UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 25 oktober 2023

Antivaxers ontvingen miljoenen van Amerikaanse charitatieve instellingen

Buitenlandrubriek met o.a.: Antivaxers ontvingen miljoenen van Amerikaanse charitatieve instellingen / Het Center for Inquiry waarschuwt Amerikaanse senaat voor zelfregulering homeopathie.

Antivaxers ontvingen miljoenen van Amerikaanse charitatieve instellingen

Foto: Amerikaanse dollars. Bron: Pixabay

Iedere maand plaatst de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen in het buitenland. In deze aflevering: Antivaxers ontvingen miljoenen van Amerikaanse charitatieve instellingen / Het Center for Inquiry waarschuwt Amerikaanse senaat voor zelfregulering homeopathie / Bangladesh stelt homeopathische raad in / New Yorkse acupuncturist aangeklaagd wegens het veroorzaken van en klaplong / Amerikaanse Chelatie-therapeut aangeklaagd wegens fraude.

Antivaxers ontvingen miljoenen van Amerikaanse charitatieve instellingen

Organisaties die zich uitspraken tegen vaccinaties en desinformatie verspreiden over Covid-19, ontvingen tientallen miljoenen dollars van charitatieve stichtingen, zogenaamde Donor-Advised Funds (DAF). Dat blijkt uit een onderzoek van tijdschrift Rolling Stone in samenwerking met nieuwsorganisatie Important Context. DAFs worden door rijke mensen gebruikt om anoniem geld te kunnen doneren. Ze storten geld in een fonds en hebben daarna inspraak in waar het fonds het geld aan besteed. Zo is niet te traceren wie er achter een donatie van het fonds zit. Daar hebben antivaxers dus flink baat bij gehad.
Lees het rapport in Rolling Stone.

Het Center for Inquiry waarschuwt Amerikaanse senaat voor zelfregulering homeopathie

Het Amerikaanse Center for Inquiry (CfI), de onderzoekstak van het Committee for Skeptical Inquiry (CSI), heeft twee leden van de Senaatscommissie aangeschreven die gaat over het al dan niet aanmoedigen van zelfregulering in de homeopathische industrie. Volgens CfI moeten de Senatoren weten dat homeopathie pseudowetenschap is waarmee Amerikanen ieder jaar weel veel geld uit de zak wordt geklopt. Het zou niet door  politici als een serieuze wetenschap of tak van geneeskunde behandeld moeten worden, omdat homeopathie daarmee aan geloofwaardigheid wint. Door zelfregulering aan te moedigen, in samenspraak met de overheid, wordt in essentie de volksgezondheid ondermijnd.
Lees de brief hier.

Bangladesh stelt homeopathische raad in

Het parlement van Bangladesh heeft een wet aangenomen waardoor er een 17-koppige raad komt die moet beslissen welke homeopathische behandelingen mogen worden toegepast in het land. Ook moeten homeopaten zich gaan registreren bij die raad, zodat er inzicht komt in wie er homeopathie toepast. Of de raad ook naar wetenschappelijke bewijzen kijkt om te bepalen welke behandelingen toegepast mogen worden, is niet bekend.
Lees meer bij The Financial Express.

New Yorkse acupuncturist aangeklaagd wegens het veroorzaken van en klaplong

Yong De Lin, een acupuncturist in de New Yorkse wijk Queens, is aangeklaagd wegens het uitvoeren van acupunctuur en ‘cupping’, zonder dat hij daartoe bevoegd was. Dat heeft de District Attorney bekend gemaakt. Een patiënt zocht zijn hulp voor maag- en rugpijn en kreeg na de behandeling een klaplong.
Lees meer hier.

Amerikaanse Chelatie-therapeut aangeklaagd wegens fraude

Charles C. Adams uit Atlanta is aangeklaagd wegens fraude. Adams biedt chelatie-therapie aan, een omstreden behandeling waarmee calciumplaques met behulp van een calciumbindend doorspoelinfuus opgelost zouden worden (en daar is geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor). Adams diende rekeningen in bij zorgverzekeraar Medicare voor het behandelen van patiënten met loodvergiftiging, maar deze patiënten bleken helemaal niet vergiftigd met lood te zijn. Ook paste hij urinetests toe om te constateren dat patiënten met zware metalen waren vergiftigd die hij dan met chelatie ging verhelpen. Door de behandeling liepen mensen juist gezondheidsschade op.
Lees meer bij Quackwatch.

 

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

artikelen - 23 februari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vraag naar Australische wichelroede-lopers neemt toe / Welke therapie gaat homeopathie-liefhebber Koning Charles gebruiken?