UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 20 april 2021

Hartpatiëntenvereniging verkoopt edelstenen met ‘genezende krachten’

Een gelukshartje van het edelsteen jaspis zou o.a. lever, maag, nieren en milt versterken, claimt een vereniging van hartpatiënten.

Hartpatiëntenvereniging verkoopt edelstenen met ‘genezende krachten’

Negen verschillende edelstenen, in de vorm van hartjes, zijn als helende medicijnen aan te schaffen bij de patiëntenvereniging Hartpatiënten Nederland, gevestigd in Roermond, een serieuze vereniging met een lange, fraaie staat van dienst.

De gelukshartjes zijn te koop voor een tientje per stuk, in een gelimiteerde oplage, voor het spekken van de kas. Met de actie viert de vereniging haar vijftigjarige jubileum.

Elk edelsteentje heeft een andere eigenschap, variërend van immuunsysteemversterker, ontstekingsverzachter, zuurregelaar, beenversterker, schrijft de vereniging op haar website. Het hartje van roze rozenkwarts begeeft zich op het werkterrein van de vereniging: ‘Rozenkwarts is goed voor het hart, het bloed en de bloedsomloop en verzacht reuma,’ lezen we.

Onafhankelijke stichting

De patiëntenvereniging in Roermond is een onafhankelijke stichting die niets van doen heeft met de officiële Hartstichting en het daaraan gelieerde patiëntenplatform Harteraad, beide gevestigd in hetzelfde pand in Den Haag.

De patiëntenvereniging Hartpatiënten Nederland dankt haar bekendheid aan de luchtbrug die de vereniging in de jaren zeventig (van de vorige eeuw) organiseerde naar een hartcentrum in Houston waar patiënten een openhartoperatie ondergingen die in Nederland nog niet werd uitgevoerd. 

Waarom hangt een serieuze vereniging onbewezen, anekdotische kwakzalverclaims aan schitterende edelsteentjes? De webredactie heeft deze vraag per e-mail bij de voorzitter van de vereniging neergelegd. Hij antwoordt: ‘Wij beweren niet dat de eigenschappen van de diverse edelstenen bewezen zijn, echter geloven veel mensen wel in de werking van deze stenen. Dit is voor iedereen persoonlijk, veel mensen vinden deze hartjes leuk om te geven of te krijgen.’

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 08 januari 2019

De BIG viert zijn zilveren jubileum maar is inmiddels verworden tot het gouden kalf van de kwakzalverij. Een korte beschouwing.

tijdschrift - 27 juli 2009

Deze jaargang bevat 68 lange en korte artikelen. Hieronder een selectie.

tijdschrift - 14 juni 2005

In het vorige nummer van dit blad deed ik een oproep aan de leden om een bijdrage te storten ten behoeve van de plannen om het 125-jarig bestaan van de VtdK op waardige wijze te vieren. Met beschamend amateurisme heb ik daar een niet geheel correct gironummer en adres opgegeven, waardoor velen tot hun teleurstelling […]