UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 18 mei 2009

Het zwijgen van professor Rasker

Glucosamine tegen artritis is totaal nutteloos, iets anders is van het onderzoek niet te maken. De Nederlandse propagandisten List en Rasker zwijgen in alle talen.

Het zwijgen van professor Rasker

Uit: Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij,
jaargang 119, nr. 4 (december 2008), p. 3

Begin 2006 verscheen in het NEJM een artikel van Clegg et al. waaruit bleek dat glucosamine bij artrose niet werkzaam is, of hoogstens bij een kleine – van tevoren niet benoemde – subgroep. Dit middel dat in ons land op grote schaal wordt geslikt en dat onder andere verkrijgbaar is als Glucon Combi en gepromoot wordt door Liesbeth List en professor Rasker, een gepensioneerd reumatoloog, kán alleen al op farmacologische gronden (de bloedspiegel ervan stijgt niet na inname als gevolg van afbraak in de lever) niet werken. Rasker zei destijds tegenover het Algemeen Dagblad dat hij ook niet snapte hoe het middel kon werken, maar beweerde dat de studie te kort had geduurd om een effect goed te kunnen meten.

Je kon Rasker in die tijd ook in de kolommen van Privé waarnemen, waarin hij op één foto prijkte met la List (die in een ver verleden ook al eens reclame maakte voor Chien Pu Wan pillen tegen reuma) en waarin hij zelfs preventief gebruik van glucosamine adviseerde. Het bedrijf Districare uit Oisterwijk, dat Rasker had aangetrokken als medisch adviseur, zag zijn omzet omhoog schieten na dit professorale advies. Rasker is inmiddels op zijn wenken bediend, want besloten werd dat de onderzochte populatie uit de publicatie uit 2006 langer zou doorgaan met slikken, waarna opnieuw gekeken kon worden naar het effect.

Het resultaat van dit vervolgonderzoek, dat net als de eerste fase werd betaald uit onderzoeksgeld van het NCCAM Bethesda, verscheen vorige maand in Arthritis Care & Research (Sawitzke et al., The effect of glucosamine and/or chondroitin sulfate on the progression of knee osteoarthritis: A report from the glucosamine/chondroitin arthritis intervention trial. 2008, 58 (10), p.3183 – 319, zie ook: Glucosamine bij artrose is nutteloos). Een groep van 570 patiënten werd nog eens 18 maanden – in totaal dus twee jaar – behandeld. De onderzoekers concludeerden dat er nu bij geen van de subgroepen nog ‘a significant structural benefit (slowing of the narrowing of the joint space)’ kon worden vastgesteld. Dus geen afremming van het kraakbeenverlies in het kniegewricht.

Gewrichtsslijtage is een volksziekte die met de vergrijzing alleen maar vaker gaat optreden en er valt aan deze populatie heel wat te verdienen. Het onderzoek is een forse tegenslag voor de talrijke producenten van glucosamine, maar er zijn nog geen aanwijzingen dat de consumptie ervan afneemt. Het zou Rasker daarom sieren als hij de lezers van Privé op de hoogte zou brengen van het laatste wetenschappelijke nieuws. Ik voorspel u dat dat niet zal gebeuren, want de altijd actieve Rasker heeft zijn naam alweer verbonden aan een andere alternatieve club, het zogenaamde IOCOB ‘voor al uw neuroacupunctuur’. En Liesbeth List vertolkt tegenwoordig Edith Piaf en doet dat overigens niet onaardig.

Naschrift september 2009

Over glucosamine verschenen een aantal artikelen op deze site, te weten: 

Glucosamine bij artrose is nutteloos, door H. Timmerman, 18 oktober 2008
Moderne Kwakzalversmiddelen, door C.N.M. Renckens, 27 oktober 2007 (gaat ook over haaienkraakbeen)

Glucosamine werkt niet; een verklaring en een demasqué
, door H. Timmerman, 22 november 2006

Glucosamine en de Kringapotheek
, door Webredactie, 21 november 2006

De twijfels over glucosamine bij artrose
, door H. Timmerman, 14 augustus 2006
Liesbeth List als recidiviste, door C.N.M. Renckens (kort bericht in NTtdK, maart 2006)

Open brief Vereniging tegen de Kwakzalverij aan Liesbeth List
, door C.N.M. Renckens, 23 feb 2006

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 05 augustus 2013

Zou het de doodsklap betekenen voor voedingssupplementen met de suikerachtige verbinding glucosamine?

behandelwijzen - 06 juni 2012

De Europese controleur van gezondheidsclaim EFSA (European Food Safety Authority) vindt dat het niet wetenschappelijk bewezen is dat het voedingssupplement glucosamine ‘bijdraagt aan het onderhoud van normaal kraakbeen’.

tijdschrift - 19 maart 2010

Inhoud Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij, Jaargang 121, 2010, nr. 4: * Jaarvergadering 2010, pag. 1 * Jaarrede 2010, pag. 7 * Sperma dol op stamppot, pag. 11* De Meester Kackadorisprijs 2010, pag. 12 * Gebroeders Bruinsma-erepenning 2010 voor professor Piet Borst, pag. 15* Symposiumverslag, pag. 17 * De mening van medisch studenten over alternatieve […]