging op zoek naar oplossingen voor zijn vermoeidheid en voor zijn hoestklachten. Hij schrijft hierover op zijn website: “Door verder te zoeken op het internet vond ik steeds weer nieuwe en nog meer natuurlijke producten. Ik heb uren, dagen, weken gezocht op het internet, bergen boeken gelezen”. In Duitsland schoolde hij zich tot ‘heilpraktiker’. “Het is een vergelijkbare opleiding als die van basisarts in Nederland. Alleen artsen en Heilpraktikers mogen een diagnose stellen en patiënten behandelen”, meent Beaumont. In Duitsland zal hij bedoelen, en ook daar alleen onder specifieke voorwaarden (dat geldt ook voor het inbrengen van infusen).

Het is niet de stethoscoop waarmee Beaumont het meest in de weer is. De heilpraktiker maakt vooral gebruik van bioresonantie-apparaten en microscopen om diagnoses te stellen en aandoeningen te behandelen. Zo geeft Beaumont om Lyme vast te stellen de voorkeur aan onzinnige, nietszeggende donkerveldmicroscopie (levend bloedanalyse): turen naar een druppel, met vergaande, foute conclusies. Van testkits die reguliere artsen hiervoor inzetten, moet hij niets hebben.

Bij zijn behandeling van Lyme moet er eerst worden ontgift om schadelijke stoffen het lichaam uit te jagen. Met frequentietherapie trekt hij vervolgens ten strijde tegen Lyme. Hij gebruikt daarvoor een apparaat dat via elektroden in de handpalm of in polsbandjes geluidspulsjes geeft. Dit gebeurt met een specifiek frequentiepatroon, afhankelijk van de aandoening en de veroorzaker ervan: elke bacterie, elk virus, elke schimmel heeft een eigen frequentie en is met de juiste frequentie-instelling om zeep te helpen. Deze theorie is van ene Royal Rife uit de VS en dateert van begin jaren twintig van de vorige eeuw. Ook tumoren zijn er mee aan te pakken, menen alternatieve behandelaars als Beaumont, die zo wanhopige patiënten met valse beloftes het graf insturen.

Maltesian Mineral Solution

Zijn kwakzalvergekkigheid beperkt zich niet tot bioresonantie. De heilpraktiker zet zwaarder geschut in om aandoeningen te lijf te gaan. MMS (Master Mineral Solution/Miracle Mineral Solution, door hem versluierend Maltesian Mineral Solution genoemd) is een van zijn medicatie-toppers.

MMS is een mengsel van chloordioxide (natriumchloriet) en een zuur (citroenzuur, zoutzuur) dat het spul aan het werk (activering) zet. Tik MMS en kanker in de zoekmachine van Google en talloze alternatieve websites vragen als eerste om aandacht. Het agressieve, chemische middel is op diverse internetsites te koop en wordt er aangeprezen als krachtig paardenmiddel tegen van alles en nog wat, waaronder kanker.

De Amerikaanse sekteleider/kwakzalver Jim Humble is MMS-goeroe nummer één. Zijn ‘kerk’ heeft wereldwijd talloze aanhangers. Studies waaruit zou blijken dat het iets doet, zijn er niet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt sinds 2010 tegen het middel. Desondanks neemt het gebruik ervan in Nederland niet af. Integendeel, meent de NVWA. Half maart dit jaar deed de instantie daarom opnieuw een waarschuwing uitgaan vanwege het acute en chronische gezondheidsgevaar: “Het middel kan onder andere buikpijn, ernstige vermoeidheid, ademhalingsproblemen, nier- en leverfalen en lage bloeddruk tot gevolg hebben.”

Zalfpaus

Patrik Beaumont heeft zich bekwaamd in het maken van MMS-crèmes. Het MMS-circuit noemt hem daarom prijzend ‘Salbenpapst’ (zalfpaus). Hij verkoopt zijn crèmes via het bedrijf ProNatu van zijn vrouw.  Ook prutst hij zalven met DMSO (dimethylsulfoxide) in elkaar, een zwavelverbinding die in het alternatieve circuit vaak wordt gebruikt in combinatie met MMS. In zijn crèmes stopt hij verder andere stoffen uit het alternatieve ‘geloof’ zoals colloïdaal zilver en ontgiftingsstoffen als zeoliet en pijnverdovende stoffen als procaïne.

De heilpraktiker is echter om iets anders dan deze kwakzalverij in beeld gekomen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Uit enkele klachten die bij de IGJ recentelijk binnen zijn gekomen, blijkt dat Beaumont in zijn kliniek in Hellevoetssluis infusen bij patiënten inbrengt zonder de daarvoor benodigde papieren te hebben. Het gaat om MMS-infusen, vaak in combinatie met vitamine C-infusen. Deze klachten vragen om een snelle en stevige reactie.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 januari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Homeopathie niet meer vergoed in Duitsland / Amerikaanse verloskundige gaf 1500 kinderen nep-vaccinaties.

artikelen - 13 augustus 2023

De Hormoonpoli in Boxmeer vertoont vele tekortkomingen, oordeelde de IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd) na een bezoek aan deze praktijk voor ‘functionele geneeskunde met een holistische visie’.

artikelen - 29 maart 2023

In Preventief Medisch Centrum (PMC) van Robbert Trossèl worden onbewezen behandelingen als chelatietherapie, celtherapie en darmspoeling aangeboden. Trossèl blijkt de Inspectie voor de Gezondheidszorg op zijn dak te hebben gehad.