UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Jan Willem Nienhuys | Geplaatst: 28 april 2009

Hiv-genezers in Diemen

Wethouder Freek Ossel vindt het onbegrijpelijk dat minister Ab Klink van Volksgezondheid volhardt in zijn weigering in te grijpen bij kerken die ‘genezen’ van hiv en homoseksualiteit. ‘De volksgezondheid komt door deze healings in gevaar.’

Hiv-genezers in Diemen

Ossel zegt dat naar aanleiding van een artikel in Het Parool van zaterdag. Dat gaat over een bezoek aan een migrantenkerk in Diemen waarbij een verslaggever tijdens een gebedsgenezing werd ‘genezen’ van zijn vermeende hiv. Ossel is kwaad dat Klink al maandenlang niet antwoordt op een verzoek van hem om een onderzoek naar religieuze Antilliaanse en Surinaamse kerken die dergelijke praktijken doen.

‘Dit verhaal toont weer aan dat het gebeurt. We weten niet eens welke omvang het heeft. Ik vind het schandelijk dat Klink geen onderzoek instelt. Ik vermoed dat het bij deze christelijke minister anders ligt als het om open tbc zou gaan.’
De Inspectie voor de Gezondheidszorg zegt dat ze geen wettelijk bevoegdheden heeft om iets aan de healings te doen.

‘Hiv? God geeft je nieuw bloed’

Zo berichtte Het Parool afgelopen zaterdag op de voorpagina. De originele pdf’s van het genoemde artikel van Frans Bosman en Hanneloes Pen kunt u downloaden via bijgaande link (rechtsboven). De verslaggevers brachten een bezoek aan de Word Miracle Church International in de Piersonstraat te Diemen. Ze deden zich voor als een stel waarvan de man hiv-geïnfecteerd was. De Ghanese profeet Elijah Narko werkt niet met ingestraald water, maar met olijfolie – bij voorkeur Extra Vergine – die de zieke zelf moet meebrengen. De fles wordt dan gezegend door de Heer terwijl Narko bidt, en de zieke moet een paar teentjes knoflook in de fles doen en zich een week lang met de olie insmeren en ervan drinken. De zieke moet bidden: ‘God, give me new blood’. Men is dan na een week niet meer ziek. De hiv-medicijnen kunnen onmiddellijk gestopt worden.

Roel Coutinho (RIVM), Robert Witlox (Hiv Vereniging Nederland) en Joke van Saane (godsdienstpsycholoog VU) geven commentaar: Uiterst schadelijk – Te zot voor woorden – Heel kwalijk.

Maar het gaat net als met de healings van Yvette Lont: de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zegt dat zij niets kan doen. Kennelijk is de ‘kans op schade’ waarover artikel 96 van de Wet BIG rept niet groot genoeg. Eerst moeten er mensen gaan klagen over gezondheidsschade, dat wil zeggen dat IGZ pas iets doet bij 100% kans op schade en waarschijnlijk ook nog alleen maar als de slachtoffers of hun nabestaanden zelf klagen. Dat Roel Coutinho verklaart dat iets uiterst schadelijk is, telt niet voor IGZ.

Waar in het wegverkeer allerlei verkeersovertredingen beboet worden die een kans op schade hebben die ver onder de 1 promille ligt (dat tikt natuurlijk toch aan bij een miljard autoritten per jaar), grijpt IGZ veel minder voortvarend in dan de verkeerspolitie. De woede van Freek Ossel over minister Klink is begrijpelijk, maar het zijn onze gezondheidspolitie IGZ en het OM die in gebreke blijven.

Als zo’n religieuze voorganger in het bijzijn van getuigen tegen wie dan ook zegt dat die zijn hiv-medicijnen kan laten staan, kan hij of zij op grond van de Wet BIG drie maanden onvoorwaardelijke celstraf krijgen, desnoods met aftrek van voorarrest. De kans is immers niet nul dat hij ook zulke dingen zegt tegen personen die hem geloven. Zijn kerk zit namelijk stampvol gelovigen, en het moet als vaststaand feit beschouwd worden dat mensen en vooral wanhopige zieken vrijwel alles kunnen geloven als het ze door een betrouwbaar ogend persoon wordt verteld.

De VtdK dankt Het Parool allerhartelijkst voor de toestemming om de twee pagina’s van Het Parool van afgelopen zaterdag hier beschikbaar te maken.

Naschrift mei 2009.

