UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 05 augustus 2013

Glucosaminebedrijf Rexall koopt misleidende claims af

Zou het de doodsklap betekenen voor voedingssupplementen met de suikerachtige verbinding glucosamine?

Glucosaminebedrijf Rexall koopt misleidende claims af

Het Amerikaanse bedrijf Rexall Sundown, een van de grootste supplementenbedrijven in de VS, en distributeur NBTY, leverancier van Rexall-producten, hebben een schikking getroffen met het federale gerechtshof in de staat Illinois: klanten krijgen vijf dollar schadevergoeding voor elk etiket dat ze kunnen overleggen van een glucosamineproduct van deze bedrijven. Ze kopen met de schikking vele klachten af die zijn ingediend vanwege misleidende gezondheidsclaims in advertenties. In die claims belooft Rexall dat zijn glucosamineproducten helpen bij pijnbestrijding bij artrose. Ook zou glucosamine, vaak in combinatie met chrondroïtine, werken als smeermiddel en beschadigd kraakbeen herstellen, claimden beide bedrijven. Er zijn bij de rechtbank sinds 2011 talloze klachten ingediend over deze claims, die deze bedrijven niet hard kunnen maken.

Klanten van NBTY en van Rexall kunnen zich melden via de speciale website glucosaminesettlement.com. Daar zijn ook juridische achtergrondinformatie en de volledige uitspraak terug te vinden. Klanten kunnen zich daar tot 3 december 2013 met hun etiket melden. Rexall heeft beloofd misleidende claimteksten op etiketten aan te passen. Ingefluisterd door advocaten laten beide bedrijven weten dat de schikking niet bewijst dat ze fout hebben gehandeld. Ze hebben geschikt, betogen ze, om verdere juridische strijd te voorkomen.

Rexall heeft twee miljoen dollar uitgetrokken voor de schikkingsprocedure. Als er in geld uitgedrukt minder aanvragen binnen komen dan krijgen klanten naar rato meer dan vijf dollar per ingeleverd etiket terug. De schikking is voorlopig. De rechtbank houdt op 4 september een hoorzitting waar iedereen zijn zegje kan doen. Daarna volgt de definitieve uitspraak. Glucosamineverkoop is een goudmijn. Er zijn in de VS naar schatting honderd miljoen supplementengebruikers die ouder zijn dan 35 jaar. Acht procent van hen heeft volgens het Amerikaanse marketingbureau GfK MRI de afgelopen zes maanden een glucosamineproduct aangeschaft, zo is te lezen in de schikkingsuitspraak.

Het glucosaminekaartenhuis staat op instorten, voorspelt de kritische Amerikaanse dierenarts David Ramey in zijn weblog. Ramey, gespecialiseerd in paarden, raadt kritische klanten aan wortels en vliegenmaskers te kopen voor hun dieren, in plaats van dure glucosamineproducten. De paarden zullen hier meer plezier aan beleven, verwacht hij. 

Het is niet de eerste keer dat Rexall misleidende claims heeft afgekocht. In 2003, toen Rexall in handen was van het toenmalige Nederlandse Numico, moest het bedrijf twaalf miljoen dollar terugbetalen aan klanten om misleidende claims af te kopen voor zijn cellulitisproduct Cellasene.

Glucosamine werkt niet als pijnbestrijder bij artrose, is eerder betoogd op deze website. Deze stelling is sindsdien vaker onderbouwd, zo blijkt onder meer uit een recente meta-analyse van Chinese onderzoekers.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft ondanks deze wetenschappelijke studies eind september 2011 besloten dat in Nederland registraties van glucosamine-houdende producten als geneesmiddel behouden kunnen blijven. Het college heeft zo de deur opengezet voor kwakzalvers om glucosamine voor te schrijven.

De Amerikaanse evenknie van het CBG, de Food and Drug Administration (FDA), beschouwt glucosamine niet als geneesmiddel maar als voedingssupplement. In de Verenigde Staten mag glucosamine dus niet verkocht worden met een claim van werkzaamheid die nooit is aangetoond. Doen producenten dat wel, zoals Rexall nu, dan krijgen ze schadeclaims aan hun broek.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft herhaaldelijk gewezen op het onnut van glucosamine en beschouwt het gebruik ervan als kwakzalverij. Glucosamine heeft al enkele malen de hoofdrol gespeeld bij nominaties voor de Mr. Kackadorisprijs, een prijs die bestemd is voor ‘instellingen, personen of ondernemingen die in belangrijke mate hebben bijgedragen aan de verspreiding in daad, woord of geschrift van de kwakzalverij in Nederland’.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 18 juli 2022

De vereniging vindt dat verpleegkundige Cor Kok in zijn Woerdense centrum handelingen verricht zonder daarvoor bevoegd te zijn.

artikelen - 26 mei 2021

Buitenlandrubriek met o.a.: Homeopathy UK moet claims over o.a. depressie weghalen / Overzicht van de grootste antivaxxers uitgebracht.

tijdschrift - 09 april 2021

Vrouwen in de overgang hebben soms ernstige klachten en zoeken dan hulp. Kwakzalvers spelen daarop in.