UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 28 oktober 2014

`Dokter schimmel´ Kaj de Vries ziet overal schimmels

`Dokter candida´ noemde hij zich tot voor kort; deze foute aanduiding gebruikt hij nu alleen nog voor zijn website doktercandida.nl. Kaj de Vries is geen arts maar een zelfbenoemd schimmel-autodidact.

`Dokter schimmel´ Kaj de Vries ziet overal schimmels

De Vries -`inmiddels noem ik me geen dokter candida meer´, laat hij de Vereniging tegen de Kwakzalverij weten – is enigszins paranoïde en ziet overal schimmels oprukken. De één- en meercellige micro-organismen, vermoedt De Vries, zitten achter bijna al het gezondheidskwaad. Zo heeft een vijfde van de Nederlanders een sluimerende candida-infectie onder de leden, een sluipmoordenaar waar de reguliere geneeskunde NIETS van wil weten´, aldus De Vries in hoofdletters op zijn website. De oorzaak van de door hem gesignaleerde `verschimmeling´ van de samenleving zou het toenemende gebruik zijn van antibiotica en de overconsumptie van suiker. Schimmels breken het immuunsysteem af, beweert de schimmeldokter, niet gehinderd door enige kennis van zaken. Dit proces kan soms tientallen jaren duren voordat gezondheidseffecten zichtbaar worden. De gevolgen kunnen desastreus zijn, zo leert De Vries ons. Neem reuma. Reuma, meent De Vries, is geen ‘ziekte’ met een wetenschappelijk aantoonbare oorzaak, het is een verzamelnaam voor symptomen. De Vries doceert: `Chronische parasitaire, candida-darm- en bacteriële (Lyme) infecties zijn hiervoor verantwoordelijk net als bij fibromyalgie.´ Ook adhd en autisme worden volgens de jonge `dokter´ door schimmelvorming veroorzaakt.

Maar niet getreurd, Kaj de Vries kan deze vermeende schimmelinfecties genezen met bijvoorbeeld een streng orthomoleculair, alternatief dieet waarin geen plaats is voor geraffineerde suikers, fruit en koolhydraten zoals brood. De Vries uit Hoogeveen, binnengelopen met de verkoop van slimme leds, gaat nog een stap verder in zijn schimmelgeloof. Schimmels veroorzaken ook kanker, gelooft hij in navolging van de Italiaanse arts Dott. Tullio Simoncini. `Factoren die kanker veroorzaken zoals alcohol, roken, synthetische stoffen, slecht dieet, vaccinaties en medicatie, straling van umts/gsm, pesticiden en stress hebben opmerkelijk overeenkomend gevolg: ze wakkeren een chronische candida-infectie aan´, legt De Vries uit.

De Italiaanse oncoloog, die inmiddels vanwege kwakzalveractiviteiten levenslang als arts is geschorst, behandelde tumoren met een infuus van ontzurend natriumbicarbonaat, bakzout. De Vries, die blijkbaar geen Italiaanse kranten leest, over deze therapie: `Een behandeling die, indien dagelijks uitgevoerd, in 90% van de gevallen de kankertumoren binnen vijf dagen laat slinken en binnen enkele weken volledig laat verdwijnen. Voor totaal slechts 60 cent.´

Bij het Voedingscentrum in Den Haag moeten ze lachen om deze gedebiteerde onzin over schimmels, die overigens maar weinig negatieve gezondheidseffecten hebben. Volgens het centrum leert de wetenschappelijke literatuur dat diëten geen invloed hebben op een infectie met Candida albicans. Sterker, ze zijn ongezond. `Zogenaamde anti-candida diëten hebben vaak een onevenwichtige en onvolwaardige voeding tot gevolg´, aldus het Voedingscentrum. `Sommige diëten bevatten bijvoorbeeld geen fruit en melkproducten. Hierdoor kan op termijn een gebrek aan vezels, vitamines en mineralen ontstaan.` 

De Vries afficheert zich als `de denker van Hoogeveen´ en als `sterrenkind dat afgaat op intuïtie´. Hij werd op zijn vijftiende jaar ziek: hij kreeg chronische spier- en gewrichtspijnen in combinatie met chronische vermoeidheid en concentratieproblemen waarvoor de reguliere geneeskunde geen oorzaak kon vinden, aldus het sterrenkind. De Vries ging daarom zelf op pad en ontdekte het fenomeen schimmel. De wonderdokter, zelf inmiddels kerngezond, heeft een kliniek in Hoogeveen waar hij zijn slachtoffers onderwerpt aan verschillende kwakapparaten. De doener, zoals hij zich kwalificeert, meldt: `Binnen enkele minuten weet ik welke kant ik op moet om je er weer boven op te krijgen´

De Drentse `dokter´ gebruikt daar onder meer een Mars III voor, een `computergestuurde holistische diagnosemethode gebaseerd op de energetische geneeskunde´, aldus De Vries. Kwakzalverij in optima forma. De handpalmen moeten op een soort muis worden gelegd. De twee muizen zijn verbonden met een computer die de opgepikte `elektromagnetische´ signalen vertaalt in een `ziekte´ of in een trits van `ziektes`. Op het beeldscherm is te zien welke dat zijn. Het speeltje, zo meldt de fabrikant, test binnen enkele minuten de `fijnstoffelijke informatie van organen, hormonen, belastingen, allergie, toxinen, infecties, meridianen, emotioneel/mentale factoren, oorzaken, tekorten (vitaminen, mineralen) therapiemiddelen, homeopathie en nog veel meer??.´

De Vries kan diagnoses ook op afstand stellen. Een kwestie van een hoofdhaar naar Hoogeveen sturen. De `dokter´ doet vervolgens met zijn Mars III de rest. 

Kaj de Vries – `ik ben geen arts maar ervaringsdeskundige´ – is een kwakzalver. Geen wonder dat Roy Martina hem de hemel in prijst: `Ik herken in Kaj een jonge versie van mijzelf, ik kan zeggen ga gerust naar hem toe want je bent in goede handen.´ Een beter bewijs dat De Vries onzin verkoopt, is er niet.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 17 juli 2023

Vijf organisaties zijn genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2023: De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, LINDA, De Nationale Gezondheidsbeurs, KRONCRV en de website Kanker.nl.

artikelen - 27 februari 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Puur bloed’-beweging bedreigt Amerikaanse dokters / Australische intraveneuze vitaminetoedieners Drip IV beboet om valse claims.