UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 29 november 2018

Belgische zorgverzekeraar stopt met vergoeden homeopathische middelen

Buitenlandrubriek met o.a.: Belgische zorgverzekeraar stopt met vergoeden homeopathische middelen / Spanje weert alternatieve behandelaars.

Belgische zorgverzekeraar stopt met vergoeden homeopathische middelen

Iedere maand plaatst de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen in het buitenland. In deze aflevering: Belgische zorgverzekeraar stopt met vergoeden homeopathische middelen / Spanje kondigt aan alternatieve behandelingen te weren uit gezondheidscentra / Industrie voor helderzienden zet 2 miljard om in Verenigde Staten / Amerikaanse FDA sleept twee grote stamcelklinieken voor rechter / Canadees controleorgaan voor chiropractors doet weinig tegen ongefundeerde claims.

België: Zorgverzekeraar CM stopt met vergoeden homeopathische middelen

De Belgische zorgverzekeraar Christelijke Mutualiteit (CM) heeft aangekondigd per 1 januari haar pakketten te herzien. Een van de veranderingen is dat homeopathische middelen niet meer vergoed zullen worden. Eerder vergoedde CM tot vijftig euro aan kosten voor homeopathische middelen. De directeur van CM heeft in een verklaring gezegd alleen in te willen zetten op behandelingen met het grootste gezondheidseffect.
Lees meer bij HLN.

Spanje: Regering kondigt aan alternatieve behandelingen te weren uit gezondheidscentra

De Spaanse regering heeft aangekondigd alternatieve behandelingen als acupunctuur en homeopathie te gaan weren uit gezondheidscentra omdat alle behandelingen door erkende medische professionals gegeven moeten worden. Daarnaast wil de regering voorkomen dat alternatieve geneeskunde wordt onderwezen bij universiteiten door allianties aan te gaan met decanen of regionale autoriteiten. Zo wil men ook een einde maken aan de toekenning van diploma’s op dit gebied. Wetenschappers verbonden aan de Association to Protect Patients against Pseudo-scientific Therapie meldde in de afgelopen tijd meerdere sterfgevallen van patienten die zich onder behandeling van alternatieve genezers hadden begeven.
Lees meer bij InSpanje en The Guardian

Verenigde Staten: Industrie voor helderzienden zet 2 miljard om

De industrie voor helderzienden in de Verenigde Staten is ‘booming’. In 2018 ging er 2 miljard dollar in om. In de afgelopen vijf jaar is de industrie met 2 procent gegroeid, namen het aantal bedrijfjes die de diensten van helderzienden aanbieden met 1,6 procent toe en groeide het aantal werknemers met 1,4 procent. Zolang de economie blijft groeien, zal deze industrie daar profijt van blijven hebben.
Lees meer bij Ibis World.

Verenigde Staten: FDA sleept twee grote stamcelklinieken voor rechter

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft een klacht ingediend tegen twee grote stamcelklinieken omdat de behandelingen die ze aanbieden verder zouden gaan dan de wet toestaat. Er is veel te doen in de VS over stamcelbehandelingen. Kwakzalvers bieden dit soort behandelingen aan alsof ze de heilige graal zijn om alles mee te genezen. Een vrouw zou haar volledige zicht terugkrijgen in beide ogen, maar werd na de behandeling juist volledig blind.
Lees meer bij Medium

Canada: Controleorgaan voor chiropractors doet weinig tegen ongefundeerde claims

Het College of Chiropractors of Ontario, een controleorgaan voor chiropractors, bestaat voor het grootste gedeelte uit chiropractors die ongefundeerde claims aanhangen, zoals het bestaan van subluxaties en de genezing van autisme. Dat blijkt uit onderzoek van The Globe and Mail. Patiënten die een klacht bij het college indienen kunnen er dus niet op rekenen dat er streng wordt geoordeeld over het uitvoeren van alternatieve behandelingen, zoals de ‘correcties’ van subluxaties (scheefstand van wervels).
Lees meer in The Globe and Mail

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 januari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Homeopathie niet meer vergoed in Duitsland / Amerikaanse verloskundige gaf 1500 kinderen nep-vaccinaties.

artikelen - 26 september 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Voedingsinfluencers krijgen betaald voor het tegenspreken van wetenschapsnieuws / Fact checking haalt claims van Robert F. Kennedy onderuit.

tijdschrift - 23 augustus 2023

Nog op dezelfde dag waarop de rechter chiropractor Jonk vrijsprak van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bracht de VtdK een persbericht uit, waarin onder andere een beroepsverbod voor chiropractoren werd geëist. De lezers van ons blad kennen de casus ook reeds uit het NTtdK-artikel Onbegrijpelijke vrijspraak na bijna fatale nekmanipulatie door chiropractor. (NTtdK, december […]