UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 11 september 2021

Alternatieve artsenverenigingen in verval

Het ledenaantal van vier verenigingen van alternatieve artsen is verder gedaald, met name die van de arts-acupuncturisten.

Alternatieve artsenverenigingen in verval

In alternatieve artsenclubs zit de klad, hun ledenaantal daalt als maar verder, turfde Skepsis-bestuurder Jan Willem Nienhuys. Hij telde de ledenaantallen van vier alternatieve artsenclubs en ontdekte een daling in aantallen maar ook dat zij hun ledenadministratie niet op orde hebben.

Nienhuys schreef begin september een blog over zijn tijdrovende uitzoek- en turfwerk op de website van de stichting Skepsis, een monnikenwerk. Neem de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV). Deze club had tien jaar geleden 305 leden, vorig jaar waren dat er volgens de NAAV-website 137. In werkelijkheid ligt dit ledenaantal lager, op 126, aldus Nienhuys. Een tiental van de NAAV-leden is niet meer praktiserend. De daling zal zich de komende jaren voortzetten, de helft van de NAAV-leden is namelijk 65 jaar of ouder, vier zijn zelfs 80-plussers. De ledenadministratie van de NAAV is niet op orde, aldus de scepticus.

Het ledenaantal van de arts/antroposofenvereniging NVAA (Nederlandse Vereniging van Antroposofische Artsen) is met 88 leden redelijk stabiel. In 2011, tien jaar geleden, had de NVAA 92 leden. Bijna de helft van de NVAA-leden is 65-plusser, ook hier gloort hoop. Ook de NVAA heeft een slechte ledenadministratie, ontdekte Nienhuys.

Het ledenaantal van de AVIG, Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde, neemt wel af. In 2016 – vier jaar na oprichting – had de AVIG 285 leden. Dit jaar telde Nienhuys 247 leden waarvan de helft 65-plusser is. De vereniging bestaat voor ongeveer de helft uit homeopathische artsen. En – het is of de duvel ermee speelt – ook de ledenadministratie van de AVIG is een zooitje, met dubbeltellingen, fouten en onterechte huisarts-claims, blijkt uit de controle van Jan Willem Nienhuys.

De Skepsis-bestuurder hield ook de ledenadministratie van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Musculoskeletale Geneeskunde (NVAMG) tegen het licht. Het zijn de manueel-therapeutische artsen die tegenwoordig liever door het leven gaan als beoefenaren van de musculoskeletale geneeskunde (MSK), of wel ze zijn gericht op de spieren en de botten. Het NVAMG-ledenaantal is 111 leden. Tien jaar geleden waren dat er 145, een flinke daling dus. De vereniging meldt op haar website overigens 154 leden te hebben. Dit klopt volgens Nienhuys niet. Ook de NVAMG bezondigt zich onder meer aan dubbeltellingen.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 06 april 2023

Op 10 april zullen leden van de VtdK en Skepses bij het Multatuli-standbeeld in Amsterdam een 'Homeopathische zelfmoord' plegen door een overdosis homeopathische pillen te nemen. De actie wordt gevoerd tegen de homeopathie, die wetenschappelijk aangetoond niet werkt.

artikelen - 02 mei 2021

Voormalig CDA-Kamerlid Sabine Uitslag is de drijvende kracht achter een publiciteitsoffensief voor integrale geneeskunde.

artikelen - 20 april 2020

Het coronavirus is het nieuwe verdienmodel geworden van alternatieve behandelaars, ze zijn er massaal opgedoken.