René Broekhuyse stort zich op het coronavirus
Voormalig arts René Broekhuyse, berucht van de Millecam-affaire, bestrijdt het coronavirus met ingestraalde suikerkorrels. De IGJ doet niets
Foto: https://www.youtube.com/watch?v=CzBIjMIWdSg&t=222s
Natuurgeneeskundige René Broekhuyse (81), in 2006 uit het huisartsambt gezet, stort zich op het coronavirus. Sinds de start van de pandemie draait de promotiemachine van zijn praktijk De Nieuwe Ham (DNH) in De Meern bij Utrecht op volle toeren. In reclamemails en nieuwsbrieven, verstuurd aan relaties en geïnteresseerden, claimt zijn onderneming dé oplossing te hebben gevonden.
Het gaat om een middel genaamd Cor V, een potje bestaande uit 200 suikerkorrels. In april verkondigde het alternatieve behandelcentrum op zijn Facebook-pagina: ‘We behandelen meer dan 400 patiënten met Cor.V UMF korrels, op een dosering van 2 x daags 4 korrels. Geen van de behandelde personen heeft de ziekte gekregen. Je bouwt met Cor.V UMF voldoende immuniteit op, tenminste zolang je het gebruikt. Het is volgens mij de ultieme oplossing voor deze wereldwijde crisis. Het RIVM wil daar nog niet aan. Ze hebben andere belangen. Ook hebben ze een intense hekel aan alternatieve geneeskunde.’
Ondanks de fantastische patiëntervaringen is de mail voorzien van een disclaimer: ‘Uiteraard mogen wij de beschermingsclaim niet voeren.’ Enkele maanden later, in september vorig jaar, beweerde het bedrijf:‘Cor.V UMF is HET energetische middel waarvan de werking uit ervaring is gebleken.’
Voor patiënten met matige klachten zou een dosering van twee maal per dag vier korrels voldoende zijn. Bij ernstige klachten wordt aangeraden twee maal per dag tien korrels te slikken voor een periode van tien dagen. Het wondermiddel is verkrijgbaar op de website van DNH en via andere webshops, zoals Super Food Store en Gezondheid aan huis. Laatstgenoemde site onthult de ingrediënten van Cor V: sacharose met ultramoleculaire frequenties. Sacharose is ook wel bekend als tafelsuiker.
Inspectie waarschuwt
Op het moment dat Broekhuyse in april vorig jaar begon met het verspreiden van zijn ongefundeerde beweringen, waarschuwde de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) voor corona-kwakzalvers. Aanleiding voor het IGJ-persbericht waren meldingen over alternatieve testen en behandelingen, waaronder homeopathische middelen en het meten van trillingen.‘Ze werken niet’, was de boodschap. Waarbij werd benadrukt dat het verboden is om te claimen dat een niet-geregistreerd medicijn werkt tegen een bepaalde ziekte of aandoening. De inspectie beloofde in te grijpen.
Inmiddels is het ruim acht maanden later. Navraag van de webredactie leert dat het optreden van de IGJ beperkt is gebleven tot een enkele vingerwijzing. Zo verklaart IGJ-woordvoerder Mariël van Dam: ‘De IGJ heeft sinds de start van de coronapandemie zo’n 20 meldingen binnengekregen over alternatieve zorgaanbieders. Het gaat dan om meldingen over alternatieve zorgaanbieders die claimen corona te kunnen behandelen, genezen en testen aanbieden. Zij hebben, na een kort onderzoek, een brief van ons gekregen waarin we hen hebben aangesproken op hun handelen en/of uitspraken.’ Over Broekhuyse en DNH zijn meerdere meldingen/klachten binnengekomen. De toezichthouder zwijgt over de aard en inhoud ervan.
De webredactie heeft de claims in de reclamemails van DNH over het middel Cor V voorgelegd aan de IGJ. Ze bieden volgens de woordvoerder echter geen aanleiding om actie te ondernemen. ‘Meldingen over medische claims worden beoordeeld op grond van de Geneesmiddelenwet. Bijvoorbeeld: Dit middel – met daarbij de stofnaam – geneest uw hoge bloeddruk. In het voorbeeld van DNH wordt dit niet zo expliciet gezegd.’
Loopbaan
Broekhuyse begon zijn loopbaan als verzekeringsarts, maar belandde na enige tijd op het alternatieve pad. In 1997 werd hij zes maanden geschorst door het Medisch Tuchtcollege, omdat hij bij twee patiënten ten onrechte een hersentumor had vastgesteld. Kort na de eeuwwisseling raakte hij in opspraak door de dood van actrice Sylvia Millecam. De tv-persoonlijkheid leed aan borstkanker en weigerde een reguliere medische behandeling. In plaats daarvan zocht ze hulp binnen het alternatieve circuit. Zo kwam ze onder andere terecht bij Broekhuyse. Hij ontkende haar kankerdiagnose; volgens hem was er sprake van een bacteriële infectie. Het leidde ertoe dat Broekhuyse werd geschrapt uit het artsenregister. Na een langslepende rechtszaak werd hij vervolgens in 2013 door de Hoge Raad veroordeeld tot zes weken voorwaardelijke celstraf.
Desondanks bleef de uit het BIG-register geschrapte ‘geneesheer’ actief als alternatieve behandelaar. In 2017 presenteerde hij een remedie tegen Q-koorts, ook ingestraalde suikerkorrels, vergelijkbaar met zijn latere coronavariant. In datzelfde jaar liep Broekhuyse tegen de lamp in het SBS-programma Undercover in Nederland.
