UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Ronald van den Berg | Geplaatst: 15 februari 2008

Bedelbrief fonds voor het hart: verscheuren

Onlangs ontvingen leden van onze Vereniging een bedelbrief (met aangehecht acceptgiroformulier) van directeur Butter van de Stichting Fonds voor het Hart. Meteen verscheuren, die bedelbrief, om verwarring te voorkomen!

Want men zou gemakkelijk kunnen menen geld te kunnen storten voor de Nederlandse Hartstichting, maar het Fonds is daarvan juist de alternatieve tegenhanger. Het fonds verwijst in een bijgesloten folder over cholesterolverlagende medicijnen naar natuurartsen die ‘veel van voeding afweten’ en bepleit ‘aanvullende behandelmethoden’.
In de kleine lettertjes wordt vermeld dat het Fonds (net als onze eerzame club) een ANBI-vrijstelling heeft (Algemeen Nut Beogende Instelling), dus vrijstelling voor de Inkomstenbelasting. Waar dat belastingvrije geld naar toegaat is natuurlijk niet echt duidelijk; enkele jaren geleden waren er aanwijzingen dat kwakfondsen (zie: ‘Een onheilige Drieëenheid’ in Actieblad tegen de Kwakzalverij 111.2, maart 2000, en het vervolg in AtdK 111.3, mei 2000) en veel middelen naar het buitenland sluisden. Directeur Butter schreef ook in de kleine lettertjes dat hij de ontvangers van de bedelbrief maar meteen als donateur had geregistreerd en dat we het kenbaar konden maken als we dat niet zouden willen. Wij vinden dat een onaangename wijze van colporteren.

De stichting heeft een website onder haar eigen naam. Via die website wordt u meteen doorgeschakeld naar reclame voor Selenium. Ook kan men er naar hartelust in diverse kwakfolders bladeren. Bij het item ‘Visie’ van de website wordt aangedrongen op totaalzorg (naast reguliere zorg óók ‘aanvullende behandelmethoden’) Zoals bekend, is dat een Newspeakterm voor Kwakzalverij. Onder het item ‘Missie’ meldt het Fonds te willen zorgen voor meer kennis en goede toegankelijkheid voor aanvullende behandelmethoden. Wij vrezen dus voor weer nieuwe lobbies bij Groen Links (van de Kackadorisprijs), Pensioenfondsen ABP en PGGM (genomineerden Kackadorisprijs), de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (ook een genomineerde) en dergelijke.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Ronald van den Berg

G.R. (Ronald) van den Berg (geb. 1939 in Indonesië) deed artsexamen in 1965. Gespecialiseerd als zenuwarts, met name voor de psychiatrie (1970). Tevens opgeleid als psychoanalyticus (1976).
Aanvankelijk gedeeltelijk universitair werkzaam (1970-1983) o.m. als hoofd Polikliniek, als universitair docent sexuologie en als supervisor Sexuologische Werkgroep Wilhelmina Gasthuis. 
1972-1989 bestuurder (o.m. voorzitter) van de Ned. Ver. voor Psychiatrie.
1976-1994 geneesheer-directeur psychiatrische instellingen, aanvankelijk gecombineerd met opleiderschap; tevens supervisor individuele psychotherapie, sexuologie en partnerrelatietherapie.
Sedert 1994 arbeidsgerelateerde consultatie en advisering aan individueel werkende professionals, maatschappen en zorginstellingen, tevens praktijk voor psychiatrische psychotherapie (individueel en partnerrelatietherapie).

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 29 juni 2015

Verschillende kwak-fondsen hebben flink wat te besteden. Een duik in hun jaarverslagen levert meer informatie op.

artikelen - 14 september 2014

De Haagse zakenman Roland Arie Pluut maakt zijn dreigement niet waar. Het beroep, dat hij eind juni aantekende tegen de uitspraak van de Amsterdamse rechter in zijn zaak tegen de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK), gaat niet door.

artikelen - 01 juli 2014

In zijn persbericht van 27 mei 2014 noemde Pluut de uitspraak van de Amsterdamse rechter nog een ‘belangrijke overwinning’. Hij legde in dat bericht grote nadruk op de ons opgelegde rectificaties, maar vindt deze bij nadere beschouwing – net als de VtdK – van ondergeschikt belang en kennelijk in het niet vallen vergeleken met het afwijzen van vrijwel al zijn overige eisen.