UitgelichtKaartjes voor het jaarsymposium 2024 – Wie beschermt de patiënt? zijn nu beschikbaar.

Koop hier uw kaartje
Door: Martijn ter Borg | Geplaatst: 27 oktober 2007

Kamervragen over de affaire Sickesz (II)

Kamerleden van de VVD en de SP hebben vragen gesteld aan de minister.

Kamervragen over de affaire Sickesz (II)

Eerder berichtten wij u op deze website
al dat er in de Tweede Kamer verscheidene vragen zijn gesteld aan minister
Klink van Gezondheidszorg naar aanleiding van de affaire Sickesz. Zowel
kamerlid Schippers van de VVD als Kant van de SP wilden deze affaire niet
ongemerkt voorbij laten gaan.

De vragen die mevrouw Kant op 5 juli 2007 heeft gesteld aan de
minister over de affaire-Sickesz zijn tot op heden nog niet beantwoord en de
minister heeft hiervoor uitstel gevraagd.


De minister stelt in zijn antwoord op de vragen van mevrouw Schippers dat op grond
van de op dit moment beschikbare informatie de claim van mevrouw Sickesz dat
depressie en schizofrenie met orthomanuele geneeskunde (OMG) is te genezen,
niet wetenschappelijk onderbouwd of verantwoord is (zie antwoord 2). Ook
stelt de minister dat er sprake is van een aanzienlijk welzijnsrisico wanneer
sprake is van onoordeelkundige diagnose en/of behandeling (zie antwoord 4). De
minister schrijft dus duidelijk dat OMG geen verantwoorde behandeling is voor schizofrenie
en depressie, dit terwijl mevrouw Sickesz deze behandeling nog steeds schijnt
toe te passen hiervoor.

Uit een recent persbericht
van de Nederlandse Vereniging van artsen voor Orthomanuele Geneeskunde (NVOMG, een fusie van de VAMG en de VAOMG)
blijkt dat ook zij het hier mee eens zijn. De tekst van het persbericht is gelijk aan de mededeling die de voorzitter van de VAOMG aan Medisch Contact (30 september 2005) stuurde. Gek genoeg is deze vereniging
het wel weer eens met de uitspraak van de rechters in de affaire Sickesz.

Inmiddels weten wij dat de VVD alweer vervolgvragen heeft
gesteld naar aanleiding van het antwoord van de minister. Hierin wordt met name
gevraagd of de minister al enige actie heeft ondernomen om verder ‘aanzienlijk
welzijnsrisico’ te voorkomen. Met andere woorden, heeft de minister de
Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) opdracht gegeven om een onderzoek
in te stellen naar mevrouw Sickesz?

Naschrift

1. De vragen (met de antwoorden) van mw. Kant vindt u hier.

2. (19 maart 2009) Mw. Sickesz claimde op 6 juni in een interview met De Telegraaf nog steeds dat ze schizofrenie kon genezen. Dit interview is van de website van De Telegraaf verdwenen (de link luidde: http://www.telegraaf.nl/binnenland/article65049821.ece ), maar het staat nog wel in een internetarchief. Het wordt hieronder verbatim gereproduceerd. Een plaatje waarop het krantenartikel zelf te zien is (met extra bovenkop en ook de naam van de verantwoordelijke redacteur) vindt u hier (NB: deze link is vervallen, okt. 2010). Daarop is ook te lezen dat het door De Telegraaf zelf verwijderde stukje tekst geen voorbeeld was van neutrale journalistieke verslaggeving, gezien de gratuite denigrerende en onjuiste kwalificatie van de VtdK. De desbeteffende tekst is met enig googelen ook wel elders te vinden.

3. Vervolgvragen van Edith Schippers met antwoorden d.d. 7 november 2007 staan hier.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

ARTIKEL in DE TELEGRAAF 6 juni 2007

 

‘Eindelijk gerechtigheid’

door de redactie
wo 06 jun 2007, 04:30

AMSTERDAM – ‘Mayita Sickesz is géén kwakzalver!’ De Vereniging tegen de Kwakzalverij [gecensureerd]

Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde in hoger beroep dat de antikwakzalvers haar ten onrechte op één lijn gesteld hebben met een ‘kwakzalver’, iemand die nutteloze middelen toepast ter genezing van kwalen of ziekten. De vereniging had dokter Sickesz in 2000 gerangschikt bij de ‘Grootste Kwakzalvers van de 20e Eeuw’. Op de zevende plaats. De lijst was afgedrukt in het boekje ‘Genezen is het woord niet’ van de aanvoerder van deze omstreden groepering, dr. Cees Renckens, zelf vrouwenarts in het Westfries Gasthuis te Hoorn. In 2005 nog had de rechtbank in Amsterdam geen moeite met etiket kwakzalver op het hoofd van Mayita Sickesz. Nu is die uitspraak vernietigd.

