UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 01 september 2012

Nienhuys verzoekt inspectie op te treden tegen verboden homeopathiereclame

Kwakzalverijbestrijder Jan Willem Nienhuys is hard ten strijde getrokken tegen homeopathische bedrijven die in hun reclame-uitingen blijven verwijzen naar een gezondheidsindicatie.

Nienhuys verzoekt inspectie op te treden tegen verboden homeopathiereclame

Nienhuys heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een lange lijst gestuurd van overtredingen en overtreders die op internetsites verboden reclame maken voor homeopathische middelen. Deze gebruiken nog steeds gezondheidsindicaties, terwijl dat wettelijk niet meer mag. Dit is het gevolg van een recente uitspraak van de Raad van State in een zaak die producent VSM voor zijn Rinileen-tabletten (claim: tegen bijholteontsteking) had aangespannen.

Conform die uitspraak, tot stand gekomen na jarenlange gerechtelijke procedures, mogen fabrikanten vanaf 1 juli 2012 geen therapeutisch indicatie meer voor hun product vermelden, tenzij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) die gezondheidsverwijzing heeft goedgekeurd. En een goedkeuring komt alleen af als een dossier is overlegd met wetenschappelijke bewijzen waaruit die werkzaamheid blijkt. Producenten van homeopathische producten kunnen die bewijzen echter niet overleggen. De uitspraak van de raad in juni dit jaar veroorzaakte flinke paniek in homeopathieland: elke verwijzing naar een medische indicatie in reclame-uitingen, op verpakkingen en op bijsluiters is nu verboden. De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) heeft zich in juni stevig gemengd in de ontstane discussie.

Nienhuys richt zich in zijn verzoek aan de inspectie onder meer op producent VSM (vanwege diens rol in het juridische gekrakeel) en op de webwinkels van twee apotheken, de Regentesse Apotheek in Den Haag en de homeopatenapotheek Hahnemann in Heiloo, ‘dé webwinkel voor homeopathische geneesmiddelen, energetica & voedingsupplementen met 55 000 handverkoop artikelen’. Beide webwinkels overtreden op grote schaal de wet.

In zijn brieven beschrijft Nienhuys nauwgezet hoe de IGZ verboden reclame op de websites van beide apotheken en op de winkelwebsites (1, 2) van producent VSM zou kunnen vinden. Hij doet dat aan de hand van honderden aangeleverde links van websites, onder meer gerangschikt in een lang Excel-bestand. Ook heeft hij een brief ingestuurd met meer dan tachtig overtredende websites van handelaren in Oscillococcinum, een van de meest verkochte homeopathische producten waaraan een ‘werkt-griep weg’-claim hangt. Als bewijs van overtreding heeft hij delen van screenprints ingeleverd. Het gaat onder meer om verboden reclame die VSM maakt op ruim tweehonderd webpagina’s voor homeopathische producten genaamd Schüsslerzouten, schrijft Nienhuys in één van die brieven.

Nienhuys vraagt in zijn brieven om ‘handhaving van de Geneesmiddelenwet, meer in het bijzonder artikel 42 derde lid en artikel 84 tweede lid, dat betrekking heeft op alle al dan niet hoogverdunde homeopathische middelen die op websites van fabrikanten, apotheken, drogisten en andere verkopers worden aangeboden of waarvoor wordt geadverteerd met vermelding van indicaties.’

Nienhuys: ‘Ik ben niet in staat geweest om te onderzoeken of er nog meer fabrikanten, apotheken, drogisten of andere bedrijven zijn die op grote schaal indicaties vermelden voor hoogverdunde homeopathische middelen. Ik verzoek om strenge handhavingsmaatregelen met boetes tegen alle verboden indicaties voor al dan niet hoogverdunde homeopathica op alle websites van verkopers en fabrikanten, vanaf het allereerste ogenblik dat de deadlines verstreken zijn.’

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 juni 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Britse dokter verliest bevoegdheid wegens aanbevelen geluidtherapie / Oplichters proberen geld te verdienen aan Ozempic-hype.

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.