UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 10 februari 2021

Haagse basisarts Dokter Faye gelooft in detox-onzin

Faye el Maknouzi, afgestudeerd basisarts aan de VU, verlaagt zich tot darmspoelen en bioresonantie.

Haagse basisarts Dokter Faye gelooft in detox-onzin

Dokter Faye noemt ze zich, Faye el Maknouzi. Ze is BIG-geregistreerd basisarts maar vooral natuurtherapeut, gespecialiseerd in detoxen en darmspoeling. El Maknouzi (1983) is afgestudeerd aan de VU. Na twee jaar in de reguliere collegebanken dook ze ook in de natuurgeneeskunde en volgde ze een basisopleiding aan de alternatieve Sagho Academie in Amersfoort.

Vanwege gebreken in ‘het denken in de falende’ reguliere geneeskunde, legt ze haar keuze uit voor het alternatieve kenniscircuit. Bij de Academie voor Colonhydrotherapie Conventina in Nuland leerde ze na haar afstuderen onder meer darmspoelen. 

El Maknouzi heeft een praktijk in Den Haag, Clinique ImmunoTé waar ze ontgift en draineert dat het een lieve lust is om (chronische) klachten te verhelpen. Daarnaast doet ze aan darmspoelen en cupping (vacuümzuigen op huid) zowel nat (sneetje, Hijamah) als droog. Waterspoelen gaat bij haar tot in de dikke darm. Ze heeft hier veel ervaring mee, meldt ze op haar Dokter Faye-website.

Lever en gal zijn in Den Haag ook te reinigen. Dokter Faye doet ook aan hyperthermie, het lokaal opwarmen van lichaamscellen tot 40 – 45 graden Celsius. Tumorcellen – meerdere types – kunnen zo’n opwarming niet goed weerstaan, ze beschadigen of sterven zelfs af, stelt de basisarts op haar ImmunoTé-website. In een niet-universitaire setting met niet-goed werkende apparaten is dit kwalijke kwakzalverij, schreven we eerder op deze website

VegaTest

De Haagse therapeute – ten overvloede: afgestudeerd VU-basisarts – stoeit verder met bioresonatie-apparaten zoals de VegaTest/VegaCheck, voor het maken van een ‘biochemische momentopname.’ Door het plaatsen van elektroden op het lichaam verkrijgen we een grafische uitdraai (op een computerscherm) van de belangrijkste storingen/stoornissen/onregelmatigheden in het lichaam. Het zijn zaken die niet te zien zijn met röntgenfoto’s, echo of CT-scans, schrijft ze op haar website.

Eventueel gaat ze met de VegaTest onder meer op zoek naar 71 verschillende parasieten. Als een volleerd kwakzalver loopt ze met een zilveren meetelektrode (het nieuwste van het nieuwste, belooft de basisarts) acupunctuurpunten langs, op weg naar een ‘nog iets nauwkeurigere handmatige’ diagnose. Diezelfde elektrode gebruikt ze ook om erachter komen of een behandeling heeft gewerkt. Afgenomen door een ervaren tester is de VegaTest een zeer betrouwbare methode voor diagnostiek, schrijft El Maknouzi op haar website.

Er is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs dat deze gekkigheid, net als veel van haar behandelingen, enig effect sorteert. In de collegebanken van de VU worden ze daarom niet gedoceerd. Toch zouden ‘vrijwel alle’ zorgverzekeraars haar behandelingen en consulten vergoeden, houdt de Haagse therapeute haar patiënten op haar website voor.

Dokter Faye, twee keer om onderbouwing gevraagd achter haar schoonspoelonzin, beantwoordt onze e-mails niet.

Matrix Regeneratie Therapie

Behandeltopper van de Haagse basisarts is de Matrix Regeneratie Therapie (MRT) om klachten te behandelen die ‘niet op een andere manier zijn op te lossen,’ is de belofte. Afvalstoffen kunnen ermee worden verwijderd en ontstekingen opgeruimd. ’Tijdens de MRT ligt u ontspannen op uw buik.’ 20 minuten op haar behandeltafel kost 55 euro.

Dokter Faye legt uit: de eerste stap is een huidmassage waarbij een pomp als een soort stofzuiger over het lichaam wordt bewogen. ‘Slakken en giften’ worden zo naar het lymfesysteem gezogen waardoor het immuunsysteem beter gaat werken en blokkades in de energiestroom worden opgeheven, is het vage jargon dat de therapeute hiervoor gebruikt. Met een bioresonantie-apparaat wordt vervolgens ‘de energetische informatie van de slakken en toxines geblokkeerd; alleen de harmonische trillingen gaan terug naar de patiënt. Het immuunsysteem wordt daardoor sterk geprikkeld.’

Een gelijkstroombehandeling is vervolgens het toetje op de behandeltaart. Daarbij wordt via elektrodes zwakstroom in het lichaam gebracht. De elektrische lading van het zieke weefsel wordt daarbij omgepoold waardoor de normale stofwisseling op gang komt, luidt de verklarende wartaal van iemand die ooit in de collegebanken van de VU zat.

Therapeute Dokter Faye gelooft erin. Ontstekingshaarden, afvalstoffen en andere giftige stoffen worden volgens haar verwijderd. Verzuring en verontreiniging van het lichaam zijn de belangrijkste oorzaken van chronische ziekten, denkt ze. ‘Goede resultaten zijn te verwachten bij allergieën, reuma, degeneratieve ziekten zoals artrose, en osteoporose, whiplash, depressieve aandoeningen en virussen.’

Haar matrix-aanpak kan bovendien een hulpje zijn bij de behandeling van kanker. Waarna de volgende ondoorgrondelijke uitleg volgt: ‘Het is mogelijk dat bij chronisch zieke patiënten symptomen terugkomen van vroegere (oude) klachten. Dit is een duidelijk teken van het natuurlijke genezingsproces: de biologische klok wordt als het ware teruggedraaid en de ziekte wordt stukje bij beetje genezen.’

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 19 februari 2024

In zijn volgestouwde praktijk behandelt therapeut Rogier Zwijsen patiënten met tientallen onzinnige bioresonantie-apparaten.

artikelen - 08 november 2022

Bioresonantiebedrijf Herstart je Gezondheid heeft een dwangsom van 10.000 euro opgelegd gekregen, niet vanwege zijn kwakzalveractiviteiten maar om het ontbreken van een klachtenregeling.

artikelen - 16 september 2022

Met bioresonantie-apparaten als de CyberScan kunnen vitamine- en mineralentekorten worden opgespoord, denkt therapeut Hayo Bol. Bewijs ontbreekt.