Op 16 mei 2009 verscheen het volgende persbericht in diverse kranten:

Klink laat ‘hiv-healings’ toch onderzoeken

(Novum) – Er komt toch een onderzoek naar de zogenoemde hiv-healings, die worden aangeboden door Amsterdamse kerkgemeenschappen. Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) laat een onderzoek verrichten door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De Amsterdamse wethouder Freek Ossel laat weten blij te zijn. De gemeente dringt al maanden aan op een onderzoek, laat zijn woordvoerder weten.

De healings komen volgens Klink vooral voor onder leden van de Antilliaanse en Surinaamse gemeenschap in de hoofdstad. De ‘healers’ claimen ook homoseksualiteit te kunnen ‘genezen’. Het onderzoek moet duidelijk maken of de predikers patiënten de toegang tot de reguliere gezondheidszorg ontzeggen, schrijft Klink in een brief aan Ossel.

De healings zijn volgens de gemeente een acuut probleem, omdat het voor de mensen die de ‘genezingen’ ondergaan om een zaak van leven of dood gaat.

Ossel had een brief aan Klink gestuurd om zijn onvrede te uiten, omdat de bewindsman niet met het onderzoek wilde beginnen. Klink verklaarde in december ‘onvoldoende aanknopingpunten’ te zien om een onderzoek te starten. De zaak zou gecompliceerd liggen omdat de healings raken aan ‘geloofsvrijheid en keuzevrijheid van mensen’, aldus de minister.

Een verslaggever van Het Parool liet zich zogenaamd door een zelfverklaarde profeet ‘genezen’ van een voorgewende ziekte. De wonderdokter zei dat hiv-medicijnen na de healing overbodig waren.

 

Naschrift 15 juli 2009

De zieltjeswinnerij van de healers beperkt zich niet tot de gebedsdiensten, waar in beginsel gelovigen naartoe komen. De Nederlandse homoactivist Mikel Haman trof in het VU-ziekenhuis een laborante aan die reclame maakte voor de geneeskracht van haar pinksterkerk. Die hield zich behalve met de ‘genezing’ van zieken met een welomschreven aandoening ook nog bezig met het ‘genezen’ van wat geen ziekte is, namelijk iemands ‘zondige geaardheid’ te weten homoseksualiteit.

Niet alleen het VU-ziekenhuis doet aan deze zendingsactiveiten van de Ene Ware Heteroseksuele Kerk, in de justitiële jeugdinstelling Harreveld kunnen ze er ook wat van, en ook bij Defensie vindt ’homohealing’ plaats. Het is natuurlijk geen kwakzalverij, maar aan de andere kant hebben kwakzalvers er een handje van om wat geen ziekte is tot ziekte te verklaren en er vervolgens genezing voor aan te bieden. Het maakt weinig uit of het vermeende zwarte vlekken op de ziel zijn, dan wel dat het om een verkleurde aura of een scheefhangende chakra gaat.

Zie: Pogingen om homo’s te genezen, door Lodewijk Dros, Trouw, 14 juli 2009.

Naschrift 17 september 2009

Het Parool bericht heden:

Gesprek over ‘healings’ homoseksualiteit
AMSTERDAM – Het gemeentebestuur en het bestuur van stadsdeel Zuidoost hebben vandaag voor het eerst met voorgangers van achttien kerkgemeenschappen gesproken om een einde te maken aan hiv-healings en ‘genezingen’ van homoseksualiteit. Zie verder de site Het Parool.

Het gedachte dat je met een healing hiv en homoseksualiteit zou kunnen genezen, deugt natuurlijk niet, maar een scepticus vraagt zich of het idee om door middel van een gesprek met een politicus dit soort bijgeloof te genezen niet eigenlijk net zo weinig deugt.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Jan Willem Nienhuys

Gerelateerde artikelen

artikelen - 13 april 2024

Orthomoleculaire hormoontherapeuten overspoelen de markt. Vivian Reijs, die ook een hormoon-‘academy’ leidt, is een van hen.

artikelen - 09 april 2024

Mike Verest is een van die leefstijlcoaches met veel volgers die wetenschap aan zijn laars lapt en via sociale media onzin de wereld in slingert.

artikelen - 25 maart 2024

EMDR- en hypnose-therapeute Mariska Bruinenberg heeft geen psycho-diploma, maar behandelt wel complexe aandoeningen als PTSS, relatieproblemen, seksueel misbruik en tinnitus. Ook bij kinderen.