UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 08 januari 2014

Geef geen accreditatiepunten voor Hoenders-sympo

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) in een brief verzocht geen accreditatiepunten toe te kennen aan het minisymposium dat de Groningse ggz-organisatie Lentis op 13 januari organiseert over Integratieve Psychiatrie, ter gelegenheid van de promotie die dag van haar medewerker Rogier Hoenders.

De vereniging maakte eerder bezwaar bij de rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) tegen de promotie van Hoenders vanwege de abominabele kwaliteit van zijn proefschrift.

Op het ochtendsymposium houden twee leden van de beoordelingscommissie van het proefschrift, Aviad Haramati en Gerard Bodeker, lezingen. Beide zijn afkomstig uit het circuit der complementaire behandelwijzen. `De heren zijn ons bekend als semiwetenschappelijke aanhangers van behandelwijzen waarvan de werkzaamheid nimmer is aangetoond´, schrijft Catherine de Jong, voorzitter van de vereniging in haar brief aan de NVvP

De sympo-uitnodiging heeft het over treating the ‘whole person from a holistic perspective, considering mind/body and its systems as interrelated, with biological, mental, emotional, cultural, ecological and spiritual / religious aspects´.

Dit zijn de gebruikelijke bewoordingen waarmee men zich ten onrechte afzet tegen al lang bestaande visies in de reguliere psychiatrie die immers al vanouds de patiënt beziet vanuit biologisch, psychologisch en sociaal gezichtspunt, aldus De Jong. Zij wijst in haar brief de NVvP op de beroepscode voor psychiaters en op een notitie van het NVvP-bestuur van april 2013 waarin alternatieve therapieën worden afgewezen.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 15 juni 2024

Ondernemersnetwerk Bewust Haarlem van Tino van Heusden maakt tegen betaling reclame voor kwakzalvers in de stad.

tijdschrift - 15 juli 2019

Het Consortium voor Integrale Zorg en Gezondheid wil zich richten op het reanimeren van kwakzalverij in de geneeskunde.

artikelen - 05 oktober 2016

Dr. Rogier Hoenders is integratief psychiater bij het Groningse Lentis. Daar biedt hij alternatieve onbewezen behandelmethoden aan.