UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 30 september 2022

Meester Kackadorisprijs voor hoofdofficier van justitie

Het OM gebruikte kwakzalvers als medisch deskundigen en krijgt hiervoor de Meester Kackadorisprijs 2022 van de vereniging.

Meester Kackadorisprijs voor hoofdofficier van justitie

Foto: De winnaar van de Meester Kackadorisprijs krijgt een sculptuur.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) heeft haar Meester Kackadorisprijs 2022 toegekend aan het Openbaar Ministerie (OM). De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de persoon of organisatie die de kwakzalverij in ruime mate heeft bevorderd (zonder zelf kwakzalverij te bedrijven).

De prijs is op zaterdag 1 oktober uitgereikt op het jaarlijkse symposium van de VtdK in De Nieuwe Liefde in Amsterdam, dit jaar gewijd aan de pretenties van leefstijlgeneeskunde. Op deze website staan ook de vier andere genomineerden voor de Meester Kackadorisprijs 2022.

De toekenning van de prijs is terug te voeren op een rechtszaak dit jaar tegen een chiropractor. In 2016 trad bij een jonge man tijdens een nekmanipulatie door een Haarlemse chiropractor een herseninfarct op, met als gevolg levenslange invaliditeit en 100% zorgbehoefte bij de voordien gezonde man.

Strafzaak

Bij de strafrechtszaak tegen deze chiropractor werden door de medisch officier van justitie, mevrouw mr. C.N. Brugman, twee chiropractoren uitgenodigd maar geen neuroloog. De twee ‘deskundigen’ beweerden dat de beklaagde chiropractor had gehandeld volgens de ‘beroepsnorm‘ van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) en dat de manipulatie niet de oorzaak was van het herseninfarct.

De medisch officier realiseerde zich kennelijk niet dat deze beroepsnorm door de chiropractoren zelf is bedacht en aanzienlijk verschilt van de richtlijnen van neurologen en orthopeden. Zij – en in haar kielzog de rechter – had zich kennelijk ook geen rekenschap gegeven dat chiropractie een gezelschap van krakers is dat alle kwalen toeschrijft aan scheefstanden van de wervels. Het nut ervan is nimmer wetenschappelijk aangetoond.

Nekmanipulatie

Een eerder in de civiele procedure geconsulteerde hoogleraar neurologie achtte een causaal verband tussen de toegepaste levensbedreigende nekmanipulatie en de opgetreden complicatie bewezen. De rechter volgde echter de medisch onzinnige verklaringen van de chiropractoren en besloot eind februari 2022 tot vrijspraak.

Volgens mevrouw mr. S.J.S. Preenen, hoofdofficier van justitie van het arrondissement waaronder mevrouw Brugman valt, nemen officieren van justitie nooit beslissingen op persoonlijke titel, maar als functionaris van het Openbaar Ministerie (OM). Op haar verzoek zal de Meester Kackadorisprijs 2022 daarom aan haar worden uitgereikt, op zaterdag 1 oktober.

Op de symposiumdag zaterdag 1 oktober heeft NRC-columnist Frits Abrahams de Gebr. Bruinsma-erepenning 2022 van de Vereniging tegen de Kwakzalverij uitgereikt gekregen.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 23 augustus 2023

Nog op dezelfde dag waarop de rechter chiropractor Jonk vrijsprak van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bracht de VtdK een persbericht uit, waarin onder andere een beroepsverbod voor chiropractoren werd geëist. De lezers van ons blad kennen de casus ook reeds uit het NTtdK-artikel Onbegrijpelijke vrijspraak na bijna fatale nekmanipulatie door chiropractor. (NTtdK, december […]

tijdschrift - 23 augustus 2023

Lees het NTtdK 2023, nr 2 integraal, met oa: nieuws over het symposium, een antroposoof met een lintje en evidence versus science based?

artikelen - 26 juli 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier mannen veroordeeld in Florida wegens verkopen van bleek- als wondermiddel / Chiropractor uit Iowa veroordeeld wegens fraude van een miljoen dollar.