Op zijn YouTube-kanaal grossiert Broekhuyse in bizarre beweringen. Zo zou hij al jaren een middel in huis hebben tegen AIDS en zou hij daar tientallen kinderen en volwassenen in Oeganda mee hebben genezen.
De natuurgeneeskundige is inmiddels 81 jaar oud, maar werkt nog altijd van maandag tot en met donderdag in zijn praktijk op de Zandweg in de Meern. Hij wordt daarbij ondersteund door Esther Bakker, die zich ook afficheert als natuurgeneeskundige. Patiënten met uiteenlopende aandoeningen, variërend van darmklachten tot hooikoorts en van kanker tot Alzheimer, zijn welkom bij DNH.
Diagnoses worden gesteld op basis van de vegatest, een vorm van electro-acupunctuur, ook wel omschreven als dermal testing. De bioresonantie-apparaten meten energiestromen en gaan uit van het idee dat ieder orgaan een bepaalde frequentie uitzendt. Een verstoorde frequentie duidt op een ziekte of allergie.
De patiënt houdt een handelektrode vast, terwijl de behandelaar het uiteinde van een veronderstelde energiebaan meet met een penelektrode. ‘Frequenties’ van ziekten, vitamines en medicamenten worden in het meetcircuit gebracht met behulp van glazen ampullen die in het apparaat worden gestopt. Een verandering in de meetwaarde zou wijzen op een stoornis. Daarna volgt meestal behandeling met een alternatief middel, zoals de suikerkorrels, gels en druppels die verkrijgbaar zijn in de DNH-webshop.
Onbetrouwbaar
De wetenschap heeft de vegatest al lang geleden ontmaskerd als een onzinnige methode. In 2001 verscheen in de BMJ een dubbelblinde studie met dertig proefpersonen waarin werd onderzocht of de vegatest allergieën kan detecteren. De vegatest correleerde niet met de uitkomsten van de reguliere allergietest; het apparaat kon geen onderscheid maken tussen allergische en niet-allergische proefpersonen.
Zwitsers onderzoek toonde in de jaren ‘90 aandat bioresonantietherapie geen enkele verbetering brengt bij kinderen met eczeem, zoals aanhangers van de methode beweren. De Zwitserse onderzoekers concludeerden dat bioresonantietherapie, vanwege de valse beloften geen plaats verdient in de behandeling van kinderen met eczeem.
Onbewezen
In 2018 schreven onderzoekers van de University of Tennessee dat electrodermal testing een onbewezen en niet geaccepteerde methode is om voedselallergie vast te stellen.
Desondanks blijft DNH alternatieve therapeuten leren om met de methode te werken. Afgelopen jaar organiseerde het bedrijf verschillende cursussen voor beginners en gevorderden in het Van der Valk hotel te Houten. Diverse vakorganisaties, waaronder de Beroepsvereniging voor Natuurkundig Werkende Professionals en de Nederlandse Orde van Alternatieve Genezers, hebben het onderwijs van DNH geaccrediteerd. Mede dankzij de inspanningen van Broekhuyse en zijn collega Bakker wordt de onzinnige vegatest door heel Nederland gebruikt.
Zo ook door Jannet van Vliet in het Friese Metslawier, voor wie het apparaat een aanvulling biedt op haar winkel voor kruidenthee en voedingssupplementen. Zij stelt een diagnose en adviseert vervolgens welke korrels of tabletten van DNH het beste bij de klachten passen.‘Met de ontwikkelde middelen proberen we zo sterk mogelijk het afwijkende frequentiepatroon te beïnvloeden en bij te sturen in de richting van het gezonde frequentiepatroon,’ staat op haar website. Een consult bedraagt 75 euro, exclusief middelen. Vanaf 15 januari 2021 is Van Vliet ook actief in Apeldoorn.
Een ander voorbeeld is praktijk Iseger in het Gelderse dorp Zoelen. Mensen met vage klachten worden via de Iseger-website van harte uitgenodigd om langs te komenDe drie therapeuten, waaronder de naamgever Mirjam Iseger, zouden met de vegatest feilloos kunnen vaststellen wat er aan de hand is. Ook patiënten met ernstige aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson en uitvalsverschijnselen, worden aangemoedigd om aan de slag te gaan met de vegatest, één van de grote doorbraken in de alternatieve geneeskunde in Nederland, zo menen ze in Zoelen.
Gerelateerde artikelen
Rogier Zwijsen van Ars Biomedica bioresoneert er lustig op los
artikelen - 19 februari 2024In zijn volgestouwde praktijk behandelt therapeut Rogier Zwijsen patiënten met tientallen onzinnige bioresonantie-apparaten.
Lees meerIGJ legt kwakbedrijf Herstart je Gezondheid dwangsom op
artikelen - 08 november 2022Bioresonantiebedrijf Herstart je Gezondheid heeft een dwangsom van 10.000 euro opgelegd gekregen, niet vanwege zijn kwakzalveractiviteiten maar om het ontbreken van een klachtenregeling.
Lees meerDe kwakgereedschapskist van Hayo Bol
artikelen - 16 september 2022Met bioresonantie-apparaten als de CyberScan kunnen vitamine- en mineralentekorten worden opgespoord, denkt therapeut Hayo Bol. Bewijs ontbreekt.
Lees meer