Strijdlustig
“Eindelijk gerechtigheid”, reageert mevrouw Sickesz strijdlustig, aan het einde van opnieuw een lange werkdag in haar praktijk aan de Haagse Statenlaan, waar ze onvermoeibaar al vele jaren oneindige stromen patiënten van hun pijnklachten afhelpt door met haar handen en instrumenten hun wervels en gewrichten op de juiste plaats te zetten. Hierdoor krijgen bloedbanen weer de vrije loop en komen zenuwen vrij uit hun beknelling. Bovendien zegt Mayita Sickesz dat zij via door haar ontwikkelde wervel- en standscorrecties in staat is ziekten als schizofrenie en depressie te behandelen. De Vereniging tegen de Kwakzalverij achtte de ‘methode Sickesz’ echter wetenschappelijk onbewezen. Het hof verwerpt nu deze zienswijze. Sickesz heeft haar methode en resultaten aan haar rechters gedemonstreerd. Zo corrigeerde zij tijdens de zitting met succes een bekkenscheefstand en een scoliose (zijwaartse kromming van de wervelkolom). De term ‘kwakzalver’ mag dan ook niet langer worden toegeschreven aan Sickesz, op straffe van een dwangsom van 10.000 euro per overtreding (met een maximum van 100.000 euro). Bovendien moet de vereniging rectificaties plaatsen in onder andere De Telegraaf.

Veel hinder
Sickesz stelt veel hinder te hebben ondervonden van de aantijgingen van de antikwakzalvers. “Zij oordeelden in het wilde weg en hebben met hun actie de gezondheid van heel veel mensen benadeeld. Er was daardoor twijfel ontstaan of ik wel een goede dokter was en of mijn methode wel deugde. Daardoor lopen er nu veel mensen met nek- en rugklachten rond die daar anders allang vanaf zouden zijn geholpen door mij of mijn tientallen leerlingen. Bovendien waren mijn contacten verstoord met professoren met wie ik op wetenschappelijk niveau praatte. Ook voor hen was ik ineens ‘een kwakzalver’.” De opmerkelijke therapeute begon haar werk in de orthomanuele hoek nadat zij, als huisarts in Amsterdam, in de jaren zestig ‘struikelde’ over de patiënten met rugafwijkingen waaraan níets gedaan werd. “Veel specialisten waren als zoete kinderen: ze keken naar röntgenfoto’s van hun patiënten en als daar niets op te zien leek, dan was er dus ook níets aan de hand. Gaandeweg de jaren heb ik echter ontdekt dat er verbanden bestonden tussen foutieve wervelstanden en ziektebeelden die voortkomen uit doorbloedingsstoornissen en zenuwblokkades.”

Martijn ter Borg

Martijn ter Borg studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Hierna heeft hij een jaar als arts-assistent interne geneeskunde gewerkt in het IJsselland ziekenhuis te Capelle aan den IJssel om in 2004 te starten met een promotieonderzoek naar de behandeling van chronische hepatitis B. Hij heeft meerdere medisch wetenschappelijke publicaties over dit onderwerp in binnen en buitenland op zijn naam staan over dit onderwerp. In 2008 is hij gepromoveerd op het proefschrift ‘Immune Modulating Therapy and its Viral Kinetics in Chronic Hepatitis B’. In 2007 is hij gestart met zijn opleiding tot maag-darm-leverarts in het Deventer ziekenhuis te Deventer en vervolgens in het Erasmus MC te Rotterdam. Sinds maart 2013 is hij werkzaam als maag-darm-leverarts op de afdeling maag-darm-leverziekten van het Máxima Medisch Centrum.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 27 mei 2024

De inspectie kan gebedsgenezer Tom de Wal, die zich misdraagt als een Jomanda 2.0, niet aanpakken, stelde Pia Dijkstra, minister van Volksgezondheid tijdens het Kamervragenuurtje.

page - 17 november 2021

De VtdK hanteert de volgende definitie van kwakzalverij:

artikelen - 13 oktober 2021

Het Artsen Covid Collectief (ACC) heeft dit jaar de Meester Kackadorisprijs gekregen; de inspectie neemt het collectief nu ook onder vuur.