UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Ronald van den Berg en Antoinette Vietsch | Geplaatst: 05 oktober 2016

Deel 8: Dr. Rogier Hoenders, Lentis-kampioen integratieve psychiatrie

Dr. Rogier Hoenders is integratief psychiater bij het Groningse Lentis. Daar biedt hij alternatieve onbewezen behandelmethoden aan.

Deel 8: Dr. Rogier Hoenders, Lentis-kampioen integratieve psychiatrie

Foto: www.youtube.com

In een “Masterclass Nieuwe Zorg” voor zorg- en verzekeringsmanagers werden in februari 2016 door Inès von Rosenstiel acht geruchtmakende integratieve genezers van de 21ste eeuw opgesomd. Zij noemde hen (en zichzelf) “pioniers”. Hun uitvalsbases noemde zij “stakeholders”. Die pioniers willen complementaire en alternatieve behandelwijzen deel laten uitmaken van de reguliere geneeskunde. VtdK meent dat zij daarmee de deur voor kwakzalverij wagenwijd openzetten. De Over de acht pioniers verschijnt op deze website een serie signalementen. Dit is het achtste en laatste deel: Dr. Rogier Hoenders, kampioen integrale psychiatrie gedrenkt in boeddhisme bij Lentis.

Rogier Hoenders (geb. 1972) is één van de twee mannen in het rijtje van acht pioniers van Von Rosenstiel, de rest zijn vrouwen. Wij kunnen niet geloven dat dat is omdat vrouwen liever de kwakzalverij binnen de geneeskunde willen invoeren dan mannen. Hoe dan ook, Hoenders is de absolute kampioen, hij heeft een groot organisatietalent en krijgt veel voor elkaar. Men kan dat al merken aan onze website: Von Rosenstiels naam, ingetikt in de zoekmachine, levert zeven artikelen op de website op, terwijl Hoenders er elf scoort (voor beiden inclusief dit feuilleton). Wij kunnen ons bij Hoenders dus beperken tot een samenvatting: Met een interview van eind 2005 in Psy wist hij onze aandacht op zich te vestigen omdat hij zich al vanaf 2004 bleek te bewegen in een gezelschap van spirituele genezers, lama’s, antroposofen, iriscopisten en acupuncturisten. In 2012 werd hij op grond van zijn activiteiten gekandideerd voor de Meester Kackadorisprijs, bestemd voor personen of instanties die in een bepaald jaar nadrukkelijk de kwakzalverij bevorderen.

Hoenders profileert zich vooral als organisator van de “Integrale Psychiatrie-congressen” van Lentis (voormalig GGZ- Groningen); het zevende congres zal in 2017 plaatsvinden. Die bijeenkomsten gaan niet zozeer over psychiatrie als wel over Complementaire en Alternatieve Geneeswijzen (CAG).

 

Protocol

Er vertonen zich dan ook relatief weinig psychiaters, het zijn meer feestjes voor behandelaars die niet gewend zijn wetenschappelijk te denken en genezers die geen BIG-registratie hebben. Laatstgenoemden komen in groten getale uit Groningen en omstreken naar deze bijeenkomsten om hun broodheer Hoenders eer te bewijzen. Die heeft namelijk een speciaal CAG-protocol ontwikkeld om psychiatrische patiënten naar alternatieve behandelaars te verwijzen met als doel hun verrichtingen door zorgverzekeraars betaald te krijgen. Daarop werd vanuit onze vereniging gereageerd. Een protocol is namelijk pas een protocol als er in de eigen wetenschappelijke beroepsgroep (voor Hoenders is dat de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie) breed overleg is geweest dat tot een akkoord heeft geleid. Hoenders/Lentis formuleerden echter hun verwijsmethode op eigen houtje. Maar als je die de deftige naam “protocol” meegeeft, denken zorgverzekeraars natuurlijk dat het formeel wel in orde is.

Hoenders is verder bij ons bekend vanwege zijn proefschrift, onze vereniging vond dat ondermaats. Bij de integrale Lentiscongressen is er altijd wel een Boeddhistische lama die een spreekbeurt of inleiding mag houden. Eerst was dat een lama wiens onverstaanbare gemompel in het Engels vertaald werd door de Westers uitziende Lama Michel Rinpoche (geb.1981 in Sao Paulo), die al op zijn achtste ontdekt zou zijn als Tulku, de reïncarnatie van een grote Boeddhistische Master. Deze Michel mag tegenwoordig zelf het woord voeren op de Lentiscongressen.

Boeddhistische missionaris

Rinpoche houdt ook lezingen elders in het land en verkondigt een boodschap van compassie en vrede, met een blije uitstraling. Op zich is dit niet verkeerd. De betekenis van deze door Hoenders in de psychiatrie geplugde Boeddhistische missionaris kan echter voor de GGZ niet groter geacht worden dan “beter bidden” of exorcisme. “Binnen Lentis heb ik een baan waarin ik allerlei verschillende dingen kan doen: patiëntenzorg, onderzoek, onderwijs, management, innovatie en congresorganisatie. Dus heel divers en dat maakt het zo leuk,” aldus Hoenders op de Lentis-website.

Zo biedt zijn Centrum o.a. mindfulness, hartcoherentie en kruidentherapie aan. Vanuit Lentis poogt hij onder het mom van psychiatrische innovatie complementaire en alternatieve behandelingen binnen te loodsen in de psychiatrie. Hij propageert bovendien Boeddhistische denk- en geneeswijzen. Zijn uitvalsbasis Lentis functioneert daarbij als Boeddhistische missiepost.

Ronald van den Berg en Antoinette Vietsch

Gerelateerde artikelen

artikelen - 12 mei 2022

De gemeente Groningen subsidieert alternatieve activiteiten als acupunctuur en Bachbloesemtherapie, vermoedelijk zonder dat zij dit weet.

artikelen - 09 augustus 2021

Veel noordelijke gemeenten vergoeden onbewezen en vaak volslagen belachelijke behandelmethodes voor kinderen.

artikelen - 25 juni 2021

Buitenlandrubriek met o.a.: Nieuw-Zeelandse artsen die Covid ontkennen, mogelijk geschorst / Subsidiestop Belgische Levensschool.