UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 24 maart 2015

Orthomoleculair natuurarts geschrapt als spreker op huisartsencongres

Error 404. Oops An error occured, laat een pagina op de site van Boerhaave Nascholing weten.

De website kent kwakzalverarts Albert Van der Velde niet meer omdat de programmacommissie van Boerhaave Nascholing hem geschrapt heeft als spreker op het nascholingscongres Arts en Voeding. Dit Boerhaave-congres wordt op 29 mei gehouden, voor de vierde maal in het LUMC in Leiden. Boerhaave Nascholing, onderdeel van het het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), organiseert wetenschappelijk cursussen voor artsen en medisch specialisten. 

De Haarlemse orthomoleculaire en ayurvedische natuurarts Van der Velde zou ’s middags tijdens een van de parallelsessies een lezing houden over “Leefstijl in de spreekkamer.”

Een brief van Nico Terpstra, huisarts en bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK), maakte een einde aan deze orthomoleculaire propaganda-actie. “Misschien kunt u even zien op zijn website wie U hiermee in huis haalt, een erkende kwakzalver”, zo luidde het advies van Terpstra aan de organisatie Boerhaave Nascholing. “Zijn adviezen met betrekking tot vitamine D zijn bizar en stroken in het geheel niet met de richtlijnen van de Gezondheidsraad. Om uitgerekend deze man een podium te geven voor zijn aberrante visie op voeding en gezondheid is naar mijn mening raar en onwenselijk.”

Het antwoord op deze brief liet niet lang op zich wachten. “We willen niet dat de aandacht van dit congres verschuift naar de antecedenten van een inleider; in overleg met de congrescommissie is besloten dat de heer Van der Velde geen voordracht zal houden”, laat het hoofd van Boerhaave Nascholing in een antwoord aan Terpstra weten. Boerhaave heeft een andere spreker bereid gevonden een lezing te houden over het onderwerp “spreekkamer”.

Van der Velde lapt met zijn orthomoleculaire geloof adviezen van de Gezondheidsraad en van zijn eigen artsenclub NHG aan zijn laars. In september 2012 concludeerde de raad, op basis van de dan bekende wetenschappelijke literatuur, dat mensen met een lichte huid (van 4 tot 70 jaar), die dagelijks voldoende buiten komen en dus voldoende vitamine D aanmaken, geen extra vitamine D uit een supplement nodig hebben. Uitzonderingen zijn “mensen met een donkere huid, die lichaam bedekkende kleding dragen of weinig buitenkomen.” 

Orthomoleculair huisarts Van der Velde adviseert zijn patiënten iets geheel anders. Zij moeten het hele jaar door “elke 2 weken 25.000 IE Vit D3 innemen, door middel van een beetje vloeistof.” Hij zegt zich te baseren op een wat hij omschrijft als een “zeer gedegen en kritisch rapport over de huidige aanbevelingen van de Gezondheidsraad”. 

Dit rapport is geschreven door enkele orthomoleculaire gelovigen waaronder Frits Muskiet en Gert Schuitemaker, twee bekenden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Muskiet werd in 2013 genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs van de vereniging. Over vitamine-verkoper Schuitemaker is de afgelopen jaren ook enkele malen geschreven op deze website. 

Met het schrappen van natuurarts Van der Velde lijkt de Boerhaave-organisatie haar zaakjes nog niet helemaal voor elkaar te hebben. Het 4e Boerhaave Arts en Voeding-congres is namelijk een initiatief van de Stichting Voeding Leeft, die zich afficheert als een “onafhankelijke stichting en netwerkorganisatie van professionals, die met passie voor voeding en leefstijl de wereld en de wetenschap volgen met een verwonderende blik”. Op de site van het artsencongres staat het logo van deze stichting naast dat van Boerhaave Nascholing.

Pikant genoeg is de geschrapte natuurarts bestuurssecretaris en medeoprichter van deze stichting. In de deelnemersraad (onduidelijk is wat deelnemers zijn, red.) van Voeding Leeft zitten bovendien enkele bekenden van de VtdK, namelijk de eerder genoemde Frits Muskiet en de eveneens verguisde Rogier Hoenders, een Groningse psychiater met kwakneigingen. 

Nico Terpstra heeft hier Boerhaave Nascholing in een tweede brief op gewezen. “Bij het nader bestuderen van de website van de stichting Voeding Leeft – mede opgericht door collega Van der Velde, die u van de sprekerslijst heeft laten afvoeren – valt enkele namen van omstreden leden van de “deelnemersraad op”, schrijft Terpstra. 

“Ik doel onder andere op Rogier Hoenders, psychiater van Lentis in Groningen. Hoenders is voorstander van integratieve psychiatrie en organiseert sinds 2002 succesvolle congressen in Groningen, waarbij relatief weinig psychiaters spreken, maar des te meer lama’s (’tantric self-healing’), scheikundigen als Van der Greef (voorstander van ‘personalised Chinese medicine’) en Muskiet (voeding en psychiatrie) en paranormaal angehauchte denkers als Rupert Sheldrake en Martine Busch. Bij zijn laatste congres in 2012 haakten de meeste reguliere wetenschappelijke verenigingen af.”

“Ik noem verder Frits Muskiet, pathofysioloog van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Muskiet (1950) heeft een warme belangstelling voor evolutionaire geneeskunde. Hij stelt dat terugkeer naar de leefstijl van onze paleolithische voorouders, zoals aangepast naar de cultuur van de 21ste eeuw, de enige effectieve manier is om typisch westerse ziektes te voorkómen. Hij ontkent het verband tussen roken en longkanker en is sinds vele jaren een onvermijdelijk spreker op alternatieve en orthomoleculaire congressen, zoals bijvoorbeeld die van Lentis in Groningen. Onbeschaamd vermeldt de RUG-website dat Muskiet ook docent ‘basiscursus orthomoleculaire geneeskunde’ is. Daarmee maakt Muskiet zich schuldig aan het kweken van steeds weer nieuwe kwakzalvers, die overal deficiënties ontdekken, zo niet goedschiks dan wel kwaadschiks.”

“Bij de Vereniging tegen de Kwakzalverij doen deze namen alarmbellen rinkelen, en wij vragen dan ook aan Boerhaave Nascholing hoe wij als geïnteresseerde toeschouwers  de samenwerking (?) tussen het LUMC en de Boerhaave Commissie (wetenschap) enerzijds en de stichting Voeding Leeft (kwakzalverij) moeten zien.”

Cursusorganisator Boerhaave Nascholing ontdeed zich overigens eerder van kwakzalvers. Eind november 2014 zag Boerhaave Nascholing af van de organisatie van het congres Physical and Biological Correlates in Alternative Healing Modalities van de Society for Scientific Exploration (SSE), een uitermate vage club met allerlei onwetenschappelijke kwakzalverideeën. Het congres ging vervolgens niet door.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 23 augustus 2023

Christof Zwart, een antroposofisch huisarts, kreeg een lintje en werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

artikelen - 10 september 2022

NRC-columniste en sceptica Cecile Janssens is op 54-jarige leeftijd overleden. Een In Memoriam van Nico Terpstra.

artikelen - 18 april 2022

Orthomoleculair supplementenbedrijf Vitakruid geeft slikadviezen die nergens op zijn gebaseerd.