UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 09 oktober 2017

Arjen Lubach doet “Alternatieve Geneeswijzen” in de ban

In de uitzending van Zondag met Lubach van 8 oktober maakt Arjen Lubach gehakt van kwakzalverij en de verzekeringen die het vergoeden.

Arjen Lubach doet “Alternatieve Geneeswijzen” in de ban

Foto: www.youtube.com

Het zou verplicht moeten worden gesteld, kijken naar de VPRO-uitzending Zondag op Lubach van 8 oktober op NPO3. Arjen Lubach maakt daarin op hilarische manier gehakt van Alternatieve Geneeswijzen. In de uitzending brengt hij die terug tot ‘Onbewezen Ideetjes’ omdat het zaken betreft die niet bewezen zijn. Lubach heeft niet meer dan twintig minuten nodig voor zijn afrekening. 

Lubach is een fan van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Hij sprak afgelopen zaterdag de bijna tweehonderd aanwezigen op het jaarcongres van de vereniging in De Nieuwe Liefde in Amsterdam bemoedigend toe via een videoboodschap. Lubach: “Het voelt niet makkelijk tegen de stroom op te moeten roeien, en mensen te moeten vertellen dat waar ze op vertrouwen, eigenlijk nergens op gebaseerd is. Toch is dit heel belangrijk die boodschap. Het is heel belangrijk wat jullie doen, ik heb daar respect voor. Ga zo door.” Lubach vertelde niet te kunnen komen omdat hij bezig was met de montage van de uitzending de volgende dag, die – toeval of niet – over kwakzalverij ging.

Volgens het CBS zijn er in Nederland een miljoen mensen die gebruik maken van alternatieve geneeswijzen; 83 procent van hen is hoogopgeleid. Lubach maakte zich in de uitzending zondag vooral boos op zorgverzekeraars, ook zijn zorgverzekeraar, die reguliere en alternatieve geneeswijzen – vanaf nu Onbewezen Ideetjes dus – aanbieden in verzekeringspakketten, zonder dat de klant onderscheid kan maken en kan kiezen. Dat is raar, aldus Lubach. Alternatieve geneeswijzen zijn niet wetenschappelijk bewezen en vallen dus in de categorie kwakzalverij.

Als je bijvoorbeeld fysiotherapie wil, een wetenschappelijk bewezen geneeswijze, dan betaal je ook voor reïncarnatietherapie, craniosacraal therapie en iriscopie. Wat reïncarnatietherapie is, liet hij in de uitzending een therapeut uitleggen: “Bij de reïncarnatietherapie gaat het om het herbeleven van de ervaringen uit het huidige en vorige leven. Ook de periodes tussen de verschillende levens komen aan bod.”

BTW heffen

Lubach pleitte voor een scherpe scheiding der geesten. Onbewezen ideetjes moeten weg bij de huisarts, bij de apotheek en uit het zorgpakket. Ook moet er (weer) gewoon btw op worden geheven, om onderscheid te kunnen maken met de reguliere geneeskunde. Zo’n scheiding maakt zaken voor de onwetende leek veel helderder. 

Twee operazangers, gestoken in een grote blauwe medicijnpot, verduidelijkten zijn betoog in het lied Tijd voor een scheiding waarvoor de melodie van het nummer Con te partirò van de Italiaanse tenor Andrea Bocelli van stal was gehaald. Niet iedereen heeft kunnen lachen om de teksten van cabaretier Arjen Lubach, getuige reacties op zijn Facebook-pagina

Arjen Lubach is wars van onbewezen dingen. In de Zondag met Lubach-uitzending van 23 oktober 2016 veegde hij de vloer aan met kwakzalvertypes die geloven dat vaccinatie veel te gevaarlijk is. In de vorm van een Faq Vac – veel gestelde vragen – maakte hij haarscherp en humoristisch duidelijk waarom het onbewezen geloof van vaccinhaters niet klopt. En dus passeerden onbewezen zaken als autisme, het vermeende gevaar van “chemische troep” en het begrip “groepsbescherming” in snel tempo de revue. Ook een uitzending om nog eens te kijken. 

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 27 mei 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Amerikaanse verpleegkundige beboet voor vervalsen van vaccinatiebewijzen / ‘Meatfluencers’ staan een dieet van alleen maar vlees voor.

artikelen - 25 januari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Homeopathie niet meer vergoed in Duitsland / Amerikaanse verloskundige gaf 1500 kinderen nep-vaccinaties.

artikelen - 26 september 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Voedingsinfluencers krijgen betaald voor het tegenspreken van wetenschapsnieuws / Fact checking haalt claims van Robert F. Kennedy onderuit.