UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 19 september 2017

VtdK: ‘Minister, hou rug recht bij herregistratie alternatieve artsen’

De VtdK heeft minister Schippers opgeroepen om de uren die artsen aan alternatieve therapie besteden, niet mee te tellen bij herregistratie.

VtdK: ‘Minister, hou rug recht bij herregistratie alternatieve artsen’

Foto: Arenda Oomen

“Laat u niet met een kluitje in het riet sturen door alternatieve artsen”, is het verzoek van het bestuur van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) aan de minister van Volksgezondheid (VWS). Het bestuur schrijft in een brief half september met “genoegen“ kennis te hebben genomen van de uitspraak van de rechtbank in Den Haag die de minister in het gelijk stelde inzake de interpretatie van de ‘Herregistratie BIG-register, Be-oordelingskader’. Alternatief-geneeskundige contacturen mogen niet worden meegeteld bij herregistratie, oordeelde de rechtbank, conform de interpretatie van het ministerie.

Op 1 januari 2018 moeten veel basis- en profielartsen zich herregistreren in het BIG-register. Acupunctuurartsen en Integrale Geneeskunde-artsen mogen de behandeluren die ze besteden aan alternatieve zaken niet meetellen bij de werkuren die ze nodig hebben voor hun herregistratie als (basis)arts. Het VtdK-bestuur schrijft hierover: “Door alternatieve contacten volledig als niet-regulier te beschouwen, komt een eind aan de al zo lang bestaande misstand dat alternatieve artsen zonder enige toetsing de artsentitel konden behouden, al waren zij tachtig en zonder ooit enige vorm van na- en bijscholing te hebben gevolgd. Deze misstand heeft al veel te lang geduurd, maar kan nu – door eliminatie van een aantal disfunctionerende artsen – leiden tot een aanzienlijke kwaliteitsimpuls van de medische beroepsgroep.”

Verplichte herregistratie in het BIG-register zal de komende jaren grote gevolgen hebben. Het Platform Integrale Gezondheidszorg, een bundeling van organisaties met affiniteit voor alternatieven als acupunctuur, homeopathie, bioresonantie en antroposofie, verwacht dat de komende jaren ongeveer duizend alternatieve basisartsen uit het BIG-register verwijderd zullen worden omdat ze niet kunnen voldoen aan de nieuwe regels.

Rechtszaak

De Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV) en de Artsenvereniging voor Integrale Geneeskunde (AVIG) hadden in Den Haag een rechtszaak aangespannen tegen het ministerie over de interpretatiekwestie. Zij vinden dat alle behandeluren mee geteld moeten kunnen worden, bij acupuncturisten dus ook de prikuren en bij resonantiegelovigen de pendeluren. Beide alternatieve verenigingen zijn daarom begin september in beroep gegaan tegen de uitspraak van de Haagse rechtbank.

AVIG-bestuurslid Frans Kusse, homeopathisch arts van het Artsencentrum Homeopathie in Amsterdam en acupuncturist John Lie, bestuurslid van de NAAV, beweerden in Medisch Contact van 6 september 2017 dat ze met het ministerie van VWS zouden hebben afgesproken dat zij binnen hun alternatieve consulten de tijd besteed aan ‘anamnese, lichamelijk onderzoek en het stellen van een diagnose’ als reguliere uren mogen meetellen.”

De VtdK is het niet eens met deze interpretatie. “Wij richten ons tot u met het dringende verzoek hier geen gehoor aan te geven”, schrijft VtdK-voorzitter Nico Terpstra aan de minister. “Gelukkig staat de beweerde toezegging van VWS niet in de wet, want anders zou elke alternatieve arts, die bijvoorbeeld anderhalve dag per week werkt en 70% van zijn patiëntencontact-uren als ’regulier’ wegzet gewoon zijn artsentitel kunnen behouden. Dat zou absoluut schandalig zijn en niets bijdragen aan de bescherming van de burger tegen ondeskundige hulp.”

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 11 september 2021

Het ledenaantal van vier verenigingen van alternatieve artsen is verder gedaald, met name die van de arts-acupuncturisten.

artikelen - 02 mei 2021

Voormalig CDA-Kamerlid Sabine Uitslag is de drijvende kracht achter een publiciteitsoffensief voor integrale geneeskunde.

tijdschrift - 01 december 2020

Minister van Ark geeft antwoorden op Kamervragen over BIG-registratie van alternatieve artsen.