Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 20 augustus 2003

Di Bella overleden

Op 1 juli 2003 overleed op 90-jarige leeftijd Luigi di Bella (1912), een gepensioneerd hoogleraar fysiologie uit Modena, Italië, die in de jaren ’97 en ’98 voor hysterische taferelen zorgde in Italiaanse kankerziekenhuizen, op de televisie, in rechtszalen en in de straten van Rome. De toen 85-jarige Di Bella kwam, net als Houtsmuller alhier, met […]

Op 1 juli 2003 overleed op 90-jarige leeftijd Luigi di Bella (1912), een gepensioneerd hoogleraar fysiologie uit Modena, Italië, die in de jaren ’97 en ’98 voor hysterische taferelen zorgde in Italiaanse kankerziekenhuizen, op de televisie, in rechtszalen en in de straten van Rome.


De toen 85-jarige Di Bella kwam, net als Houtsmuller alhier, met een onzinnige wondermethode tegen kanker (somatostatine, melatonine, vitamines en een kleine hoeveelheid cyclofosfamide) en grote aantallen patiënten wilden die therapie ondergaan. Di Bella’s patiënten waren nog aanzienlijk duurder uit dan die van Houtsmuller: zij betaalden zo’n 6.000 euro per maand tegen hun Nederlandse pendanten slechts 1.000 Euro. De fanclub van Di Bella-patiënten kreeg het van de rechter voor elkaar dat hun medicijnkosten door de overheid betaald moesten worden. De voornaamste rechtsgrond was de ‘keuzevrijheid’ van de patiënten en de meest uitgesproken rechter kreeg nationale faam als een moderne held, strijdend tegen het medische en farmaceutische establishment. De rechterlijke uitspraken leidden tot overhaaste door parlementariërs geëiste effectiviteitsonderzoekingen, waarvan het negatieve resultaat in The Lancet van 17 april 1999 werd gepubliceerd.

Di Bella, het 13de kind van een Siciliaanse koster, studeerde geneeskunde te Bari en werd in 1948 hoogleraar fysiologie in Modena. Zijn behandeling is ondanks de wetenschappelijke deconfiture – zelf publiceerde Di Bella nooit iets over zijn therapie – nog niet geheel van het toneel verdwenen. De rechtse Liga Nord streeft naar zijn rehabilitatie en op de dag van vandaag wordt zijn therapie bij plm. 3000 mensen toegepast en vergoed door drie ziekenfondsen.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

C.N.M. Renckens

Profiel: (1946) Hij studeerde geneeskunde aan de RUG en behaalde het artsdiploma in 1971. Na werkzaam te zijn geweest als tropenarts in Zambia volgde zijn specialisatie tot vrouwenarts. In die kwaliteit is hij sinds 1980 verbonden aan het Westfries Gasthuis te Hoorn. Sinds 1988 bekleedt hij het voorzitterschap van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Hij is auteur van vele publikaties op het gebied van kwakzalverij en alternatieve geneeswijzen, zowel in de lekenpers als in de professionele pers. Van zijn hand verschenen vier boeken: ‘Hedendaagse kwakzalverij’ (1992), ‘Kwakzalvers op kaliloog’ (2000), ‘Genezen is het woord niet. Biografische schetsen van de twintigste meest notoire genezers van de twintigste eeuw’ (2001) en zijn in handelseditie verschenen dissertatie ’Dwaalwegen in de geneeskunde. Over alternatieve geneeswijzen, modeziekten en kwakzalverij’ (2004). In 2006 werd hij wegens zijn verdiensten voor de kwakzalverijbestrijding benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 24 januari 2018

Uit onderzoek van de Yale University blijkt dat kankerpatiënten die alternatieve therapieën doen, een grotere kans lopen te overlijden.

behandelwijzen - 31 juli 2002

Onlangs verscheen in de Harlinger Courant een artikel onder de kop "Gezondheidskliniek Eye4Care boekt spectaculaire resultaten".

page - 31 juli 2002

Onlangs verscheen in de Harlinger Courant een artikel onder de kop "Gezondheidskliniek Eye4Care boekt spectaculaire resultaten".