UitgelichtKaartjes voor het jaarsymposium 2024 – Wie beschermt de patiënt? zijn nu beschikbaar.

Koop hier uw kaartje
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 20 augustus 2017

Kwakzalver René Broekhuyse denkt Q-koorts te genezen met suikerkorrels

Kwakzalver René Broekhuyse, bekend geworden na de zaak rond actrice Sylvia Millecam, zegt nu Q-koorts te kunnen genezen met suiker.

Kwakzalver René Broekhuyse denkt Q-koorts te genezen met suikerkorrels

René Broekhuyse, die tien jaar geleden uit het artsenregister werd geschrapt vanwege zijn rol in de zaak Sylvia Millecam, meent Q-koorts te kunnen genezen met door hem ingestraalde suikerkorrels. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kijkt met argusogen naar deze medische claim, melden diverse regionale media (waaronder de Provinciaalse Zeeuwse Courant), half augustus.

Actrice Sylvia Millecam overleed in 2001 aan borstkanker. Broekhuyse zag met een onzinnige bioresonantietest (VegaTest) een borsttumor bij haar aan voor een bacteriële infectie en ontkende zo de aanwezigheid van kanker. Hij werd hiervoor, na jarenlange juridische procedures, veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes weken. Broekhuyse werd in 2007 ook uit het BIG-register geschrapt. De kwakzalver behandelt nog steeds patiënten in zijn praktijk De Nieuwe Ham in De Meern bij Utrecht.

Anesthesioloog Catherine de Jong, bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) ging in oktober 2016 vermomd en begeleid door een SBS6-medewerker naar de praktijk in De Meern. Opnamen die werden gemaakt met verborgen camera’s in tas en jas, zijn gebruikt voor de uitzending van het tv-programma Undercover in Nederland van Alberto Stegeman op zondagavond 5 maart 2017. De IGZ is naar aanleiding van deze uitzending een onderzoek gestart naar de kwakzalverstrapatsen van Broekhuyse. 

Meting?

In de SBS-uitzending is te zien hoe Broekhuyse in de weer gaat met zijn Vega-apparaat, waarmee hij steevast bij iedereen infecties waarneemt. De VegaTest is een elektromagnetische “meting” waarbij met een zilveren meetelektrode op de huid in de hand wordt gedrukt. Wat er wordt gemeten, is volstrekt onduidelijk. Desondanks heeft Broekhuyse een antwoord klaar, in de vorm van suikerkorrels. Deze worden door hem ingestraald op de frequentie van “de waargenomen bacterie”.

Broekhuyse legt dit op zijn website zo uit: “Vaak verstoren primitieve bacteriën ons immuunsysteem. Deze worden niet opgeruimd door het lichaam omdat ze niet als zodanig worden herkend. Klachten keren steeds terug en patiënten lijken moeilijk behandelbaar. Via de ‘Ultra Moleculaire Frequentie test methodiek’ kan men zeer nauwkeurig achterhalen welke (primitieve) bacteriën zich in ons systeem bevinden en ons gezonde frequentiepatroon verstoren. Een gezond mens heeft een frequentiepatroon behorende bij de gezond functionerende mens, via de vegetatieve reflextest kunnen afwijkingen gemeten worden. Met de ontwikkelde middelen proberen we zo sterk mogelijk het afwijkende frequentiepatroon te beïnvloeden en bij te sturen in de richting van het gezonde frequentiepatroon.”

Suikerkorrels

René Broekhuyse heeft nu ook een antwoord gevonden op q-koorts, een bacteriële besmetting die door melkgeiten wordt overgedragen op de mens. Er zijn in Nederland minstens 74 mensen overleden aan q-koorts. DNH Research heeft om verdere slachtoffers te voorkomen, Coxiel 200 korrels ontwikkeld, adviesprijs 24,25 euro. De samenstelling van de korrels: sacharose met Ultra Moleculaire Frequenties die “het immuunsysteem aansturen”. Ze zouden het immuunsysteem bij de behandeling van de bacterie coxiella burnetti – Q-koorts – ondersteunen. “2x daags 2 tot 4 korrels onder de tong laten smelten bij voorkeur bij het opstaan en slapen gaan”, adviseert de heer Broekhuyse, die in een brief aan het RIVM uitgebreid kond doet van zijn vondst.

De korrels zijn te bestellen op de DNH-website van Broekhuyse en op websites zoals Gezondheidaanhuis.nl. Het product is er ingedeeld in de categorie: “Energetische Therapie”. Broekhuyse beweert dat de q-koortsbacterie van mens tot mens overdraagbaar zou zijn. Het RIVM betitelt dit als onbewezen onzin en zegt “geen heil te zien” in de korrels van Broekhuyse.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 17 februari 2023

Er komen steeds meer 'wet cupping'-praktijken; GGD Amsterdam en het RIVM willen vrienden worden met deze kwakzalverijcentra.

artikelen - 10 februari 2021

Faye el Maknouzi, afgestudeerd basisarts aan de VU, verlaagt zich tot darmspoelen en bioresonantie.

artikelen - 08 januari 2021

Voormalig arts René Broekhuyse, berucht van de Millecam-affaire, bestrijdt het coronavirus met ingestraalde suikerkorrels. De IGJ doet niets