UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 22 januari 2012

Flinke boete in VS voor foute gezondheidsclaims

In de VS worden bedrijven die niet-onderbouwde gezondheidsclaims gebruiken hard aangepakt, onze Reclame Code Commissie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zouden er een voorbeeld aan kunnen nemen.

Flinke boete in VS voor foute gezondheidsclaims
Het supplementenbedrijf Central Coast Nutraceuticals in Phoenix (Arizona) heeft voor 1,5 miljoen dollar een schikking getroffen met de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) en koopt daarmee verdere strafvervolging af.

Central Coast heeft op zijn website herhaaldelijk niet-onderbouwde gezondheidsclaims gebruikt, oordeelde de FTC. Zo claimde het bedrijf onder andere dat je flink zou kunnen afvallen met AcaiPure. In deze capsules zit gedroogd poeder van paarse acaïbessen van palmbomen uit het Amazonegebied. In deze bessen zitten relatief veel antioxidanten, vandaar de heldere paarse kleur. Het bedrijf kon geen wetenschappelijke onderbouwing overleggen voor de gebruikte afvalclaim.

Afvalcapsules met acaïbessen zijn een hype in de Verenigde Staten. Het is de eerste schikking die de FTC treft met een Amerikaans distributeur van acaïsbespillen. De FTC onderhandelt nog over een financiële regeling met een tiental andere bedrijven, die vergelijkbare overtredingen hebben begaan.

Straffen van de Reclame Code Commissie (RCC) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijven ver achter bij de boetes in de VS. Een bedrijf dat in Nederland een RCC-veroordeling krijgt, mag de foute claim niet meer gebruiken. In het geval van een herhaaldelijke overtreding kan bijvoorbeeld de RCC besluiten een ALERT te verspreiden: de beslissing wordt dan onder de aandacht van een breed publiek gebracht door middel van een persbericht, laat de communicatiecoördinator van de RCC desgevraagd weten. Een onafhankelijke afdeling houdt vervolgens in de gaten of de adverteerder daadwerkelijk gevolg geeft aan de aanbeveling. ‘De meeste veroordeelde bedrijven- 98 % in 2009 – zijn ‘compliant (vertaling: toegeeflijk)’, schrijft de RCC in een email. ‘Weigeraars worden vermeld in de rubriek ‘Het Rode Oor’ op onze website’.

Een zinnetje daar is de ultieme strafmaat van de RCC.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 27 juni 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Amerikaanse patiënten met Long Covid omarmen alternatieve therapieën / Vitamine-supplementen werken niet.

artikelen - 24 maart 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Resultaten van onderzoek naar homeopathische behandelingen vaak bevooroordeeld.

artikelen - 25 augustus 2020

Buitenlandrubriek met o.a.: Homeopathie lijkt op zijn retour in België / FTC spant in VS zaak aan tegen bedrijf dat claimt corona te genezen