Actieblad tegen de kwakzalverij 1984

Overzicht inhoud jaargang 95
Deze jaargang bevat 68 lange en korte artikelen. Hieronder een selectie.
Door: de Webredactie | Geplaatst: 27 jul 2009 | Laatste Wijziging: 16 aug 2016

Downloads

Op deze site staat ook een alfabetische
inhoudsopgave van alle artikelen 1980-1992


Maart 1984, nr. 1

Onderzoek naar methode-Moerman begint
Het Koningin Wilhelminafonds (KWF) geeft 1,2 miljoen gulden, het ministerie van WVC past 0,3 miljoen bij en de alternatieve medisch socioloog C.W. Aakster gaat het onderzoek coördineren. In totaal 120 patiënten zullen worden gevolgd, van wie 60 helemaal regulier worden behandeld, en 60 volgens de methode-Moerman. Die laatste groep zal uit patiënten bestaan die nog niet eerder het moermandieet gevolgd hebben. Vijf tot acht moermanartsen zullen hen begeleiden. Dit alles ongeveer een kwarteeuw na het negatieve rapport van de commissie-Delprat.

De man baadt zijn edele organen...
De Mazdaznan-beweging is een soort gezondheidsreligie, in 1901 gesticht door de Pool Otto Hanisch. In een winkeltje naast het Concertgebouw in Amsterdam worden curieuze middeltjes verkocht. Bij Mazdaznana is men ook gefocust op reine darmen.

4000 Chelatie-patiënten
Staatssecretaris Van der Reijden hoopt dat de tien chelatieklinieken vrijwillig zullen sluiten.
Noot 2010: in 2010 zijn er elf chelatieklinieken in Nederland en ongeveer 20 artsen die chelatie beoefenen.

Een ladinkje supramentale energie: 80 gulden!
Vanuit het Brabantse Bosschenhoofd worden edelstenen verkocht met een energie meer dan miljarden atoombommen. Ze moeten wel tegen betaling opgeladen worden en telkens na een jaar weer. Men wordt dan harmonisch radioactief en het helpt ook tegen kanker.


Juni 1984, nr 2

(abusievelijk wordt vermeld dat dit juni 1983, jaargang 94 is)

De alternatieveling is nu een therapeut bezig met "integrale geneeskunde"
De les van een nieuw tijdschrift
Het Nederlands Tijdschrift voor Integrale Geneeskunde is opgericht.

De Rasa-armband
De firma Emonta verkoopt roodkoperen armbanden tegen nerveuze spanningen, hoofdpijn, migraine, slapeloosheid, rheuma, rugklachten, maag-/darmaandoeningen, puistjes, acné, eczeem. De armbanden vormen de kosmische stralen om en beweren dat twee professoren van de VU achter ze staan (onzin natuurlijk).

Schadelijke effecten
Huisarts Paul van Dijk doet een boekje open over schadelijke effecten van alternatieve geneeskunde, zoals klaplong door acupunctuur en vaatbeschadiging door chiropraxie aan de nek.


September 1984, nr. 3

Hoe natuurgenezer Lodewijkx het beeldscherm bereikte
Ermelose kwakzalver schreef patiënten veel dure waar voor
Adviezen van Lodewijkx hadden een suikerzieke slager bijna het leven gekost. Hij komt op tv en procedeert tegen critici die vinden dat hij achter slot en grendel hoort.

Aakster kreeg geen voet aan de grond
De huisgeleerde van Biohorma klaagde bij de Raad voor de Journalistiek over een stuk van Rob Sijmons in Vrij Nederland (zie Actieblad december 1984). Hij ving bot.

Rooskleurig zelfbeeld van alternatieven klopt niet
In het Tijdschrift voor gezondheid en politiek schrijven drie auteurs over drie gevaren van de alternatieve genezerij: de obsessie met gezondheid (de eigen persoonlijke gezondheid wordt het hoogste doel van het bestaan), gemoraliseer dat tot ‘victim blaming' leidt, en secundaire iatrogenese (ziek worden door pogingen om de primaire iatrogenese te ontlopen).

Energiebron aan de voeten
Dirk Jan Visscher (51) is een paranormale ex-bouwvakker en maakt biomagnetische sokken.


December 1984, nr. 4

In memoriam P.H. Hoebens
De journalist Piet Hein Hoebens, een actief lid van de Vereniging, stierf op 22 oktober op de leeftijd van 36 jaar, negen dagen na zijn voordracht op de jaarvergadering van de VtdK. Hij was een van de eersten die de vinger legde op de troebele bronnen van het "kruidenvrouwtje", Mellie Uyldert.

Parapsychologie en alternatieve geneeskunst
De voordracht van Piet Hein Hoebens op de jaarvergadering van 13 oktober 1984 (enigszins bekort).

De gebedsgenezer en de versleten long
De Provinciale Zeeuwse Courant rapporteert over gebedsgenezer Hans Koornstra (1963) en zijn Marijke. Het publiek moet de hand op de pijnlijke plek leggen (anders weet de Here Jezus niet waar Hij moet wezen), en dan worden ze allemaal tegelijk genezen. Het publiek wordt geacht een fijn monetair offer te brengen. Geneeskundig inspecteur voor de volksgezondheid in Zeeland S. Lelie vindt het een gevaar voor de volksgezondheid.

 

 


Lees ook