UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 30 oktober 2011

Alternatieve genezer lijkt een (wat) uitstervend ras

Alternatieve genezer lijkt een uitstervend ras. Alternatief werkende artsen en tandartsen zijn oud, ongeveer 20 procent van hen is 65-plusser. Slechts 2,4 procent is jonger dan veertig jaar.

Er is bovendien niet veel nieuwe aanwas, blijkt uit een analyse van Jan Willem Nienhuys. Het lid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) blogt er over op de website van de Stichting Skepsis.

Nienhuys heeft sinds 2008 de namen van alle alternatieve artsen en tandartsen verzameld, inmiddels een groep van 1457 personen. Ze zijn gemiddeld 58,5 jaar turfde Nienhuys, een relatief oude groep dus. Nienhuys ontdekte bovendien dat het aantal alternatieve artsen en tandartsen in de Geneeskundige Adresgids sinds 2009 is gedaald.

In de provincie Utrecht zitten relatief veel alternatieve artsen, in de provincies Overijssel en Zeeland ligt het aantal alternatieve (tand)artsen (gerelateerd aan het inwoneraantal) flink onder het landelijke gemiddelde. ‘Nuchtere provincies’, noemt Nienhuys ze.

Een derde van de alternatieve artsen en tandartsen in het adressenboek van Nienhuys bedrijft homeopathie. Als hobby, is de aanduiding van Nienhuys. Bijna 40 procent van hen geeft aan (ook) acupunctuur toe te passen; 8 procent is antroposofisch (tand)arts en 8 procent noemt zich natuurarts.

Uit het onderzoek van Nienhuys blijkt dat 60 procent van de alternatieve (tand)artsen basisarts is, ruim 21 procent heeft huisartsgeneeskunde gedaan; 6 procent is medisch specialist: in deze groep vormen psychiaters en anesthesiologen de hoofdmoot.

In 2007 bezocht 7 procent van de Nederlanders een alternatieve genezer zoals homeopaat en acupuncturist, natuurgenezer of paranormaal genezer, blijkt uit een meting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2008. Vooral personen van middelbare leeftijd (45 – 65 jaar) gaan naar een alternatieve genezer.

De laatste tien jaar schommelt het aantal Nederlanders dat een alterneut bezoekt tussen de tien en elf procent. Het is onduidelijk hoe dit stabiele aantal bezoekers zich verhoudt tot het dalende aantal alternatieve artsen dat bezocht wordt. Hebben alternatieve artsen die praktiseren het drukker gekregen of worden er meer ongediplomeerde kwakzalvers bezocht?

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

behandelwijzen - 01 november 2012

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft eind oktober zes websites die homeopathische producten verkopen een waarschuwingsbrief gestuurd omdat ze de wet overtreden. De IGZ honoreert daarmee het verzoek van kwakzalverijbestrijder Jan Willem Nienhuys.

behandelwijzen - 01 september 2012

Kwakzalverijbestrijder Jan Willem Nienhuys is hard ten strijde getrokken tegen homeopathische bedrijven die in hun reclame-uitingen blijven verwijzen naar een gezondheidsindicatie.

behandelwijzen - 08 februari 2012

Homeopaat Herman Hagens heeft een waarschuwing gekregen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Hagens noemt zichzelf medisch dokter terwijl hij begin 2004 een veroordeling van het Centrale Tuchtcollege aan zijn broek heeft gekregen.