UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Antoinette Vietsch | Geplaatst: 24 januari 2017

Partij voor de Dieren steunt dierenmishandeling

Wat hebben de politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s staan over kwakzalverij? De Partij voor de Dieren steunt kwakzalvers alvast.

Partij voor de Dieren steunt dierenmishandeling

De Vereniging tegen de Kwakzalverij bekeek de programma’s van de veertien partijen die zich als eersten registreerden bij de Kiesraad voor de aanstaande verkiezingen in maart. Wat kunnen we verwachten van de politieke partijen op het gebied van alternatieve behandelaars?

Opmerkelijk is het standpunt van de Partij voor de Dieren. In hun verkiezingsprogramma “Plan B” staat: “De vrije keuze voor alternatieve geneeswijzen moet gewaarborgd zijn, de btw-verhoging wordt teruggedraaid.” Bij mensen is alternatieve zorg nog te verdedigen door het placebo-effect. Maar dieren snappen niet dat ze beter moeten worden als het baasje iemand veel betaalt. Het is nog nooit aangetoond dat het placebo-effect ook bij hen werkt. Bovendien: Dieren volprikken met naalden (acupunctuur) en onnodig getrek of geduw aan gewrichten neigt eerder naar dierenmishandeling dan -genezing en zou juist als zodanig door de Partij voor de Dieren aan de kaak moeten worden gesteld. Het verklaart slechts waarom hun verkiezingsprogramma “Plan B” heet en niet “Plan A”.

Meer te begrijpen is het standpunt van de partij VoorNederland (VNL), de partij van Louis Bontes en Joram van Klaveren met als lijsttrekker Jan Roos. In het programma “Voor Nederland” staat het simpele standpunt: “Keiharde aanpak van kwakzalverij.” Een verdere toelichting hiervan is niet in het programma terug te vinden.

Weinig aandacht

De overige partijen waarvan de programma’s zijn bekeken, besteden in het geheel geen aandacht aan alternatieve behandelingen. Zelfs GroenLinks, die in 2007 nog door hun verkiezingsprogramma de meester Kackadorisprijs van de VtdK mocht ontvangen vanwege faciliteren van kwakzalverij, vermeldt in haar huidige programma niets meer over alternatieve behandelingen.  

Ook het verkiezingsprogramma van de SP, de partij van Henk van Gerven, de winnaar van de Gebroeders Bruinsma Erepenning in 2016 van de VtdK, besteedt geen enkele aandacht aan kwakzalverij. Of geen bericht, goed bericht is, hangt af van de gekozen Kamerleden: indien in een verkiezingsprogramma niets over een thema staat opgenomen, zullen Kamerleden hun fractiestandpunt zelf bepalen.

Een uitzondering vormen de toekomstige CDA-Kamerleden: bij de vaststelling van het verkiezingsprogramma wees het congres half januari dit jaar tijdens een bijeenkomst in Barneveld een amendement over complementaire geneeskunde af omdat complementaire geneeskunde niet voldoet aan de stand van de wetenschap.

Antoinette Vietsch

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 15 juli 2018

Moeten mensen die denken dat ze ziek worden van isolatieschuim PUR schadeloosgesteld worden?

artikelen - 26 september 2016

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) heeft de Gebroeders Bruinsma Erepenning 2016 toegekend aan Tweede Kamerlid Henk van Gerven (SP).

artikelen - 03 juni 2012

In het Lente-Akkoord krijgt de alternatieve geneeskunde het voor haar kiezen.