Ayurvedische loodvergiftiging

Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 30 aug 2004

Het zou ondertussen wel bekend moeten zijn dat ayurvedische kruidenpreparaten dikwijls zware metalen bevatten. Soms als verontreiniging als gevolg van de manier waarop ze worden bereid, maar meestal omdat men in het ayurvedische systeem gelooft in de genezende werking van deze metalen. Maar wat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) op 23 augustus 2004 berichtte, slaat alles. Naar aanleiding van een melding van loodvergiftiging bij een patiënt onderzocht de VWA het ayurvedische kruidenpreparaat Pushapdhanwa Ras dat deze patiënt gebruikte. Het loodgehalte was zodanig hoog dat de patiënt bij gebruik volgens de aanwijzingen op de verpakking 300 maal de maximaal aanvaardbare dosis binnen kreeg. Dat dit leidde tot zware loodvergiftiging is niet verbazingwekkend. Volgens het bericht van de VWA is het middel niet vrij verkrijgbaar maar kan het door therapeuten in het ayurvedische circuit worden voorgeschreven.

 

De VWA raadt de gebruikers van het preparaat aan het gebruik direct te staken en contact op te nemen met de Warenklachtenlijn: 0800-0488. Dit is een gratis nummer.

 

Loodvergiftiging door ayurvedische preparaten mag dan niet alledaags zijn, zo heel erg zeldzaam is het ook weer niet. Van Pushapdhanwa Ras waren al drie andere gevallen in andere landen bekend. In de VS werden in de afgelopen jaren 12 gevallen van loodvergiftiging door ayurvedische producten vermeld. Het gaat hierbij om de volgende producten:

Guglu tabletten;

Shakti tabletten;

Sundari Kalp (zowel in pillen als in vloeibare vorm);

Jambrulin;

en producten waarin Nag bhasma is verwerkt.

Ook voor deze preparaten geldt: bel de Warenklachtlijn (0800-0488).

 

Loodvergiftiging kan uitgebreide schade aanrichten: bloedarmoede, krampende buikpijn, ernstige nierfunctiestoornissen en hoge bloeddruk, hoofdpijn, concentratie-en geheugenstoornissen, spierpijnen en gewrichtsklachten.

Bron: www.vwa.nl.

Aanvulling maart 2005. Op bovengenoemde site vindt u nog meer, recente berichten over het onderwerp Ayurvedische kruidenpreparaten .

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Lees ook