A

Encyclopedie: Aqua Tilis

14 aug 2009 | Jan Willem Nienhuys | Laatste wijziging: 3 nov 2010

Eindhovense kwakzalverskliniek.


Aqua Tilislogo

Dit potjeslatijn (het Latijnse bijvoeglijk naamwoord aquatilis betekent 'in het water levend' zoals in Ranunculus aquatilis ofwel de vijverplant fijne waterranonkel, en zoals in Haliotis aquatilis ofwel Japanse zeeoor, en het Latijn voor waterdier is gewoon bestia aquatilis) staat voor een therapie van de Marokkaanse technicus Mohammed alias Michel Essa´di, die in een speciale sauna (*watertherapie) in Eindhoven geneeskrachtige kruiden volgens een oud Egyptisch recept aan de stoom toevoegde, en naar eigen zeggen temperatuur, druk en infrarood en ultraviolet licht alsmede magneetvelden in de cabine zodanig op elke unieke klant afstemde dat de 'vrije radicalen' (*orthomoleculaire geneeskunde) buiten werking werden gesteld, of door de poriŰn het lichaam verlieten, waarna ze met een grof washandje konden worden afgeschrobd. Bij sommige patiŰnten werden ook klysma's (darmspoelingen, zie *colonhydrotherapie) gegeven.

Deze therapie zou werkzaam zijn tegen acne, aids, arteriosclerose, astma, blaasontsteking, dementie, eczeem, epilepsie, glaucoom, hart- en vaatziekten, hersenbloedingen, hoge bloeddruk, incontinentie, infecties, kanker, migraine, multiple sclerose, ziekte van Parkinson, psoriasis, reuma, staar, spataderen en bepaalde vergiftigingen.

Essa´di beloofde aidspatiŰnten beterschap (aanvankelijk voor 15.000 gulden), waar natuurlijks niets van uitkwam, en geurde met zijn connecties. Hij wist enige hoogleraren in de technische scheikunde van een belendende universiteit achter zich te krijgen en het Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst (met nog twee hoogleraren) werd ingeschakeld om zijn kruidenpreparaten te onderzoeken, hetgeen zijn geldschieters ertoe bewoog de geldkraan nog wat open te houden. Toen dit onderzoek uitwees dat de kruiden geen enkel effect hadden, was Essa´di opgetogen. Volgens hem was daarmee aangetoond dat gezonde bloedcellen niets te duchten hadden van zijn middelen. Toen hij zich vervolgens niet aan het protocol van het CLB hield, haakte dat af en daarna de geldschieters ook, waarna de kliniek failliet ging (en hij gewoon middels een 'doorstart' verder ging'). Toen de Inspectie voor de Volksgezondheid naar aanleiding van klachten eens kwam kijken, schreef Essa´di meteen in zijn propagandamateriaal: 'met toestemming van de Inspectie voor Volksgezondheid'. Nadat professor S.A. Danner resoluut geweigerd had onderzoek te doen voor Essa´di, moest Danner tot zijn ontsteltenis in de krant lezen dat ene dr. Danner van de aidsafdeling van het AMC dubbelblind onderzoek zou gaan 'toepassen' op Essa´di's behandelingsmethode. En toen de Geneeskundige Inspectie en de *Vereniging tegen de Kwakzalverij zeiden dat hij een kwakzalver was, eiste hij (tevergeefs, uiteraard) een kwart miljoen gulden smartengeld van beide.

Aangepast uit het lemma 'Kwakzalverij' in Tussen Waarheid en Waanzin: een encyclopedie der pseudo-wetenschappen, door Marcel Hulspas en Jan Willem Nienhuys (vierde herziene druk, De Geus, 2002).

Naschrift augustus 2009

Zie ook C.N.M. Renckens, Jaarrede Voorzitter, Actieblad tegen de kwakzalverij, 110.5 (december 1999), op p.3 en 4, waar een deel van het bovenstaande wat uitvoeriger wordt verhaald, en waarin gemeld wordt dat Essa´di ook heeft aangeboden het gras van de Arena te verbeteren. De kliniek van Essa´di bevindt zich op het terrein van een klooster in Eindhoven, maar niet in het klooster zelf.

Inmiddels heeft Essa´di ook een website. BorstkankerpatiŰnte 'Sylvia' die overleed na een bicarbonaatbehandeling bij Simoncini, deed ook de kliniek van Essa´di aan, waar ze volgens een artikel in de Volkskrant 'Alternatief doodbehandeld' van 17 november 2007 wel 20 behandelingen onderging. Essa´di doet nogal geheimzinnig over de speciale spoelen die achter de spiegelende wanden van zijn piramidale saunacabines zitten en die magneetvelden met bepaalde frequenties zouden produceren, over het kruidendrankje 'Neurolin' en de 'magnetilis' zweettest die ook onderdeel zijn van de therapie. Maar zijn uitleg, bijvoorbeeld over positief geladen waterdamp, is koeterwaals, en die indruk wordt versterkt als men hem zelf te spreken krijgt.

Een fotoserie over de kliniek inclusief foto van Mohammed (links) zelf vindt men op http://www.tap4tts.co.uk/page18.htm (vervallen link).

Men ziet er bijvoorbeeld een foto van de saunacabine, die het uiterst onaannemelijk maakt dat daar de druk geregeld kan worden, omdat er een open afvoer in het bad zit. Zo er al sprake is van luchtdrukveranderingen kunnen die niet meer zijn dan enkele centimeters waterdruk (hectopascal), met andere woorden het verschil in luchtdruk tussen boven- en onderkant van een hoog gebouw, en veel minder dan de dagelijkse natuurlijke luchtdrukwisselingen van de atmosfeer.

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

NIEUWSBRIEF AAN- OF AFMELDEN

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site. Vul uw e-mailadres in en meld u aan!
Uw e-mailadres: 
Aanmelden Afmelden