UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 16 augustus 2014

Natuurgenezers Vogelaar en Tisscher moeten Achmea 1,6 miljoen euro betalen

Het Medisch Centrum Rhijnauwen (MCR) in Bunnik van de orthomoleculaire kwakzalvers Emar Vogelaar (klinisch chemicus) en Jacques Tisscher (reumatoloog), moet zorgverzekeraar Achmea 1,3 miljoen euro terug betalen.

Bovendien, zo oordeelde de rechtbank Midden-Nederland, moeten de twee bestuurders van het centrum opdraaien voor gemaakte advocaatkosten, à raison van meer dan 25.000 euro.
 
De twee declareerden tussen 2007 en 2010 bij zorgverzekeraars duizenden laboratoriumonderzoeken die waren uitgevoerd bij hun eigen Europees Laboratorium voor Nutriënten (ELN). In hun declaraties vermeldden ze dat de onderzoeken waren aangevraagd door de huisarts van de patiënt, terwijl dat niet het geval was. Ze vervalsten de declaraties. Vrijwel alle aanvragen kwamen van alternatieve zorgverleners als natuurartsen en orthomoleculaire artsen. Alternatieve genezers gebruikten de laboratoriumuitslagen van het ELN bij het voorschrijven van (vaak zelf geleverde) voedingssupplementen. Het declaratiebedrog was voor Achmea aanleiding een civiele rechtszaak tegen de twee aan te spannen om geld terug te vorderen, een zaak die inmiddels al enkele jaren loopt.
 
In mei vorig jaar oordeelde de rechtbank Midden-Nederland in Utrecht in een tussenvonnis dat, op basis van bewijzen van Achmea, bij meer dan 90 procent van de declaraties die tussen 2007 en 2010 waren ingediend sprake was van fraude, voor een totaal bedrag van 1,4 miljoen euro. De rechtbank heeft in haar definitieve uitspraak van juli 2014 de conclusies in het tussenvonnis overgenomen. Achmea, zo meldt RTL Nieuws, is tevreden met de uitspraak. Vogelaar heeft de nieuwszender laten weten in beroep te zullen gaan tegen de uitspraak.
 
Tijdens de rechtszitting probeerde de advocaat van supplementenboer Vogelaar de rechter te overtuigen dat complementaire en alternatieve geneeskunde, geïnitieerd door de twee gedaagden, juist zorgt voor 10 tot 30 procent lagere zorgkosten, zo zou volgens hem uit wetenschappelijke literatuur blijken. Antroposofische geneeskunde, acupunctuur en homeopathie werden daarbij met name genoemd. Achmea zou dus juist blij moeten zijn met de twee alternatieve therapeuten, zo betoogde de advocaat. De rechtbank kon zich, na lezing van de overgelegde literatuur, in het geheel niet vinden in deze conclusie. `De overgelegde onderzoeksresultaten hebben maar een heel beperkte bruikbaarheid en lenen zich niet voor generalisaties´, zo oordeelde de rechtbank en veroordeelde de twee tot betaling van alles bij elkaar meer dan 1,6 miljoen euro.

Zorgverzekeraar Achmea heeft tegen de twee orthomoleculaire therapeuten ook een klacht ingediend bij de FIOD, de fiscale opsporingsdienst, vanwege fraude. Er loopt daarom nu ook een strafrechtelijk onderzoek tegen de twee. Beiden zijn in april opgepakt op verdenking van oplichting van zorgverzekeraars, valsheid in geschrifte en van witwassen van geld, aldus het Openbaar Ministerie (OM). Het OM schat de fraude op enkele miljoenen euro’s, minimaal. 

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) heeft beide natuurgenezers al jaren in het vizier (PDF). Vogelaar is een oude bekende van de VtdK. Hij was Moerman-adept en directeur van de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG). De Nederlandse Vereniging Klinische Chemie heeft zijn doen en laten bij het ENL onderzocht, op verzoek van de VtdK. Vogelaar trad op als stroman in een van de kwakfondsen van Pluut, het Nationaal Hartfonds (vanaf 1998).

Tisscher was behalve reumatoloog in Den Bosch ook klinisch ecoloog en acupuncturist.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 december 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Hoofd van gezondheidszorg voor de Britse Royals is pro-homeopathie / Nepdokter gearresteerd die het gemunt had op “goedgelovige” Mexicanen.

artikelen - 24 augustus 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: CfI roept Amerikanen op te protesteren tegen Homeopathie-amendement / Amerikaanse dokter mag niet meer praktiseren na claims dat vaccin magnetisch maakt.

artikelen - 26 juli 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier mannen veroordeeld in Florida wegens verkopen van bleek- als wondermiddel / Chiropractor uit Iowa veroordeeld wegens fraude van een miljoen dollar.