UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: David Boss | Geplaatst: 06 maart 2008

Het korreltje zout van de Stichting Sergio

Een stichting die zich inzet voor een betere behandeling van kinderen met kanker. Op dit prachtige doel valt natuurlijk niets aan te merken. Het is dan ook erg jammer als blijkt dat de stichting in kwestie veel geld verkwanselt aan het financieren van nutteloze onderzoeken. Ronduit schandalig is de onvoorwaardelijke steun van de stichting aan Tullio Simoncini, de omstreden Italiaanse kankerbehandelaar.
Stichting Sergio: Zo zout hebben we het nog niet gegeten.

In 1987 kwamen Jan Puijk en zijn vrouw in aanraking met Sergio, een driejarig Surinaams jongetje dat in het AMC behandeld werd voor leukemie. Het jongetje kreeg geen bezoek aangezien zijn ouders hem wegens een tekort aan financiële middelen helemaal alleen op het vliegtuig naar Nederland hadden gezet. Zijn behandeling werd betaald door het Surinaamse Staatsziekenfonds. Jan en zijn vrouw ontfermden zich over het jongetje totdat hij kon terugkeren naar zijn vaderland. Zou de leukemie bij Sergio terugkomen, dan zou zijn behandeling niet voor de tweede keer door het Surinaamse staatziekenfonds gefinancierd worden. Dit gegeven bracht Jan Puijk en zijn vrouw ertoe geld in te zamelen voor Sergio. Stichting Sergio was geboren.

De stichting zet zich op diverse manieren in voor kinderen met kanker. Behandelingen van buitenlandse kinderen voor wie in eigen land geen goede behandeling mogelijk is worden gedeeltelijk of zelfs geheel gefinancierd. De stichting heeft apparatuur geschonken aan het Wilhelmina Kinderziekenhuis, en een flinke donatie gedaan aan de vereniging “ouders, kinderen en kanker”. Dit prachtige verhaal is te lezen op de website van stichting Sergio (http://www.stichtingsergio.nl/). Helaas levert een kijkje op deze website ook een heleboel minder fraaie informatie op.

Op de website wordt rijkelijk gestrooid met citaten van vooraanstaande oncologen waaruit moet blijken dat de reguliere geneeskunde nauwelijks progressie boekt in de strijd tegen kanker. De stichting vraagt dan ook aandacht voor nieuwe denkwijzen, nieuwe invalshoeken en nieuw onderzoek. Trots wordt vermeld dat de stichting onderzoek gefinancierd heeft naar de werking van keukenzout bij chemotherapie. Dat de stichting veel geld in dit onderzoek gestoken heeft is te zien aan de videofilm die op de website te downloaden is. Met behulp van gelikte animaties wordt getoond dat het toevoegen van keukenzout aan chemotherapie de werkzaamheid van de behandeling spectaculair laat toenemen. De VtdK berichtte al eerder over de nietszeggende resultaten van deze experimenten, en over het gevaar van acute zouttoedieningen bij patiënten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de reguliere geneeskunde niets ziet in deze behandelmethode. Desalniettemin reageert de stichting Sergio verontwaardigd wanneer steun uitblijft.

De zouttherapie van Kees Boegem is niet de enige dubieuze behandelmethode die de steun van stichting Sergio geniet. Ook de veelbesproken Natriumbicarbonaat methode van de Italiaanse “wonderdokter” dottor Tullio Simoncini kan op financiële én morele steun van de stichting rekenen. Zo heeft de stichting de Nederlandse én Engelse vertaling van zijn Italiaanse boek “kanker is een schimmel”, alsook de 1e en 2e druk van deze boeken gefinancierd. Verder is de stichting nauw betrokken geweest bij de vertaling van de website en diverse videofilms van Simoncini. Uiteraard ontbreken de links naar http://www.curenaturalicancro.nl en http://www.kankeriseenschimmel.nl/ niet op de website van de stichting. Overigens wordt ook verwezen naar de website van drs. Henk Trentelman, http://www.voorennadediagnose.nl, waar veel informatie over de schimmeltheorie van Simoncini te vinden is. Trentelman is een fervent aanhanger van Simoncini en voorzitter van de formeel nog op te richten stichting Bica-patiënten.

Het zal duidelijk zijn dat stichting Sergio een kwalijke rol speelt bij het financieren en propageren van dergelijke “uitdrogingstherapieën”. De afkeer van de reguliere geneeskunde en de farmaceutische industrie spat er van het scherm. Zo beweert de stichting dat de reguliere geneeskunde haar kop in het zand steekt door meer onderzoek naar natriumbicarbonaatbehandelingen en zouttoevoegingen aan chemotherapie af te wijzen. De stichting blijft zoeken naar medestanders voor deze behandelmethodes ondanks de uitgebreide aandacht in diverse media voor de gevaren ervan. Simoncini is veel in het nieuws, waarbij zijn omstreden verleden (hij is in Italië uit zijn ambt gezet en er lopen nog diverse strafzaken tegen hem) en het gevaar van natriumbicarbonaat als kankertherapie niet onbesproken blijven. Over “je kop in het zand steken” gesproken.

Tot slot staan er op de website nog een aantal kritische stellingen waar aandacht voor gevraagd wordt. De stellingen handelen onder andere over de “alleenheerschappij van de farmaceutische industrie over onze gezondheidszorg” en de afzijdige rol van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg die “de hoge sterftecijfers onder kankerpatiënten voor kennisgeving aanneemt”. Reacties op deze stellingen en steunbetuigingen kunnen worden achtergelaten in het gastenboek. Kritische noten liever niet, want die worden resoluut verwijderd. De reacties in het gastenboek zijn dan ook nogal eenzijdig, en meestal gekeerd tegen de reguliere geneeskunde en de farmaceutische industrie. Hieruit blijkt duidelijk dat deze website een platform is voor aanhangers van omstreden kankertherapieën zoals die van Kees Boegem en Tullio Simoncini. Een bezoekje aan de website van stichting Sergio is dan ook niet aan te raden.

David Boss is biomedisch onderzoeker in het Nederlands Kanker Instituut (NKI-AVL) in Amsterdam.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

David Boss

Gerelateerde artikelen

behandelwijzen - 28 oktober 2014

`Dokter candida´ noemde hij zich tot voor kort; deze foute aanduiding gebruikt hij nu alleen nog voor zijn website doktercandida.nl. Kaj de Vries is geen arts maar een zelfbenoemd schimmel-autodidact.

encyclopedie - 04 augustus 2010

Hieronder staat een lijst met ruim 40 alternatieve kankertherapieën.