UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 11 december 2005

Gebakken lucht is meeverzekerd

Ronald Plasterk, hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht en columnist, laat zich in Buitenhof kritisch uit over zorgverzekeraars. Lees hier zijn column van 11 december 2005.

Minister Hoogervorst verdient lof want hij durft de alternatieve geneeskunde aan te pakken. Je kunt bij de drogist homeopathische spulletjes kopen, van firma’s als VSM en Dr Vogel, denk aan Echinaforce en Nisyleen. Spul waarvan geen werkzaamheid is aangetoond. Voor homeopathische stoffen is het op grond van wat we wetenschappelijk weten ook onmogelijk dat ze werkzaam zijn. Als je griep hebt en je gebruikt Echinaforce dan duurt het zeven dagen tot het over is, en anders duurt het een week. Nu is er een paar jaar terug besloten deze middeltjes te registreren. Dat wilden de producenten graag, dat geeft ze status, maar die registratie gaat er alleen erom dat de middelen niet schadelijk zijn, niet dat ze werkzaam zijn. Daarom zou er een sticker op elk potje komen dat de werkzaamheid niet wetenschappelijk is vastgesteld. Vervolgens heeft fabrikant VSM juridische procedures gevoerd tot de Raad van State aan toe, tegen die stickers. Dus die zitten er niet op.

En nu komt het: Minister Hoogervorst heeft geconcludeerd dat nu dit broze compromis, wel registreren maar met sticker, niet houdbaar blijkt, de beuk erin moet. Hij voert wetgeving door die zegt dat het drogisten verboden wordt deze middelen te verkopen met een zogenaamde indicatie erop. Dus je mag niet meer zeggen “Echinaforce bij griep”, of “Nisyleen bij verkoudheid”, omdat dat bedrog is als er geen werkzaamheid is aangetoond. Prima van Hoogervorst!

Voor het eind van deze week moeten we allemaal onze keuze maken voor een verzekering voor ziektekosten. Mijn verzekeraar, de FBTO, biedt standaard aan in het normale aanvullende pakket, “alternatieve geneeswijzen”. Als ik niets doe ben ik daar per 1 januari voor verzekerd. Ik ga niet naar kwakzalvers, dus ik betaal subsidie voor mensen die er wel heen gaan: 8 Euro per maand! Gelukkig kun je dat via hun website veranderen. Daar krijg je een informatiescherm: “moet ik dit meeverzekeren? Advies FBTO: Als u verwacht dat een of meerdere gezinsleden per jaar meer dan vier keer van een alternatieve geneeswijze gebruik maakt, is het voor u voordeliger om deze module mee te verzekeren.”

We leven in een vrij land. Als iemand alternatieve genezers wenst te bezoeken mag hij dat zelf weten, en als iemand dat wil verzekeren staat dat vrij.

Maar het staat weldenkende mensen ook vrij daar niet aan mee te willen betalen. Ik vind het niet goed van de FBTO dat ze dit zo aanbieden. Het standaard aanbieden van onwerkzame behandelingen is iets voor kermisklanten, niet voor een serieuze verzekeraar.

Laten we het goede voorbeeld van Minister Hoogervorst volgen. Ik doe een dubbele oproep: aan de verzekeraars om de procedure te veranderen: standaard horen alternatieve spullen niet in het pakket, wie ze toch wil verzekeren moet er even moeite voor doen, niet omgekeerd.

En aan u, als mondige burger, de suggestie vanmiddag te kijken of uw zorgverzekeraar u ook een verzekering aanbiedt voor gebakken lucht en verdund water, en dit te veranderen. Dat geeft u het plezierige gevoel niet mee te betalen aan de gekkigheid van een ander, plus het scheelt u honderd Euro per jaar (drie keer zoveel als wat Maxime Verhagen deze week niet heeft binnengehaald).

Lees hier het origineel op de website van VPRO-Buitenhof

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 januari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Homeopathie niet meer vergoed in Duitsland / Amerikaanse verloskundige gaf 1500 kinderen nep-vaccinaties.

artikelen - 29 november 2018

Buitenlandrubriek met o.a.: Belgische zorgverzekeraar stopt met vergoeden homeopathische middelen / Spanje weert alternatieve behandelaars.

artikelen - 09 oktober 2017

In de uitzending van Zondag met Lubach van 8 oktober maakt Arjen Lubach gehakt van kwakzalverij en de verzekeringen die het vergoeden.