UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 20 augustus 2003

Di Bella overleden

Op 1 juli 2003 overleed op 90-jarige leeftijd Luigi di Bella (1912), een gepensioneerd hoogleraar fysiologie uit Modena, Italië, die in de jaren ’97 en ’98 voor hysterische taferelen zorgde in Italiaanse kankerziekenhuizen, op de televisie, in rechtszalen en in de straten van Rome. De toen 85-jarige Di Bella kwam, net als Houtsmuller alhier, met […]

Op 1 juli 2003 overleed op 90-jarige leeftijd Luigi di Bella (1912), een gepensioneerd hoogleraar fysiologie uit Modena, Italië, die in de jaren ’97 en ’98 voor hysterische taferelen zorgde in Italiaanse kankerziekenhuizen, op de televisie, in rechtszalen en in de straten van Rome.


De toen 85-jarige Di Bella kwam, net als Houtsmuller alhier, met een onzinnige wondermethode tegen kanker (somatostatine, melatonine, vitamines en een kleine hoeveelheid cyclofosfamide) en grote aantallen patiënten wilden die therapie ondergaan. Di Bella’s patiënten waren nog aanzienlijk duurder uit dan die van Houtsmuller: zij betaalden zo’n 6.000 euro per maand tegen hun Nederlandse pendanten slechts 1.000 Euro. De fanclub van Di Bella-patiënten kreeg het van de rechter voor elkaar dat hun medicijnkosten door de overheid betaald moesten worden. De voornaamste rechtsgrond was de ‘keuzevrijheid’ van de patiënten en de meest uitgesproken rechter kreeg nationale faam als een moderne held, strijdend tegen het medische en farmaceutische establishment. De rechterlijke uitspraken leidden tot overhaaste door parlementariërs geëiste effectiviteitsonderzoekingen, waarvan het negatieve resultaat in The Lancet van 17 april 1999 werd gepubliceerd.

Di Bella, het 13de kind van een Siciliaanse koster, studeerde geneeskunde te Bari en werd in 1948 hoogleraar fysiologie in Modena. Zijn behandeling is ondanks de wetenschappelijke deconfiture – zelf publiceerde Di Bella nooit iets over zijn therapie – nog niet geheel van het toneel verdwenen. De rechtse Liga Nord streeft naar zijn rehabilitatie en op de dag van vandaag wordt zijn therapie bij plm. 3000 mensen toegepast en vergoed door drie ziekenfondsen.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 24 januari 2018

Uit onderzoek van de Yale University blijkt dat kankerpatiënten die alternatieve therapieën doen, een grotere kans lopen te overlijden.

behandelwijzen - 31 juli 2002

Onlangs verscheen in de Harlinger Courant een artikel onder de kop "Gezondheidskliniek Eye4Care boekt spectaculaire resultaten".

behandelwijzen - 04 april 2002

Met toestemming overgenomen van www.quackwatch.com Oorspronkelijke titel: How Quackery Harms Cancer PatientsVertaling: J.P. van den Bergen. Er is een oud gezegde dat luidt: ‘De struikrover eist je geld òf je leven’ maar kwakzalvers eisen ‘je geld én je leven!’ Deze bewering is zeker waar als het over dubieuze kankerbehandeling gaat. De schade die door kwakzalverij […]