UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Michiel Hengeveld | Geplaatst: 15 juni 2024

Bewust Haarlem: een kwakzalversnest

Ondernemersnetwerk Bewust Haarlem van Tino van Heusden maakt tegen betaling reclame voor kwakzalvers in de stad.

Bewust Haarlem: een kwakzalversnest

Foto: Reclame voor Bewust Haarlem

Bewust Haarlem verbindt ongeveer 375 ondernemers in een netwerk. Zij staan voor “een zeer breed en professioneel aanbod aan diensten en producten op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en persoonlijke groei”, meldt de website. Dit klinkt mooi en nuttig maar ga je kijken naar wat die ondernemers bieden dan zie je heel veel kwakzalverij door niet-erkende behandelaars.

We kregen een foto toegestuurd van een abri waarop reclame werd gemaakt voor Bewust Haarlem. Het blijkt een netwerk waarbij je je kunt aansluiten als je als professional, winkel of organisatie wil bijdragen aan duurzaam, gezond en plezierig (samen)leven in de regio Haarlem. Dankzij het netwerk kan je activiteit, product of dienst onder de aandacht worden gebracht van potentiële cliënten, kun je beter worden gevonden op internet en kun je workshops volgen die je ondersteunen in je werk. En als cliënt kun je een professional op gebieden als ‘persoonlijke groei, gezondheid, welzijn en duurzaamheid vinden’.

Initiatiefnemer/coördinator van het netwerk is Tino van Heusden, inwoner van Haarlem en eigenaar van het dansfeestenbedrijf BuddhaDance Events en coach/eigenaar van ‘Praktijk Leven in Openheid’, schrijft hij op zijn Facebook-pagina. Voor zo’n honderd euro per jaar vergroot hij de zichtbaarheid van bedrijven in Haarlem. Zo’n tien jaar geleden is hij met dit promotienetwerk begonnen in de vorm van billboards in de stad en via sociale media als Instagram en Facebook.

In de aanbieding

Als Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) zijn we natuurlijk vooral geïnteresseerd in wat de ‘professionals’ van Bewust Haarlem bieden op het gebied van gezondheidszorg. Welnu, daar is heel wat te halen. Ik geef een steekproef uit het aanbod van de ruim honderd ‘gezondheid’-aanbieders:

 • Burn-out-therapie door een voormalig toneeldocent
 • Fysische vaattherapie door een voormalig stewardess 
 • Kinesiologie en bloesemtherapie door een voormalig medisch analist
 • In de lijst staan vijf Ayurveda-therapeuten onder meer bij diabetes en hartklachten; onder hen een marketing/communicatie-bekende en een universitair afgestudeerde in Latijns-Amerika studies.
 • Voetreflexologie bij overgangsklachten door een ‘wilde wijze vrouw’, een bekende (tv)-actrice die met sjamanisme in aanraking kwam en inmiddels ‘space holder is van vrouwencirkels 
 • In de lijst therapeuten staat een dertigtal acupuncturisten die ieder op een iets andere manier prikken. Zo is er een fiscaal jurist die is gespecialiseerd in Balancepoint-acupunctuur als pijnbestrijding, een andere jurist bedient zich van Yuk Chi-acupunctuur en iemand die met ‘esoterische acupunctuur’ pogingen doet om de ‘informatie uit de kosmos terug te brengen naar het lichaam’. In de lijst Haarlemse acupuncturisten staat overigens ook een praktiserend huisarts
 • Craniosacraaltherapie bij migraine, stress, angsten en hooggevoeligheid
 • Orthomoleculaire therapie bij darmklachten en de ziekte van Lyme
 • Matrix-kleurentherapie bij acne, eczeem, gewrichtsklachten 
 • TuiNa-massage bij slapeloosheid en menstruatieklachten
 • Prenatale opstelling om emotionele trauma’s in de babytijd te verwerken
 • Biofotonen-coherentie ter herstel van het zelfgenezend vermogen

Niet-erkende behandelaren

Een bonte rij van niet-reguliere behandelingen aangeboden door niet-erkende behandelaren. Dit mogen we kwakzalverij noemen. Graag verwijs ik naar deze VtdK-website voor informatie over een groot aantal van deze wonderlijke pseudobehandelingen. Bewust Haarlem biedt onder de rubriek ‘gezondheid’ vooral kwakzalvers met daartussen, enigszins verdwaald, een cateringbureau en een kliniek voor tandheelkundezorg. 

Of Bewust Haarlem succesvol is? Het aantal volgers op Instagram is na tien jaar zwoegen 1290, de Facebook-pagina heeft 8000 volgers. Er is nog veel werk aan de winkel voor coördinator Tino van Heusden, Haarlem telt 167.636 inwoners.

Overigens blijkt er een landelijk Bewust Netwerk te zijn met vergelijkbare activiteiten in 24 regio’s, maar Bewust Haarlem lijkt daar niet bij te horen. Vreemd?!

Michiel Hengeveld

Gerelateerde artikelen

podcasts - 14 februari 2024

Cees Renckens was te gast bij de podcast Op je gezondheid om te praten over kwakzalveritus, ook wel 'kwakzalverij' genoemd.

tijdschrift - 15 januari 2024

Hoe om te gaan met misinformatie? Piet Borst gaat daarop in aan de hand van twee nieuwe boeken.

shop - 24 december 2023

Het boek 'Met het vizier op Kackadoris' van Cees Renckens is in vierde druk beschikbaar. Nieuwe leden krijgen het boek gratis.