UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 13 oktober 2021

Inspectie heeft Artsen Covid Collectief in vizier

Het Artsen Covid Collectief (ACC) heeft dit jaar de Meester Kackadorisprijs gekregen; de inspectie neemt het collectief nu ook onder vuur.

Inspectie heeft Artsen Covid Collectief in vizier

Foto: Pixabay

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ) bereidt een tuchtklacht voor tegen een arts die er vreemde covid-ideeën op na houdt en een visie heeft die afwijkt van de geldende standaarden en professionele richtlijnen voor artsen, antwoordt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid op vragen van D66-kamerlid Wieke Paulusma en PvdA-kamerlid Attje Kuiken. 

‘De tuchtklacht wordt met grote zorgvuldigheid voorbereid’, laat de minister, ingefluisterd door de IGJ, waarschuwend weten. Zorgvuldigheid is nodig om te voorkomen dat betrokkene via een slimme juridische achterdeur het pand van de tuchtrechter lachend kan verlaten. Met een fraaie veroordeling verkrijgt de inspectie bovendien jurisprudentie om meer artsen die over de schreef gaan aan te kunnen pakken, legt de minister uit.

De betrokken arts, vermoedelijk van het Artsen Covid Collectief, kan alvast haar/zijn borst nat maken. Het ACC kreeg dit jaar de Meester Kackadorisprijs van de Vereniging tegen de Kwakzalverij omdat het foute, niet-bewezen beweringen doet over de corona-epidemie en bovendien met enige regelmaat de suggestie wekt dat het coronavirus geen grotere gezondheidsimpact zou hebben dan de jaarlijkse wintergriep. 

Artsen anoniem in collectief

Het artsencollectief pocht honderden, zelfs duizenden artsen als vriend te hebben. De meeste vrienden willen niet dat hun naam bekend wordt gemaakt uit angst te worden aangepakt. De minister noemt in zijn brief de naam van de arts, die de inspectie op het oog heeft, niet. Het is daarom gissen. Er zijn drie BIG-geregistreerde artsen van het collectief die met enige regelmaat naar buiten treden. Dat zijn de bestuursvoorzitter van het collectief, natuurgeneeskundige en internist-endocrinoloog Evelien Peeters. Ze is werkzaam bij het UMCU.

Zowel bij de IGJ als bij haar werkgever UMCU zijn klachten tegen haar ingediend. De IGJ kan deze gebruiken bij het ingang zetten van een tuchtrechtprocedure.

Er liggen bij de inspectie vermoedelijk ook klachten tegen twee andere collectief-leden. Het gaat dan om Hannah Visser, internist bij het Beatrix Ziekenhuis in Gorinchem. Zij laat zich door de Amsterdamse homeopathisch huisarts Frans Kusse opleiden tot homeopathisch arts. Kusse is collectiefondersteuner van het eerste uur.

Artsen Peeters en Visser hebben zich weleens laten interviewen in Café Weltschmertz, de niet veel beluisterde radio- en tv-zender van virusontkenners. In een van die uitzendingen doen ze verschillende laakbare uitspraken over de corona-epidemie. In deze uitzending treden nog twee andere virusontkenners op, de ontslagen UMCU-immunologiehoogleraar Pierre van Capel en arts/apotheker Dick Bijl. Bijl is actief collectief-lid. Van Capel houdt zich op in kringen rond virusgekkie/dansleraar Willem Engel. Deze twee zijn mogelijk moeilijker aan te pakken omdat ze beiden niet (meer) BIG geregistreerd zijn.

Minister is het zat

Uit de antwoorden aan de Tweede Kamer blijkt dat minister De Jonge het goed zat is met artsen die de heftigheid van het corona-virus ontkennen. En dan zijn het met name types die actief zijn in de Stichting Artsen Covid Collectief. ‘Ik vind het zeer onverantwoord die advertenties en berichtgeving van het collectief over het gevaar van het vaccineren van kinderen tegen het coronavirus,’ laat hij in zijn antwoorden weten. Artsen verbonden aan de stichting kunnen tuchtrechtelijk en bestuursrechtelijk verantwoordelijk worden gehouden voor de informatie die zij verspreiden. De inspectie treedt op tegen artsen die vaccinatie belemmeren, belooft hij de twee vragenstellers. Artsen die medicatie voorschrijven die niet bewezen effectief is, zijn strafbaar, schrijft hij. Dat kan alleen op individuele basis, een collectief is geen aanspreekpunt voor de IGJ. Artsen over wie meldingen/klachten binnen zijn gekomen, zijn hier inmiddels op aangesproken, laat de minister weten.

Het afgelopen jaar zijn er tweehonderd meldingen/klachten binnengekomen over artsen die over de schreef zouden zijn gegaan, slechts één kreeg een boete opgelegd. Dat is niet veel. ‘Verbeteren of laten stoppen van een onverantwoorde situatie is het primaire doel van de IGJ. Het beginnen van een tuchtprocedure of het opleggen van een boete is een langdurige kwestie’, verklaart De Jonge de ogenschijnlijke laksheid en gelatenheid van de IGJ. De inspectie heeft vijftig keer een corrigerende brief gestuurd naar artsen die onjuiste informatie verstrekten, aan hun patiënten of via de sociale media.

Merkwaardige standpunten

Een van hen is Els van Veen, waarnemend huisarts uit het Overijsselse Dalfsen en lid van het Artsen Covid Collectief. Van Veen houdt er merkwaardige corona-standpunten op na, blijkt uit een interview op het serieuze, filosofisch-getinte YouTube-kanaal De Nieuwe Wereld. Van Veen voert sinds april een twitteroorlog tegen het coronabeleid van de overheid, tegen het beleid van minister De Jonge. En ook instanties als het RIVM en virologen zoals Marion Koopmans krijgen de volle laag.

Begin oktober kreeg ze een brief van de IGJ met de mededeling dat over haar afwijkende corona-visie – desinformatie – een klacht was binnengekomen. De brief heeft ze op haar twitteraccount gezet.

Van Veen is niet de enige arts die in beeld is bij de IGJ. Tien artsen kregen een waarschuwing dat een sanctie zou volgen als ze zouden doorgaan met het verspreiden van foutieve informatie. Een van hen kan vermoedelijk op korte termijn een aangetekende brief verwachten om bij het tuchtcollege op het matje te komen.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 03 april 2022

Reclame Code Commissie: het alternatieve artsencollectief ACC mag niet langer beweren dat vaccinatie kan leiden tot onvruchtbaarheid.

artikelen - 08 november 2021

Alternatief therapeute Linda Reinhardt gebruikt de EMB-bloedtest. Een klacht bij het tuchtcollege tegen deze kwakzalverij was tevergeefs.

artikelen - 01 oktober 2021

De Meester Kackadorisprijs 2021 is gewonnen door het Artsen Covid Collectief.