UitgelichtKaartjes voor het jaarsymposium 2025 – Het Alternatieve Circuit: Risico’s, Kosten en Communicatie zijn nu beschikbaar.

Koop hier uw kaartje
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 10 juli 2025

Zomergastenpresentator Griet Op de Beeck preekt onzin

Weg met Zomergastenpresentator Griet Op de Beeck, ze hangt een onzintherapie aan die ze ook nog eens in praktijk brengt, waarschuwt de vereniging VtdK in een brief aan de VPRO.

Zomergastenpresentator Griet Op de Beeck preekt onzin

Foto: Griet Op de Beeck. Bron: Wikipedia

Wijs de komende presentator van Zomergasten, de uiterst omstreden Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck, de deur en laat een ander de komende afleveringen presenteren, adviseert het bestuur van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) in een brief aan de VPRO. Op de Beeck is promotor van de achterhaalde en verderfelijke theorie over hervonden herinneringen en sinds kort, na een paar cursusjes kwakpsycho, ook alternatief behandelaar; zaken die bijten met het presenteren van een serieus tv-programma.

Het veelgeprezen interviewprogramma Zomergasten is sinds 1988 elke zomer op tv. Het drie uur durende programma is vanaf zondag 27 juli te zien op NPO 2, zes weken achtereen. De serie begint eind juli met columnist/programmamaker Özcan Akyol. Verder zijn deze zomer onder meer schrijver Herman Koch en de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema te gast.

Mevrouw Op de Beeck is een bestsellerschrijfster, het valt echter te betreuren dat ze is afgedwaald in de achterhaalde theorie van hervonden herinneringen en mensen behandelt zonder dat ze enige serieuze psycho-opleiding heeft gedaan, schrijft de VtdK. De vraag is of de VPRO kan voorkomen dat Op de Beeck tijdens de live-interviews haar dubieuze kwakzalverij-geloof te berde brengt. ‘Foute informatie verspreiden op tv over het hervonden-herinneringen-syndroom zal ongetwijfeld veel nieuwe patiënten opleveren die alles wat er mis is in hun leven wijten aan verdrongen trauma’s en die vervolgens zullen kiezen voor foute alternatieve behandelaars’, aldus de VtdK. Gezien de diepgravende gesprekken die kenmerkend zijn voor Zomergasten heeft de vereniging er geen vertrouwen in dat presentator Op de Beeck haar persoonlijke opvattingen buiten de deur houdt.

Omstreden

De VPRO had beter moeten weten, Op de Beeck is inmiddels een omstreden schrijfster. Skepp, de Vlaamse zustervereniging van de VtdK, deed haar eind vorig jaar in de ban en kende Op de Beeck de Skeptische Put 2024-prijs toe vanwege haar geloof in een onzinnige pseudowetenschappelijke theorie die door vakmensen al lang is ontkracht. ’Tijdens een interview in 2017 vertelde Op de Beeck uitgebreid over haar geloof. Dit heeft behoorlijk wat impact gehad op het publieke debat en leidde meer dan waarschijnlijk tot een toename van onnodig lijden en valse beschuldigingen’, aldus het juryrapport.

‘De theorie die onze winnaar promoot is erg pijnlijk voor een grote groep zieke medeburgers. Mensen die na een schokkende gebeurtenis een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkelen, doen er doorgaans alles aan om de herinneringen aan de gebeurtenis weg te krijgen, maar slagen daar niet in. De herinneringen dringen zich op via intrusieve gedachten, nachtmerries, herbelevingen Het lukt deze mensen niet om het trauma te ‘verdringen’. Ze zouden nochtans niets liever willen. Het goede nieuws is dat we ondertussen behoorlijk goede en wetenschappelijk onderbouwde behandelingen voor dit probleem hebben.’

Op de Beeck krijgt de prijs nu omdat ze in een recent verschenen boek haar theorieën breed uitgemeten publiceerde om zichzelf vervolgens ook nog eens als zelfverklaard therapeut aan te bieden hetgeen volgens de Skepp-jury ’een serieuze vinger is richting de echte specialisten, de professionals uit de geestelijke gezondheidszorg. Die hebben hun tijd op de schoolbanken blijkbaar verprutst, zo impliceerde onze winnares. De Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen (VVKP) reageerde dan ook scherp op deze quatsch.’

