UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Martijn ter Borg | Geplaatst: 02 januari 2006

Acupunctuur in een nieuw jasje: Genezen met infrarood

De Merid is een nieuw apparaat dat in Nederland op de markt gebracht wordt door het bedrijf Sanet Medical BV. Het werkt met infrarood licht en daarmee kan in enkele minuten een diagnose worden gesteld.

Deze metingen worden verricht op vingers en tenen. Met hetzelfde apparaat kan de patiënt daarna meteen worden behandeld. In de informatiebrochure van de Merid staat dat de metingen met het apparaat concreet, correct, objectief, reproduceerbaar en transparant zijn.

Op de website van de firma, http://www.sanet.nl, valt verder te lezen dat de Merid ‘het vermogen van het celinformatiesysteem in het lichaam om licht op te nemen’ meet. Bij een lichamelijke afwijking of bij emotionele stress ontstaat er een links-rechts verschil tussen de metingen. De infrarood lichtpen wordt geplaatst op 24 zogenaamde Biologisch Actieve punten (BAP’s) of Ting-punten. Met de metingen op deze BAP’s of Ting-punten wordt de energetisch toestand van de meridianen in het lchaam bepaald. Als er links-rechts verschillen zijn gevonden, dan kan men deze met de Merid ook meteen behandelen. Bewijzen voor het bestaan van deze BAP’s of Ting-punten worden niet geleverd. Dat men op deze wijze ook een ziekte zou kunnen behandelen is al evenmin aangetoond.

De ‘wetenschap’ van het meten van de energiestatus wordt ‘energoscopie’ genoemd. Om deze energie te meten zijn in het verleden al meer apparaten ontwikkeld, o.a. de Prognos-scan en de elektroacupunctuur volgens Voll (klik hier voor artikel). De energoscopie probeert met deze absurde verzinsels een brug te slaan tussen de westerse en oosterse geneeskunde door objectieve metingen te verrichten aan meridianen bekend uit de acupunctuur. De uitvinder van de Merid is de Russische chirurg Valerie Mujikov, die verbonden is aan de Universiteit van Sint Petersburg. Op de website van Sanet Medical staat dat er al 15 jaar onderzoek wordt verricht in de energoscopie naar deze methode. Een simpele zoektocht naar Valerie Mujikov in de bekende database Pubmed van de National Library of Medicine levert echter welgeteld 0 hits op. Ook zoeken op ‘Merid‘, ‘meridianen’ en/ofinfrarood‘ levert geen resultaten op. Behoorlijk onderzoek is er dus nooit gedaan naar de Merid.

De Merid is er blijkbaar vooral voor kapitaalkrachtige alternatieve behandelaars. De kosten zijn namelijk niet mis. Via l’Universe, een webshop voor acupuncturisten, kan de Merid aangeschaft worden voor een bedrag van €2950! het apparaat is via deze webshop ook in een leasevorm te huren.

Al met al is dit dus weer een nieuw apparaat waarmee men niet bestaande meridianen zou kunnen doormeten. Enig bewijs voor de effectiviteit van de Merid bij het stellen van een diagnose of bij behandeling ontbreekt.

Een tweetal voorbeelden uit de praktijk

Op de website van Sanet Medical BV staan ook nog twee casusbeschrijvingen.
De eerste gaat over een 52-jarige vrouw met de diagnosen ‘stenocardie, hypertonische ziekte, syndroom van zwakheid in de sinus, bradyform’. De patiënte klaagt over een trage hartslag. Er wordt een ECG gemaakt waar een sinusbradycardie van 52 slagen per minuut wordt gezien. Na meten met de Merid wordt er een asymmetrie gevonden in de kanalen longen en milt. Hierop volgde ‘de logische stap deze disbalans te corrigeren over de LO-punten met hypofunctie’. Er is ook een duidelijk meetbaar resultaat, de hartslag gaat omhoog van 50 naar 62 slagen per minuut. Een dergelijke schommeling in de hartslag (bij 1 patiënt) is natuurlijk niet echt indrukwekkend en kan net zo goed door iets anders veroorzaakt zijn, bijvoorbeeld even opstaan van de patiënt uit een stoel.

De andere casus beschrijft een 62-jarige vrouw met als diagnoses ‘stenokardie, gespannen, hypertonische ziekte in tweede graad, bronchiale astma, dysovariale variant, cyste aan de linker eierstok’. Deze patiënte heeft last van een hoge bloeddruk met bovendrukken tot meer dan 200 mmHg. Er wordt een ‘asymmetrie en een niet-functioneren van kanaal 3E en de Dikke darm (Di)’ gevonden. Na behandeling was de bloeddruk verlaagd naar 160/110 mmHg.
Ook bloeddruk is een zeer variabele waarde waarvan bekend is dat die zeer kan wisselen over de tijd. Uit deze enkelvoudige meting kan dus geen enkele conclusie getrokken worden. Overigens is een bloeddruk van 160/110 ook nog sterk verhoogd. Wat niet vermeld wordt is of deze patiënte ook medicatie krijgt hiertegen.

(bron: http://www.sanet.nl )

Voor meer informatie over allerlei verschillende apparaten:

Rare apparaten
Een praktische handleiding tegen fantasiegeneeskunde

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

Martijn ter Borg

Martijn ter Borg studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Hierna heeft hij een jaar als arts-assistent interne geneeskunde gewerkt in het IJsselland ziekenhuis te Capelle aan den IJssel om in 2004 te starten met een promotieonderzoek naar de behandeling van chronische hepatitis B. Hij heeft meerdere medisch wetenschappelijke publicaties over dit onderwerp in binnen en buitenland op zijn naam staan over dit onderwerp. In 2008 is hij gepromoveerd op het proefschrift ‘Immune Modulating Therapy and its Viral Kinetics in Chronic Hepatitis B’. In 2007 is hij gestart met zijn opleiding tot maag-darm-leverarts in het Deventer ziekenhuis te Deventer en vervolgens in het Erasmus MC te Rotterdam. Sinds maart 2013 is hij werkzaam als maag-darm-leverarts op de afdeling maag-darm-leverziekten van het Máxima Medisch Centrum.

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 29 maart 2016

1,6% van de tandartsen biedt alternatieve tandheelkunde aan. Voor die behandelingen zijn geen wetenschappelijke bewijzen.

artikelen - 15 januari 2009

Een jaar geleden kwam staatssecretaris De Jager met het voornemen om alternatieve behandelingen met het hoge btw-tarief te gaan belasten.

artikelen - 22 oktober 2008

De motie-Vendrik aan de minister van VWS en de staatssecretaris van Financiën over de relatie van de wet BIG met de fiscaliteit