UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 18 juli 2006

Alternatieve artsen krijgen steun van ZonMw

In februari 2004 heeft het ministerie van VWS ZonMw opdracht gegeven een plan te maken om de wetenschappelijke kwaliteit van onderzoek naar alternatieve behandelwijzen in Nederland te bevorderen. VWS stelde hiervoor een bedrag van € 190.000,- beschikbaar. In november 2004 publiceerde ZonMw een plan van aanpak. Daarna was het lange tijd stil, maar recent is […]

In februari 2004 heeft het ministerie van VWS ZonMw opdracht gegeven een plan te maken om de wetenschappelijke kwaliteit van onderzoek naar alternatieve behandelwijzen in Nederland te bevorderen. VWS stelde hiervoor een bedrag van € 190.000,- beschikbaar. In november 2004 publiceerde ZonMw een plan van aanpak. Daarna was het lange tijd stil, maar recent is bekend geworden dat een groep van 15 alternatief werkende artsen (5 homeopaten, 5 natuurartsen en 5 acupuncturisten) opgeleid wordt tot wetenschappelijk onderzoeker. Het doel van de opleiding is het ontwikkelen van adequate onderzoeksmethoden door het scholen van de onderzoekers en het rijp maken van bestaande onderzoeksvragen voor reguliere financiering. Deze opleiding wordt verzorgd door het EMGO, het onderzoeksinstituut van het VUmc te Amsterdam. Eén van de docenten is prof. dr. L.M. Bouter, directeur van dit EMGO instituut en de nieuwe rector magnificus van de Vrije Universiteit. Ze zijn dus in goede handen!

In het oorspronkelijke plan stelde ZonMw voor om deze alternatief werkende artsen in een cursus van minimaal 12 halve dagen op te leiden tot wetenschappelijk onderzoeker. Dat lijkt ons betrekkelijk kort voor een opleiding waarvoor ZonMw en wetenschappelijk Nederland normaal gesproken een periode van ten minste 3 jaar noodzakelijk vinden. Het EMGO heeft inmiddels een cursus van 6 dagen plus een vervolgcursus van 3 dagen hiervoor uitgetrokken. Op de merites van dit merkwaardige initiatief van ZonMw zullen wij binnenkort nog meer in detail ingaan, maar we zijn nu al benieuwd welke onderzoeksvoorstellen deze 15 onderzoekers uiteindelijk bij ZonMw zullen indienen.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 24 maart 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Resultaten van onderzoek naar homeopathische behandelingen vaak bevooroordeeld.

tijdschrift - 14 augustus 2021

Wat doe je als een patiënt om homeopathische behandelingen vraagt? VtdK-voorzitter Nico Terpstra reageert op bevindingen van wetenschappers.

tijdschrift - 09 april 2021

Recent sociologisch onderzoek gaat dieper in op de houding van gebruikers van alternatieve geneeskunde en hun ideeën over het paranormale.