UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 01 november 2012

IGZ waarschuwt homeopathische websites

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft eind oktober zes websites die homeopathische producten verkopen een waarschuwingsbrief gestuurd omdat ze de wet overtreden. De IGZ honoreert daarmee het verzoek van kwakzalverijbestrijder Jan Willem Nienhuys.

Nienhuys van de Stichting Skepsis heeft de IGZ begin september een lijst gestuurd van websites die in hun reclame-uitingen verwijzen naar gezondheidsindicaties. Het betreft homeopathische producten met gezondheidsclaims waarvoor geen wetenschappelijke bewijzen zijn overgelegd omdat die er niet zijn. De eigenaren van deze websites overtreden daarmee artikel 84, tweede lid van de Geneesmiddelenwet. Dit stelt dat als er geen aantoonbaar wetenschappelijk bewijs is van de werkzaamheid er geen gezondheidsindicatie op een product, op een productwebsite of in een bijsluiter mag worden vermeld. Nienhuys heeft de inspectie een lange lijst van homeopathische overtreders en overtredingen gestuurd. De inspectie heeft bij zes aangeleverde websites overtredingen geconstateerd, meldt de verantwoordelijke hoofdinspecteur in een brief aan Nienhuys. Deze zes moeten voor eind november worden aangepast. Als dit niet gebeurt dan kan de minister van Volksgezondheid (VWS) bestuurlijke boetes opleggen.

De gewaarschuwde websites zijn:

 

De IGZ zou dit soort zaken uit zichzelf moeten controleren. Derden zouden daar niet nodig voor moeten zijn.

Er is door deVolkskrant en het televisieprogramma Altijd Wat ook aandacht besteed aan de waarschuwing van de IGZ.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

behandelwijzen - 01 september 2012

Kwakzalverijbestrijder Jan Willem Nienhuys is hard ten strijde getrokken tegen homeopathische bedrijven die in hun reclame-uitingen blijven verwijzen naar een gezondheidsindicatie.

behandelwijzen - 08 februari 2012

Homeopaat Herman Hagens heeft een waarschuwing gekregen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Hagens noemt zichzelf medisch dokter terwijl hij begin 2004 een veroordeling van het Centrale Tuchtcollege aan zijn broek heeft gekregen.

artikelen - 30 oktober 2011

Alternatieve genezer lijkt een uitstervend ras. Alternatief werkende artsen en tandartsen zijn oud, ongeveer 20 procent van hen is 65-plusser. Slechts 2,4 procent is jonger dan veertig jaar.