UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 21 juli 2006

CDA-politicus treedt op tijdens orthomoleculair congres

Het CDA-kamerlid Van Haersma Buma is een van de sprekers tijdens het door het Ortho Institute georganiseerde symposium Voeding & Gedrag in de medische praktijk, dat op 14 oktober 2006 te Utrecht plaats vindt.

Reeds aan het begin van de 20ste eeuw bepleitten protestantse politici als Abraham Kuyper en De Savornin Lohman de belangen van homeopaten en natuurgenezers. Veel later namen CDA’ers het op voor Moerman, een dorpsdokter die een kankerdieet ontwikkelde. Ook werd in 1982 de motie Borgman-Lansink-Terpstra aangenomen waarin voor wetenschappelijk onderzoek van de moermantherapie werd gepleit en in 1982 eisten CDA-parlementariërs dat de Inspectie moermanartsen met rust moest laten, hoewel zij nogal wat onheil aanrichtten. In 1984 nam de kamer een motie van CDA en VVD aan, waarin om handhaving van het kwakzalversmiddel Vasolastine (een zgn. ‘enzympreparaat‘) als een ziekenfondsverstrekking werd gepleit. Het huisartsenvestigingsbeleid dat CDA-staatssecretaris Van der Reijden in 1986 introduceerde was een dieptepunt: alternatieve huisartsen werden daarin positief gediscrimineerd. In 1990 reikte CDA-kamerlid Ad Lansink de (homeopathische) Arij Vrijlandprijs uit aan de homeopathische arts, die oprichter was van de Stichting Homeopathische Opleidingen. In 1996 verzocht het CDA-Kamerlid Soutendijk om opneming van de zgn. Cubatherapie (tegen een erfelijke tot blindheid leidende oogziekte retinitis pigmentosa) in het ziekenfondspakket. In 1998 concludeerde de Gezondheidsraad dat deze behandeling, bedacht door de omstreden Cubaanse dr. Orfilio Pelaez, nutteloos was. In 2002 stemde de fractie voor handhaving van de antroposofische middelen, hoewel ze in feite niet meer rechtmatig in de handel konden zijn.

De heer Van Haersma Buma is jurist en zal vermoedelijk niet in de gaten hebben in welk alternatieve gezelschap hij beland is, want niet alleen is het hele congres weer een zoveelste poging van Ortho-directeur Gert Schuitemaker om de zgn. orthomoleculaire geneeskunde een wetenschappelijk cachet te geven en daarmee zijn nering te bevorderen, het gezelschap sprekers is natuurlijk ook nog eens zeer eenzijdig samen gesteld. Naast de warhoofdige Winschoter psychiater Hoenders spreekt er ook iemand die bezig is onze gevangenen met vitamines te suppleren om te zien of ze daardoor minder agressief worden. Alsof de gevangeniskoks in ons land onvolwaardig voedsel afleveren!

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft de heer Van Haersma Buma in een brief gewezen op de achtergronden van het congres, waarin hij met zijn aanwezigheid de CDA-traditie van bevordering der kwakzalverij weer nieuw leven lijkt in te blazen.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 24 januari 2017

Wat hebben de politieke partijen in hun verkiezingsprogramma's staan over kwakzalverij? De Partij voor de Dieren steunt kwakzalvers alvast.

artikelen - 24 maart 2015

Error 404. Oops An error occured, laat een pagina op de site van Boerhaave Nascholing weten.