UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Jan Willem Nienhuys | Geplaatst: 21 mei 2009

Argentijns medium Gaastra-Levin draaft door

Het was het nieuws van de dag, die scoop van Koert van der Velden in Trouw. Het medium Gabriela Gaastra-Levin beweert dat de doden op Koninginnedag, inclusief de dolgedraaide dader Karst T., het hogere doel van het Christusbewustzijn dienden.

Argentijns medium Gaastra-Levin draaft door

Wie lust heeft om de godsdienstwaanzinnige antroposofisch angehauchte praat van Gaastra in detail door te nemen moet maar even de aangegeven link naar Trouw volgen (of het voorpaginabericht uit dezelfde krant). Zij is trouwens niet het enige medium die het drama op smakeloze wijze uitbuit, signaleert dezelfde krant.

Gabriela Levin (1960) was oorspronkelijk een Argentijnse antroposofische psychiater, maar ze heeft geen BIG-registratie. Ze doet nu Chinese geneeskunde, ayurveda, reiki en allerlei psychotherapie. Sinds zij en haar man Reint Gaastra een Landmark Forum bijwoonden is ze aan het schrijven geslagen. Op haar website staat zelfs op twee plaatsen iets verteld over een in 2004 verschenen boek van het paar (HOME>In de pers, en dan klikken op ‘Het persbericht naar aanleiding van de verschijning van Deel II, en ook HOME>De auteurs): “Zij heeft een praktijk als Ayurvedisch arts…”. Jezelf arts noemen als je niet BIG-geregistreerd bent, is strafbaar met een boete van maximaal 3700 euro.

Saillant is echter dat Gaastra-Levin als nascholer werd erkend door de VNT, de Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten. Bij de ‘nascholing’ draait het helemaal om openbaringen van diverse (semi)goddelijke personen. Onze voorzitter zei het al eerder: als men wil weten of iemand wel helemaal in orde in de bovenkamer is, is er een eenvoudige lakmoestest. Wie gelooft in contact met overledenen is in de war.

Om lid te kunnen blijven van de VNT moet men natuurlijk nascholen. Het lidmaatschap van de VNT is aantrekkelijk want daardoor worden de gegeven behandelingen vergoed door diverse verzekeraars (CZ, Aegon, Achmea, Menzis en OHRA). Dus deze verzekeraars erkennen in feite inwijding in een esoterische sekte. CZ toonde zich nog enigszins geschokt, maar Menzis was in elk geval consequent. Zij bemoeien zich niet met de inhoud van de alternatieve genezerij. De VNT, die natuurlijk ook niet echt op de inhoud let, had wel het cursusmateriaal van Gaastra-Levin bekeken, en ‘wij vonden het er goed uitzien’. Trouw meldt dat de VNT met gezwinde spoed de erkenning van Gaastra-Levin heeft ingetrokken.

Het is een regelrechte misstand, waar de VtdK al vaker op heeft gewezen, dat verzekeraars in hun aanvullende pakketten allerlei onbewezen niet-reguliere behandelingen in koppelverkoop aanbieden met reguliere behandelingen. Zij doen dit uit commerciële overwegingen, omdat het publiek dat wenst, wat eigenlijk wil zeggen dat ze hebben uitgerekend dat ze verdienen aan deze knollen-voor-citroenenverkoop.

Het staat verzekeraars natuurlijk vrij te verzekeren waar vraag naar is, maar het zou toch mooi zijn als verzekeraars op het punt van gezondheid regulier en niet-regulier gescheiden zouden houden. Als men tandheelkundige verzorging apart kan verzekeren (wat veel verzekeraars doen), waarom dan allerlei niet-reguliere hulp van Jan en Alleman (en Gaastra) niet ook apart?

Naschrift 24 mei 2009
Max Pam leverde commentaar in Buitenhof op onder andere Gabriela Gaastra.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Jan Willem Nienhuys

Gerelateerde artikelen

artikelen - 20 juni 2023

Kwakzalver Emar Vogelaar is op bijna tachtigjarige leeftijd overleden.

tijdschrift - 11 oktober 2019

Kwakzalver Tisscher blijkt in het BIG-register te staan. Met een Wob-verzoek hopen we erachter te komen hoe dat mogelijk is.

artikelen - 16 augustus 2014

Het Medisch Centrum Rhijnauwen (MCR) in Bunnik van de orthomoleculaire kwakzalvers Emar Vogelaar (klinisch chemicus) en Jacques Tisscher (reumatoloog), moet zorgverzekeraar Achmea 1,3 miljoen euro terug betalen.