Ter info voor de geïnteresseerden kort het cv van traumatherapeute Griet Op de Beeck zoals dat op haar website staat.

Diploma’s zonder officiële status

Ze rondde een tweejarige opleiding af op de Academie voor Psychodynamica in Nederland, een vaag instituut in een mooi huis in het Gelderse Scherpenzeel met diploma’s zonder enige officiële status. Twee jaar is een groteske kwalificatie. De cursus ‘lichaamsgericht traumacoach’ duurt zestien lesdagen van vier uur, verspreid over twee jaar. Een ‘gecertificeerd’ therapeut kan vervolgens helpen trauma’s te lijf te gaan, is het idee.

De ‘bevlogen’ (eigen tekst van de Academie) docenten van de Academie, de meesten met een eigen praktijk elders, hebben geen relevante universitaire opleiding als psychotherapie of psychologie. De meesten ontlenen hun psycho-kennis aan cursussen bij al even vage instituten als het Amersfoortse Atma Instituut en het Tasso Instituut. Ze volgden er cursussen in reïncarnatietherapie, hypnose, ademhaling, NLP, Gestalt-therapie, mindfulness en meer van dat al, leert hun LinkedIn-pagina’s.

Therapeute Op de Beeck heeft een praktijk in Gent. Op haar website lezen we: ‘Wil je bij Griet Op de Beeck in therapie gaan, individueel of in een groep (max acht)? Wil je op de hoogte gehouden worden van de meerdaagse retreats?’ Dan moet je eerst een vragenlijst invullen met als enige restrictie: max 2000 letters. Bij haar in therapie kan ook op afstand via Zoom, de ‘intense’ retreats zijn op fijne plekken in Nederland en Vlaanderen, belooft ze op haar website..

IFS-therapeut

Griet Op de Beeck noemt zich op haar website schrijver en IFS-therapeut (Internal Family Systems). IFS is een bedenksel van de Amerikaanse psycholoog Richard C. Schwartz. Hij werkt tegenwoordig deeltijds op Harvard Medical School en deeltijds bij zijn eigen IFS-school. Op de Beeck volgde de afgelopen jaren cursussen bij hem en bij meer kwakgoeroes waaronder de Nederlands/Amerikaanse psychiater/traumaspecialist Bessel van der Kolk (pikant  genoeg in 2022 te gast in Zomergasten).

In PubMed zijn maar enkele publicaties te vinden over IFS, de meeste over een proefonderzoekje met enkele patiënten. Een psycholoog van Harvard University debunkte de IFS-theorie twintig jaar geleden al. Nu geraadpleegde psycho-experts kwalificeren IFS (een soort familie-opstellingen) als onzin, als een vreemde theorie/trauma/valse herinneringen-aanpak. Ook vinden ze het te dol dat iemand die een blauwe maandag – of wat langer – enkele cursussen heeft gevolgd zich kwalificeert als therapeut. Als mensen met relatief weinig kennis/ervaring met psychologie hier mee aan de haal gaan, kan dat beschadigend werken, waarschuwen ze.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 09 oktober 2017

In de uitzending van Zondag met Lubach van 8 oktober maakt Arjen Lubach gehakt van kwakzalverij en de verzekeringen die het vergoeden.

artikelen - 19 september 2017

De VtdK heeft minister Schippers opgeroepen om de uren die artsen aan alternatieve therapie besteden, niet mee te tellen bij herregistratie.

artikelen - 02 mei 2016

Het Algemene Gegevens Beheer-register (AGB-register) van Vektis, uitvoeringsorgaan van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), is als bron volstrekt ongeschikt voor de registratie van alternatieve zorgaanbieders; deze waarschuwing staat in een brief van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) aan de Inspecteur-Generaal van het ministerie van Volksgezondheid, de beleidsverantwoordelijke voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).