UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 06 april 2023

Homeopathische ‘zelfmoord’-actie bij Multatuli-standbeeld

Op 10 april zullen leden van de VtdK en Skepses bij het Multatuli-standbeeld in Amsterdam een ‘Homeopathische zelfmoord’ plegen door een overdosis homeopathische pillen te nemen. De actie wordt gevoerd tegen de homeopathie, die wetenschappelijk aangetoond niet werkt.

Homeopathische ‘zelfmoord’-actie bij Multatuli-standbeeld

Foto: De homeopathische zelfmoordactie bij het standbeeld van Multatuli.

Leden van Skepsis en van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) voeren tweede paasdag bij het standbeeld van Multatuli op de Torensluis (Singel/Torensteeg) in Amsterdam actie tegen homeopathie. Het motto van de actie: ‘Dag homeopathie’. In een manifest stellen de actiegroepen dat er in het artsenregister geen plaats is voor artsen en andere geregistreerde zorgverleners die homeopathische middelen aanbevelen. Bovendien zouden zichzelf respecterende apothekers geen homeopathische middelen moeten aanbieden.

Maandag 10 april is de geboortedatum van Samuel Hahnemann (1755), de bedenker van homeopathie. Het is het begin van de week van de homeopathie, een jaarlijks terugkerend fenomeen dat klassiek homeopaten wereldwijd organiseren: World Homeopathy Awareness Organization.

Actie begint om 10.23 u

Ook de Vereniging Homeopathie besteedt aandacht aan deze week. De actie tegen de homeopathie begint ’s morgens om 10.23 uur, verwijzend naar het getal van Avogadro (zes maal tien tot de macht 23) als symbool voor homeopathische verdunning. Het homeopathische idee is dat als je een bepaalde stof maar sterk genoeg verdunt, er een krachtig medicijn ontstaat, legt Jan Willem Nienhuys, secretaris van de Stichting Skepsis, de organisator van de actie uit.

Homeopathische middelen zijn zo verdund dat er geen molecuul meer in kan zitten, ze zullen daarom niet werken en kunnen dus zonder enige gezondheidsrisico gedronken of ingeslikt worden. Leden van Skepsis en van de VtdK zullen in Amsterdam collectief een ‘homeopathische zelfmoordpoging’ doen. Nienhuys legt in een persbericht uit: ‘Hahnemann schreef indertijd dat de normale dosering bestaat uit 1 klein pilletje. Wij gaan op Tweede Paasdag een heel buisje van tachtig zulke pilletjes inslikken, pilletjes van onder meer superverdunde extracten van de blauwe monnikskap, van verpulverde honingbijen, van rattenkruit ( arsenicumoxide), van gemalen kakkerlak, van een wortelextract van de wolfskers (belladonna) en van vingerhoedkruid slikken, de meeste tien tot de zestigste maal verdund.’

Multatuli was een van de eerste VtdK-leden

Voor de actie is het standbeeld van Multatuli (1820-1887) gekozen omdat de bekende schrijver van onder andere het boek Max Havelaar, een van de eerste leden was van de vereniging tegen de Kwakzalverij. Multatuli was bevriend met een van de oprichters van de vereniging, de gebroeders Bruinsma. Zij richtten in 1881 de vereniging VtdK op.

Beide verenigingen hielden in 2004 en in 2011 een vergelijkbare slikactie bij het Multatuli-standbeeld. De actie is een protest tegen de laconieke houding van de overheid. Organisator Nienhuys vindt dat ‘de Europese en de Nederlandse wetgeving op dit terrein sterk tekort schiet zodat deze middelen nog steeds mogen worden aangeduid als geneesmiddel terwijl juist op de verpakking zou moeten staan dat de middelen geen werkzame stoffen bevatten. Zelfs de ziektekostenverzekeraars werken mee aan het in standhouden van dit bedrog wanneer zij de kosten hiervan vergoeden in hun aanvullende verzekeringen.’

Wetenschap: Homeopathie kan niet werken

Homeopathie is kwakzalverij, de wetenschap is daar helder over. De afgelopen jaren zijn er verschillende internationale overzichtsstudies verschenen met de basale conclusie: ‘homeopathie werkt niet, kan niet werken.’ Zo stelde de overkoepelende organisatie van nationale academies van wetenschappen van alle EU-lidstaten en van Noorwegen en Zwitserland EASAC (European Academies Science Advisory Council) in 2017 in een verklaring dat er geen wetenschappelijke bewijzen zijn van de werkzaamheid van homeopathie.

Ook de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) werkte mee aan deze Europese studie.

Naschrift 17-04-2023

Bekijk hier een verslag van de actie:

Makers: David Stam en Julian McIntosh

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 11 september 2021

Het ledenaantal van vier verenigingen van alternatieve artsen is verder gedaald, met name die van de arts-acupuncturisten.

artikelen - 14 juni 2019

De Spaanse bioloog Cervera van zusterorganisatie APETP roept iedereen op een manifest tegen pseudowetenschap en -therapieën te ondertekenen.

artikelen - 25 mei 2018

Uit onderzoek blijkt dat paragnost Gerard Croiset mensen niet kon genezen. De verklaring ligt in nalatigheid van reguliere behandelaars.