UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 08 februari 2012

Homeopaat Hagens overtreedt nog steeds de wet

Homeopaat Herman Hagens heeft een waarschuwing gekregen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Hagens noemt zichzelf medisch dokter terwijl hij begin 2004 een veroordeling van het Centrale Tuchtcollege aan zijn broek heeft gekregen.

Homeopaat Hagens overtreedt nog steeds de wet

Hij is toen uit het artsenregister (BIG) geschrapt. De inspectie heeft nu geconcludeerd dat Hagens zich in zijn weblogs ten onrechte bedient van de titel dokter, waarmee hij suggereert een geneeskundige te zijn. Ook wekt hij op weblogs de indruk nog steeds geneeskundige handelingen te verrichten, schrijft de inspectie begin februari in een brief aan Jan Willem Nienhuys, met als onderwerp ‘afsluiting melding 38650’.

Nienhuys, die actief lid is geweest van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, heeft begin september vorig jaar een klacht ingediend tegen het gedrag van Hagens. Ook schreef hij toen een doorwrocht stuk voor Skepsis over de activiteiten van Herman Leo Hagens (1941).

Hagens kreeg indertijd een tuchtveroordeling vanwege seksueel getint gedrag tegenover een 16-jarige depressieve patiënte. Ook gebruikte hij een zelf ontwikkelde ‘eigenbloedbehandeling’ waarbij hij bloed van een patiënt aftapte en dat vervolgens blootstelde aan ozon of uv-licht om het daarna opnieuw in te spuiten.

Nienhuys heeft begin februari de inspectie gemeld dat de waarschuwing in de IGZ-brief blijkbaar geen gevolgen heeft. Hagens overtreedt nog steeds de wet, hij heeft zijn weblogs niet geschoond. Hij noemt zich niet alleen dokter. Ook biedt hij zorg aan, inclusief telefoonnummer, tarief en e-mailadres. ‘Vanwege het unieke autonome karakter van de natuur in de mens, blijft de zorg van de dokter slechts beperkt tot een vrijblijvend advies, noem het een consult. Spreekuur volgens telefonische afspraak. 079 7850363 / 0626174529. Tarieven: Intake + Eerste consult: EU 100. Vervolgconsult : EU 75 Email:hermanhagens@hotmail.com.

Het wordt tijd dat de inspectie hard gaat optreden, vindt Nienhuys. Hij denkt dat de inspectie een boete kan opleggen van 6700 euro zonder dat daar een rechter aan te pas hoeft te komen.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 08 november 2022

Bioresonantiebedrijf Herstart je Gezondheid heeft een dwangsom van 10.000 euro opgelegd gekregen, niet vanwege zijn kwakzalveractiviteiten maar om het ontbreken van een klachtenregeling.

artikelen - 31 oktober 2022

Mies Kloos hield een kankerpatiënt af van chemokuren; er was volgens haar geen tumor, het lichaam kon genezing zelf aan. De patiënt is overleden.

artikelen - 26 oktober 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Amerikaanse drogisterijen moeten mogelijk homeopathische middelen uit schappen halen / Duitse Minister Volksgezondheid wil homeopathie uit verzekeringspakket.